Játékmustra a Nemzeti Múzeumban

Április 5-én délután – néhány órával a nyitvatartási időn is túlnyúlva – izgalmas rendezvénynek adott otthont a Nemzeti Múzeum. Múzeumi Játékmustra néven történelmi vonatkozású játékok bemutatkozó vásárává alakultak a kiállítótermek. Összesen mintegy harminc kiállító különböző játékait lehetett megismerni, minden játékot a tematikájához illő kiállítási teremben, amely így egyúttal korhű díszletként funkcionált. A kiállítók közt egyaránt voltak társasjáték-fejlesztők, múzeumok és  játékforgalmazó cégek. A témák köre az őskortól a Holdra szállásig ívelt. A játékok jellegét tekintve volt klasszikus táblás társasjáték, régi korok logikai játékai, szerepjáték, oktatási segédlet, interaktív múzeumpedagógiai foglalkozás, kvíz, valamint digitális alkalmazás is. E sokszínű kavalkádból néhányat emelnék csak ki példaként.

A középkori kőtár előterében állt a Tudor játékcsalád standja. A név – az elhelyezkedés ellenére – ezúttal nem az angol királyi dinasztiára utal. A termékcsalád keretében 60 féle, régi korokból ránk maradt táblás fajáték (például a malomjáték többféle ősének) másolata és az azokhoz tartozó rekonstruált szabálykönyv vásárolható meg. E táblás játékok történetéről és a játékszabályokról a készítő, Sütheő László több kisebb kiadványt is összeállított.

A klasszikus társasjátékok közül kiemelhetőek az A-Games által forgalmazott sajátfejlesztésű táblás játékok. A kiállításon a Szőgyi Attila által 2016-ban készített „Ave, Roma”, valamint a tavaly megjelent „Pre-History” fantázianevű játékot mutatták be. Mindkettő igényes kivitelezésű és érdekes, de a Játékmustra keretei közt sajnos nem volt idő kipróbálni az 1-2,5 óra játékidejű társasokat, mert túl sok izgalmas látnivaló kínálkozott a rendelkezésre álló 5 órában ahhoz, hogy egy helyen ilyen soká időzzön a látogató. Talán egy következő alkalommal erre is sor kerülhet. A privát kipróbálásra mindenesetre azzal buzdított az A-Games, hogy a látogatóknak a játékvásárláshoz kedvezményt biztosító kupont adott. Játékaik egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy milyen fontos a beszédes névadás egy társasjáték esetében.

A 2018-as Hunyadi Mátyás-emlékév láthatóan többek fantáziáját is megmozgatta. A legkisebbeket szólítja meg a Zsúrgyár tematikus szabadulószobája. Ugyancsak az iskolás korosztályt célozza meg a hazai fejlesztésű „Mátyás – Építsd fel Mátyás országát!” elnevezésű kooperatív táblás társasjáték. Ide sorolható az egyedi grafikájú, Kolozsvárott készült „Útban a királyhoz” fantázianevű táblás játék is, mely a reneszánsz korra vonatkozó ismereteket ad át játékos formában. Tematikailag ebbe a sorba illeszthető a Nemzeti Múzeum „Ligák harca” elnevezésű múzeumpedagógiai foglalkozása is, mely 3-5 csapatnak (összesen legalább fél tucat játékosnak, de akár egy egész iskolai osztálynak is) nyújt egy-másfél órás önfeledt szórakozást a Hunyadiak korának díszletei közt játszható szerepjáték formájában. Trónok harca rajongóknak kötelező!

Ugyancsak az MNM múzeumpedagógia foglalkozása a „Vas fiai” fantázianevű „honfoglaló” típusú kvíz, mely a vaskori népek történetére (Hallstatt-kultúra, szkíták, kelták) vonatkozó ismeretek elsajátítását segíti a múzeum kiállításához kapcsolódóan. A csapatversenyként is érdekes játék egy dupla tanórás múzeumlátogatásra optimalizálva hozza közelebb a vaskor kevéssé ismert, misztikus világát a látogatókhoz. (A játékos foglalkozásra nemcsak iskolai csoportok jelentkezhetnek be.) Az őskor misztikumára még jobban épít a „Journey to the Beginnings” fantázianevű interaktív múzeumpedagógia foglalkozás, mely az őskori mindennapokba nyújt betekintést. A Játékmustra keretében ízelítőt kaphattunk, hogy miben vehet részt az, aki május 25-én ellátogat a százhalombattai régészeti parkba.

Épp fordítva gondolkodik a mobil kiállítást és ahhoz kapcsolódó foglalkoztató játékot kínáló Marosvári Tamás, aki az első világháború témáját viszi el a „Döntések és döntéshozók” című interaktív kiállítást és ahhoz kapcsolódó foglalkoztató feladatokat megrendelő iskolákba, művelődési központokba vagy épp csapatépítő tréningekre.

Az online játékokat az eseményhez kapcsolódó mAppout alkalmazás, a CsongrádON Szarvasok, a VARyou Digital, vagy éppen VR-szemüveggel megnézhető dramatizált előadások képviselték. Ezek felfedezését az olvasóra bízzuk.

Összességében a most először megrendezett Múzeumi Játékmustra a Nemzeti Múzeum egyik legelőremutatóbb kezdeményezésének tűnik a szórakoztatva tanítás és az élményközpontú múzeum irányába. Ezt a rendezvény és az ahhoz kapcsolódó szakmai továbbképzés iránti élénk érdeklődés is igazolta. Reméljük, hogy mind a szervezők, mind a kiállítók kedvet kaptak a folytatáshoz, s hamarosan ismét megmustrálhatjuk a történeti játékok felhozatalát!

Paksa Rudolf

Ezt olvastad?

A ’60-as évek után számos fordulat történt a történettudományon belül, akár nyelvi, akár térbeli értelemben. E folyamatok közé sorolható a
Támogasson minket