„Jövőre veled ugyanitt!” – Lezajlott a Rákóczi Szövetség XXI. Kárpát-medencei Történelemtanár Tábora

Idén huszonegyedik alkalommal valósult meg a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Történelemtanár Tábora. A rendezvényre közel 90 középiskolai történelemtanár érkezett a Kárpát-medence minden régiójából, legtávolabbról a sepsiszentgyörgyi, nagybecskereki és soproni résztvevők érkeztek. A tábor helyszíne a gyöngyösi Károly Róbert Diákhotel volt, amely már a korábbi években is többször otthont adott a rendezvénynek. Bár a helyszín néha változik, a résztvevők jelentős hányada évek óta visszatérő vendég, néhányan a kezdetek óta bizalmat szavaznak a tábornak.

A Rákóczi Szövetség számára kiemelten fontos, hogy minél több formában biztosítson lehetőséget a Kárpát-medencén belüli magyar–magyar kapcsolatok kialakítására és fenntartására. Az éves szinten több mint 70 rendezvényt bonyolító Rákóczi Szövetség hétvégi kirándulásokat, vezetőképzőket és nyári táborokat is kínál, amelyek több korosztályt megmozgatnak, hiszen a résztvevők általános iskolás- és középiskolások, egyetemisták és főiskolások, óvodapedagógusok, iskolaigazgatók, magyartanárok és történelemtanárok. A Rákóczi Szövetség vállalja minden program költségét – szállást, étkezést, belépőket –, így csak a vállalkozó szellemű tanárokra és diákokra van szükség egy jó hangulatú táborhoz vagy hétvégéhez.

Csáky Csongor elnök úr köszöntője

A történelemtanároknak szóló tábor programja hagyományosan több részből áll, a délelőttöket ezúttal is a szakmai programok töltötték ki. Az idei tábor meghívott előadói Szakály Sándor (VERITAS Történetkutató Intézet), Oláh László (Pákozdi Katonai Emlékpark), Papp István (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára), Katona Csaba (MTA BTK Történettudományi Intézet), Schmidtmayer Richárd (Kuny Domokos Múzeum), Garadnai Zoltán és Farkas Andrea (Magyar Nemzeti Levéltár), valamint Takaró Mihály irodalomtörténész és T. Palágyi Márta irodalom és történelem szakos tanár voltak. Az előadók névsorából sejthető, hogy igen színes kínálattal készültek a szervezők, hiszen szó esett Hunyadi Mátyásról, Francois Mitterrand keleti nyitási politikájáról, Trianonról, a Kádár- és Rákosi-korszak Magyarországáról, a pákozdi csatáról, egy 19. századi női , de a résztvevők betekintést nyerhettek az MNL és az ÁBTL levéltárpedagógiai programjaiba, valamint a Pákozdi Katonai Emlékpark programkínálatába is.

Schmidtmayer Richárd előadása

A korábbi években felmerült az igény arra is, hogy a résztvevő történelemtanárok maguk is tarthassanak előadást kedvenc témájukról, korszakjukról. Ennek jegyében telt az egyik nap teljes egészében a résztvevői előadásokkal, ahol hallhattak a magyar királyi csendőrségről, a Rákóczi-szabadságharcról, Nagyvárad és Budapest építészeti fejlődéséről, vagy éppen a jászkunok magyarországi történetéről, de volt olyan pedagógus is, aki az iskolájukban működő ifjúsági szervezet életét és programjait mutatta be kedvcsinálóként.

Az előadások mellett sor került egy könyvbemutatóra is, Jezsó Ákos személyesen ismertette Megyek túlra című regényét, amelynek központi témája a két világháború közötti felvidéki magyarság helyzete.

A szakmai programok mellett teret kaptak a kirándulások is: a résztvevők Kékes-tetőre, Hollókőre, a feldebrői Árpád-kori templomba és az egerszalóki termálstrandra látogattak el, szabadidőben pedig többen a farkasmályi pincesort keresték fel, vagy tettek egy esti sétát Gyöngyös belvárosában.

Hollókő

Az esti programok között szerepelt táncház, a Dubicz Pincészet borkóstolója, valamint az Óráról órára ’56 című 1956-os forradalomról szóló dokumentumfilm is. A filmvetítést egy beszélgetés követte a rendezővel, Molnár Csabával. Szó esett a film készítéséről, és természetesen annak az oktatásban való lehetséges felhasználásáról.

Az egyhetes rendezvény így nem csupán szakmai ismeretek bővítésére, frissítésére adott lehetőséget, de élményekkel és – ami talán ennél is fontosabb – emberi kapcsolatokkal gazdagodtak a táborozó tanárok.

A történelemtanár tábort minden év júliusában megszervezi a Rákóczi Szövetség (ennek mintájára idén hatodik alkalommal tanácskozott közel 90 anyaországi és külhoni pedagógus Egerben a Kárpát-medencei Magyar Nyelv és Irodalom szakos tanárok találkozóján), amely a Kárpát-medence minden történelemtanára számára nyitott. A táborba való jelentkezés legfőbb feltétele az aktív általános- vagy középiskolai történelemtanári státusz a Kárpát-medence bármely magyar tanítási nyelvű iskolájában.

Táncház

A résztvevők többsége olyan iskolában tanít, ahol a Rákóczi Szövetségnek ifjúsági szervezete működik, de a tagság nem feltétele a táborra való jelentkezésnek. A Szövetség iskolai szervezetei azonban számos előnyt élveznek, hiszen egész évben részt vehetnek a programokon és pályázatokon. A táborainkban résztvevő tanárok legtöbbször az iskolában működő Rákóczis ifjúsági szervezet vezetői is egyben, így a Szövetség stratégiai partnerei, hiszen ők fogják össze a helyi ifjúságot, kísérik el a diákokat minden táborba és kirándulásra, lehetőséget adva ezzel, hogy diákjaik megismerjenek más régiókat, és más országrészekben élő, velük egykorú magyar diákokat. Fontos, hogy egy nagyváradi diák találkozhasson egy békéscsabai vagy egy dunaszerdahelyi diákkal, de ehhez az őket tanító tanárokon keresztül vezet az út. Ebben az ügyben jelenleg több mint 260 középiskolára és tanáraikra számíthat a Rákóczi Szövetség Kárpát-medence-szerte.

A résztvevő pedagógusok között az évek során nem csak barátságok köttettek, de a szinte évtizedes ismeretségnek köszönhetően az iskolai programokat is színesíteni tudják. Többen szerveznek egymáshoz osztálykirándulásokat, koszorúznak együtt március 15-én, pályáznak közösen a Rákóczi Szövetség kirándulásaira, vagy merítenek ötleteket egymástól, ki hogyan szervezi a közösségi életet iskolájában a határon innen és túl. Akik azonban tanév közben nem tudnak találkozni egymással, a tábor végi búcsúzáskor mindig megfogadják: „Jövőre veled, ugyanitt!”

A feldebrői templomnál

A Szövetség programjairól és a csatlakozás feltételeiről bővebben a honlapon olvashatnak, a legfrissebb információkért pedig érdemes felkeresni a Rákóczi Szövetség Facebook-oldalát is.

 

Csizmadia Anna

 

Ezt olvastad?

Az Expertturn projekt háromnapos prágai konferenciája huszonhárom előadásban tárgyalta a szakértők szerepét a huszadik századi Európában. A Cseh Tudományos Akadémia
Támogasson minket