Könyvbemutató Mindszenty József bíboros peréről Rómában

Az 1940-es évek végén sorra indultak az egyházak és a vallásosság ellehetetlenítését, a kommunista diktatúra kiépítését elősegítő koncepciós perek. Szimbolikus jelentőséggel bírt a Mindszenty József ellen indított eljárás, amelynek hetvenedik évfordulója alkalmából a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az Országgyűlés Hivatala közös nemzetközi konferenciát rendezett 2019-ben. A Mindszenty-per hetven év távlatából. Főpapi sorsok Kelet-Közép-Európában című tanácskozás nyomán készült angol nyelvű tanulmánykötetet 2022. január 25-én mutatták be Rómában, a Collegium Hungaricum épületében.

A kiadvány The Trial of Card. József Mindszenty from the perspective of seventy years (Mindszenty József bíboros pere hetven év távlatából) címmel jelent meg a Libreria Editrice Vaticana vatikáni kiadó gondozásában, Fejérdy Andrásnak, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet igazgató-helyettesének és Wirthné Diera Bernadettnek, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos főmunkatársának szerkesztésében.

Mindszenti József elleni per kötetének borítója
A kötet borítója

A könyvbemutató résztvevőit Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete, Bernard Ardura, a Pápai Történettudományi Bizottság elnöke, valamint Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke köszöntötte. Molnár Antalnak, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettesének bevezetője után Andrea Ciampani, a római LUMSA katolikus magánegyetem professzora, valamint Matteo Luigi Napolitano, a Molisei Egyetem professzora méltatta a kötetet.

A könyvbemutatón készült galéria (fényképek: Várhelyi Klára és NEB-sajtó) a Nemzeti Emlékezet Bizottsága hivatalos Facebook-oldalán, ide kattintva érhető el.

A konferenciáról annak idején az Újkor.hu részletesen beszámolt. A kétnapos tanácskozás – bár részleteiben tárgyalta ezt is – sokkal többről szólt, mint Mindszenty József személyéről, vagy az ellene lefolytatott perről. A környező országokból meghívott előadók segítségével kirajzolódott, hogy a kommunisták az egész régióban támadást indítottak az egyházak ellen. Nemcsak a latin szertartású római katolikus, hanem a görögkatolikus, a református, az evangélikus egyház is lecsapó pörölyük alá került, s nemcsak egyházi személyek, de hívő világiak, sőt ateisták is bíróság elé kerülhettek az eljárások keretében. A Mindszenty József elleni per ezeknek az eljárásoknak a közvélemény előtti szimbólumává vált. Mindszenty személyében valamennyi keresztény egyházat akarták elítélni, erkölcsileg ellehetetleníteni. A bíboros talán erre is visszavezethetően a kommunizmussal szembeni ellenállás szimbólumaként tekintett magára. A pernek kiemelkedő nemzetközi visszhangja volt, a nyugati közvélemény Mindszenty sorsán keresztül ismerte meg a kommunista diktatúra brutalitását. A teljes, részletes tudósítás ide kattintva közvetlenül elérhető.

Szőts Zoltán Oszkár

Ezt olvastad?

Magyar–szerb kapcsolatok a kora újkorban 1456–1791 címmel nemzetközi tudományos konferenciát rendezett 2023. november 9-én a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet és
Támogasson minket