Könyvek, filmek, emlékhelyek a fókuszban – Bemutatkozik a Kurrens Történelem Egyesület

Több, mint tíz esztendeje, hogy lelkes egyetemista hallgatók megálmodták, hogy létrehoznak egy honlapot, amelyen kurrens történelmi munkák recenzeálását adják majd közre. Idővel egyesületbe tömörültek, tagságuk megújult, érdeklődési körük bővült. Honlapjuk megújulásának apropóján a Kurrens Történelem Egyesület történetét és célkitűzéseit Illik Péter foglalta össze.

A kurrenstortenelem.hu honlap 2005-ben indult útjára néhány lelkes végzős egyetemista ötleteként. Elsősorban a frissen megjelent történelemmel foglalkozó művek ismertetését tűzte ki céljául. Az idő elteltével az alapítók egyesületbe (Kurrens Történelem Egyesület) szerveződtek Apostol András elnökletével és fő céljuk az volt, hogy működtessék a kurrenstortenelm.hu honlapot. Ezen a legfrissebb szaktörténelmi köteteket recenzeálták a szerzők. 2016-ban mind az alapítótagság, mind a célrendszer és a recenziós honlap is megújult. Az egyesület alá tagozatként bekerült egy uradalomtörténeti műhely, amelynek tagozatvezető elnöke Dr. Szirácsik Éva (Phd), és amely évente rendez uradalomtörténeti konferenciát és azt kötetben kiadja. Emellett megmaradt az egyesület eredeti feladata is, a recenzeálás. A korábbi céltól eltérően átértelmeződött a „kurrens” fogalma, és nemcsak a legújabb megjelenésű szakkönyvek kapnak ismertetést, hanem azok is, amelyek bár korábban jelentek meg, de témájuknál vagy módszerüknél, megközelítésüknél fogva máig kurrensek. Emellett bővültek a rovatok is, a modern trendeknek megfelelően történelmi témájú filmek ismertetése is helyet kap, illetve újszerű módon emlékhelyek is bemutatásra kerülnek.

„A szakrecenziók esetében két fő kérdés feltétele javasolt: mit profitál az Olvasó a kötetből, illetve mit gondol a munkáról a recenzens. Egy könyvet két módom lehet bírálni: figyelembe véve a kötet saját dimenzióját, célkitűzéseit, illetve külső feltevések alapján, azaz hogyan csinálta volna a recenzens. Mi az első félét preferáljuk, de ez nem jelenti azt, hogy a recenzens ne járhatná körül azt, hogy hogyan lehetett volna akár másképpen csinálni. Célunk nem a szerző személyére vagy tudományos pozíciójára tekintettel lévő méltatás vagy bírálat, hanem a lehető legfüggetlenebb tartalmi bemutatás és módszertani reflexió. Adott esetben vitáknak is helyt adunk, de egy valamit mindig szem előtt tartunk: a stílus maga az ember!

Filmek esetén általában két kérdéskör izgat mindenkit: mennyire hiteles a film, mi a történelmi háttér és mennyire van „rendben”? Továbbá a film, mint film és esztétikai élmény mennyire működik. Mi is próbálunk ezekre válaszolni.

Emlékhely esetén inkább ismertetésről, mint bírálatról van szó: mi a történelmi háttere és mennyire van harmóniában vele a kialakított emlékezeti tér?

Célunk, hogy minél több történelmi témájú szakkönyvről, történelmi filmről és emlékhelyről jelenjen meg ismertetés, és hogy érdemes legyen tőlünk olvasni róluk!”

(Részlet a megújult honlap beköszöntőjéből)

Sokféle történelmi „művet” – legyen az szakkönyv, film vagy éppen emlékhely – fontosnak tartunk (sőt, tulajdonképpen mindet), de a ma embere lévén azt preferáljuk, hogy olyan művek kerüljenek bemutatásra, amelyek nemcsak a hazai történész köröket foglalkoztatják, hanem napjaink világpolitikai eseményeit helyezik történelmi kontextusba. Ezáltal érthetőbbé tehetők azok a változások, amelyeket a ma embere a saját „bőrén” tapasztalhat.

Kimondatlan „tudománypolitikai” célunk az is, hogy a fiatal történészeknek, illetve egyetemi hallgatóknak publikációs lehetőséget biztosítsunk – mind a recenziós honlapon, mind pedig az uradalomtörténeti műhelyben –, ahol gyakorolni tudják az írás művészetét.

Az egyesületet céljai, elérhetősége, szervezeti és működési szabályzata, illetve belépési nyilatkozata a honlapon lesznek hozzáférhetőek. Az új írások és a korábbi archív anyagok szintén folyamatosan fognak feltöltésre kerülni.  Együttműködői körünket folyamatosan bővítjük és minden érdeklődőt várunk szeretettel!

Illik Péter

Ezt olvastad?

Több mint hat éve foglalkozom intenzíven a múzeumi munkám mindennapi részeként – ahogy ma nevezzük – az Élő Történelem fejlesztésével,
Támogasson minket