Mit keres egy statisztikus a harcmezőn? – Könyvajánló

Oszd meg másokkal is:

Lapozó

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár kiadásában történelmi témájú forrásközlés jelent meg. A kötet Elekes Dezsőnek – a KSH egykori elnökének – kéziratban fennmaradt első világháborús naplóját adja közre bevezető tanulmánnyal, a szerző életrajzával, magyarázó jegyzetekkel és mellékletekkel ellátva.

A bevezető tanulmány szerzője, Kovács Csaba a világháború centenáriumának alkalmából megjelent magyar naplótermésből nyújt ízelítőt, valamint körüljárja a háborús naplók történetírásban elfoglalt helyét és a műfaj számos jellemzőjét. A könyvben közölt biográfia a legteljesebb az Elekes Dezsőről eddig megjelent életrajzok közül, amelyet a kézirat történetét, jellegzetességeit és feldolgozásának módszerét bemutató rész egészít ki.

A napló a szerző életének 1914 és 1943 közötti eseményeit tartalmazza 106 kézzel írt oldalon, ennek túlnyomó többségét azonban – 99 oldalt – első világháborús élményei teszik ki. Így a napló leginkább erről az időszakról nyújt részletes képet, egy ifjú jogász szemén keresztül bemutatva a háborús évek viszontagságait és mindennapjait.

A kötetet lezáró mellékletben a szerző folyóiratcikkei és versei közül található meg néhány, továbbá egy válogatás Elekesnek a KSH Könyvtár által őrzött személyes hagyatékában fellelhető fényképekből és kéziratokból. Ezek a források kiegészítik és átélhetőbbé teszik a visszaemlékezésben olvasottakat, a kiadványhoz tartozó további két térképlap pedig az események térbeli elhelyezését hivatott megkönnyíteni az olvasók számára. A kötetről röviden a szerkesztő beszél az alábbi videón:

A kötet bemutatójára 2018. június 20-án kerül sor 17:00 kezdettel a KSH Könyvtárában (Thirring Lajos terem). A beszélgetésen részt vesz a kötet szerkesztője Derzsy Márk, a bevezető tanulmány szerzője Kovács Csaba, és Pintér Tamás a Nagy Háború Blog alapítója, szerkesztője. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket