Múzeumok Éjszakája 2021 – Beharangozó

A Múzeumok Éjszakája iránt minden évben sokan érdeklődnek. A népszerű eseményt idén június 26-án rendezik meg. Erre a napra az ország számos múzeuma és közgyűjteménye készül különböző tárlatokkal, tematikus kiállításokkal, előadásokkal és programokkal. A teljes kínálat a korábbi években megszokottakhoz hasonlóan most is megtekinthető intézményi bontásban a rendezvény honlapján. A választék szerencsére olyan bőséges, hogy lehetetlen lenne egyetlen éjszaka alatt valamennyi programot végigjárni. Az alábbiakban – abszolút szubjektíven – összegyűjtöttem néhány izgalmas programot, amit jó szívvel ajánlok azoknak az olvasóknak a figyelmébe, akik hozzám hasonlóan – leginkább – a modernkori történelem, valamint a had- és technikatörténet iránt érdeklődnek.

Magyar Nemzeti Múzeum. Forrás: Wikimedia Commons

Budapest

Az Aeropark Repülőmúzeumban körülbelül 60 perces, repüléstörténeti sétát tehetnek az érdeklődők, melyen megtekinthetik a kiállított repülőgépeket, helikoptereket és kiszolgáló járműveket, illetve bepillantást nyerhetnek a polgári repülés kevésbé látható világába és történetébe is.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumba látogatók megismerkedhetnek az elmúlt évek régészeti leleteivel, illetve a leletek „ásótól vitrinig” tartó útjával is.

Az Evangélikus Országos Múzeum számos izgalmas, interaktív programmal várja az érdeklődőket. Az állandó és időszakos kiállítások mellett a múzeum látogató „eltévedt” tárgyakra vadászhatnak, kvízjátékban lehet részük, de akár a késő esti borkóstolón is részt vehetnek.

A Földalatti Vasút Múzeumban ezen a napon nyitja meg kaput a budapesti földalatti elmúlt 125 évét bemutató tárlat.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum számos izgalmas kiállítással készül, ezek közül kiemelnénk a Fegyverbemutatót, ahol az 1980-as és 1990-es évek fegyvereivel ismerkedhetnek meg közelebbről is az érdeklődők, illetve, hogy a Múzeum erre a napra megnyitja a Kerepesi úti hangárt, ahol számos érdekes és különleges járművet és eszközt őriznek.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum érdekes kiállításai közül érdemes kiemelni a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal közös Fiume – Kapu a nagyvilágra – Tengerészet, kereskedelem és vendéglátás az Adria partján című kiállítást, mely esetében a gyűjtemény kurátorai tartanak tárlavetvezést az érdeklődőknek.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Karnyújtásnyira a történelem címmel az este folyamán többször is iratbemutatót tart, melyekből az időponttól függően az érdeklődők megismerkedhetnek többek közt a járvány elleni védekezés korai módszereivel, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel királyhoz köthető dokumentumokkal, vagy éppen a Bakócz Tamás érsek életéről árulkodó oklevelekkel és pecsétekkel.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Pálos Rend izgalmas programmal várja a Múzeumkertbe látogatókat 15.00 és 17.00 óra között: az érdeklődők megismerkedhetnek a MotorkerékPálosokkal és járműveikkel, illetve 16.00 órától a Pálos Motoros Baráti Kör egyik oszlopos tagja, Bátor Botond atya tart tárlatvezetést a Pálos Rend történetét bemutató kiállításon.

Botond atya és motorja

Debrecen

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár interaktív könyvtörténeti túrára invitálja a publikumot, ahol betekinthetnek a könyvtárak jövőjének lehetőségeibe és jelenének titkaiba.

Eger

A Dobó István Vármúzeum tárlatait a városba látogatók a múzeum muzeológusai, illetve a vár vitézeinek vezetésével tekinthetik meg.

Pécs

A Jannus Pannonius Múzeum egész estés túrára invitálja az érdeklődőket, ahol Gábor Olivér régész vezetésével megtekinthetik a vaskori sáncokat, a Zsongorkőt, és a Pálos kolostort is.

A Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény és Klimo Könyvtár két új tárlattal is várja a kedves látogatókat.

A Klimo Könyvtár olvasótermei. Forrás: Wikimedia Commons

Szeged

A szegedi Móra Ferenc Múzeum ezen a napon nyitja meg a Sisi királyné feketén fehéren című új, időszakos kiállítását, melyet a nap folyamán tárlatvezetés kíséretében is megtekinthet a publikum.

Szolnok

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum számos izgalmas programmal várja az érdeklődőket, többek közt Kovács István nyugállományú ezredes mutatja be a Balatonban megtalált Il-2 típusú repülőgép történetét.

Lengyel Ádám

Ezt olvastad?

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Tihanyi Bencés Apátság Királyok, Szentek, Monostorok – Korai bencések világa Magyarországon a legújabb tudományos
Támogasson minket