Koreától Spanyolországig – Koronázási érmek nyomában

2017. február 21-én, a Magyar Nemzeti Múzeumban bemutatták a Coronatio Hungarica in Nummis – A magyar uralkodók koronázási érmei és zsetonjai (1508-1916) c. kötetet. A kötet kiadója az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum. Szerzői Soltész Ferenc Gábor (Magyar Numizmatikai Társulat), Tóth Csaba (Magyar Nemzeti Múzeum) és Pálffy Géza („Lendület” Szent Korona Kutatócsoport).


A Coronatio Hungarica in Nummis bemutatója  a Nemzeti Múzeum Dísztermében

A hallgatóságot Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, valamint Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója köszöntötte.

Varga Benedek köszöntő beszédében elmondta: fontosnak tartja, hogy a Habsburg uralkodókhoz kapcsolódó, ambivalens magyar viszonyt megfelelően el tudjuk helyezni a magyar történeti emlékezetben. A Nemzeti Múzeum Utolsó felvonás – IV. Károly koronázása – 1916 c. időszaki kiállítása már egy ez irányba tett lépés, és ez a most bemutatott kötet, amelyben a Nemzeti Múzeum több szakembere is közreműködött, szintén egy fontos állomás a folyamatban.  

Fodor Pál „dicsérni jött, nem másért” – mégpedig azMTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetén belül, Pálffy Géza vezetésével 2012-ben létrejött „Lendület” Szent Korona Kutatócsoportot és annak eredményeit. Ezt ugyanis egy olyan interdiszciplináris projektnek tartja, amelynek legfőbb erőssége, hogy különböző területek (történészek, művészettörténészek, levéltárosok, muzeológusok, numizmatikusok stb.) és intézmények szakembereit fogja össze, így lehetővé téve egy a korábbinál jóval teljesebb kép kialakítását. A kutatócsoport emellett képes arra, hogy megtalálja az egyensúlyt a komoly, de mégis könnyen érthető szövegek között, ami a köztudat alakítására is alkalmassá teszi. A most bemutatott Coronatio Hungarica in Nummis – A magyar uralkodók koronázási érmei és zsetonjai (1508-1916) szerinte a projekt egyik legszebb, legszínvonalasabb kötete.


Pálffy Géza a Coronatio Hungarica in Nummis bemutatóján a Nemzeti Múzeum Dísztermében

Pálffy Géza, az MTA BTK TTI kutatócsoport vezetőjeszintén a kutatócsoport interdiszciplináris oldalára hívta fel a figyelmet: ez a sok területet összekapcsoló, így a kérdéseket sokoldalúan vizsgálni képes projekt ugyanis lehetővé teszi, hogy új eredmények lássanak napvilágot a koronázási jelvényekkel kapcsolatban. A tagok szisztematikusan dolgoznak a legkülönfélébb hazai és külföldi intézményekben (levéltárakban, múzeumokban stb.), és különböző forrásokon keresztül, különböző nézőpontból vizsgálva az egyes kérdéseket nemzetközi kontextusba helyezik azokat – kutatóik ugyanis Koreától kezdve a szomszédos országokon át Spanyolországig jelen vannak. A kutatócsoport azt is kiemelten fontosnak tartja, hogy anyagaik ne csupán magyarul és a különböző világnyelveken legyenek elérhetők, de a környező országok nyelvén is, így segítve a még teljesebb felhasználhatóságot. Munkájuk azonban nem csupán kiadványokban és kiállításokban, de sok egyéb formában is testet ölt, eredményeik pedig a lehető legszélesebb kör számára tartogatnak újdonságokat. Pálffy Géza ismertetett például néhány olyan új forrást is, amely a kutatócsoport munkájának köszönhetően látott napvilágot – például I. Lipótnak egy a Szent Korona történetéről szóló kéziratos feljegyzését. Ezután három, a kutatócsoport munkája kapcsán a közelmúltban megjelent kötetre hívta fel külön is a figyelmet. Tóth Gergely Szent István, Szent Korona, államalapítás a protestáns történetírásban (16-18. század) c. kötetére, Maczó Ferenc Az utolsó magyar királykoronázás – IV. Károly király és Zita királyné koronázási ünnepsége Budapesten 1916 végénc. munkájára, valamint a most bemutatott, Soltész Ferenc Gábor –  Tóth Csaba – Pálffy Géza: Coronatio Hungarica in Nummis – A magyar uralkodók koronázási érmei és zsetonjai (1508-1916) c. munkára. Végül azt is elárulta: a közeljövőben a koronázási kard kutatásával is részletesen fognak foglalkozni.


Pallag Márta ismerteti a kötetet

A Coronatio Hungarica in Nummis – A magyar uralkodók koronázási érmei és zsetonjai (1508-1916) c. kötetet Pallag Márta ismertette. A három részre (numizmatikai tanulmányok, éremkatalógus, függelék) tagolható kötet közel ezer színes, kiváló minőségű illusztráció segítségével mutatja be a koronázásokhoz, azaz a hatalmi reprezentáció legmagasabb szintjéhez kapcsolódó különféle érméket. A sokoldalú megközelítésnek köszönhetően a tárgyakat sikerül megfelelő kontextusba helyezni, és a lehető legsokoldalúbb adatok (pontos súly, módszertani kérdések stb.) is megjelennek a kötetben. A munka kiemelkedően gazdag irodalomjegyzékkel rendelkezik, amelyben a hagyományos szakirodalmak mellett internetes linkek (sok esetben aukciós házak) is megjelennek. (A kötet szerkesztője Bertók Krisztina, a képszerkesztő Gödölle Mátyás volt. A fotókat Gedai Csaba készítette.)

Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikusa és szakmuzeológusa a Magyar Pénzverő Zrt. által IV. Károly 1916-os koronázásának 100. évfordulója alkalmából kibocsájtott emlékérem-együttest mutatta be. Az első világháború miatt ugyanis az 1916-os koronázás során nem használtak kifejezetten erre a célra készült koronázási érmeket. Bár a következő évben, 1917-ben a Magyar Numizmatikai Társulat javaslatot tett arra, hogy utólag verjenek koronázási emlékpénzt, erre sem került sor – csupán a terveket készítette el Beck Ő. Fülöp éremművész. A Magyar Pénzverő Zrt. az ő előlapi terve, illetve eredeti verőszerszámok felhasználásával alkotott meg a 100. évfordulóra egy három darabos éremszettet, amelyben 1 koronás, 50 filléres és 10 filléres található, és amely a Nemzeti Múzeum boltjában is megvásárolható.

A kötet bemutatóját Gödölle Mátyás kurátori tárlatvezetése zárta a kötethez tematikájában kapcsolódó Utolsó felvonás – IV. Károly koronázása – 1916 c. időszaki kiállításban, ami 2017. március 19-éig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Varga Lujza

Ezt olvastad?

Hogyha látogatást teszünk Bécsbe, s a 18. század, azon belül is inkább a mária-tereziánus korszak építészet-, illetve művészettörténeti emlékeinek nyomaiba
Támogasson minket