Öt cikk az Osztrák-Magyar Monarchia konyhájáról

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

Mikor és hogyan alakult ki a mai magyar konyha? Mi volt Ferenc József kedvenc étke? Mivel foglalkozott Ferenc Ferdinánd, mielőtt Szarajevóba látogatott volna? E kérdésekre kereste a választ a Monarchia Kert minikonferenciája, amely mellé az étterem vezetője, Martin Imre az Osztrák-Magyar Monarchia korát idéző ebédre is vendégül látta a sajtó munkatársait.

A rendezvényen az Újkor.hu több szálon is érintett volt. Az első előadást Horizont rovatunk vezetője, Katona Csaba (MTA BTK TTI) tartotta Táfelspicc, pájsli, vínersnicli: néhány gondolat a kedvencekről címmel. Tőle korábbi interjúalanyunk, Paksa Rudolf (szintén MTA BTK TTI) vette át a szót, aki A polgári konyha aranykora címet adta előadásának. Végül lapunk főszerkesztője, Szőts Zoltán Oszkár (ELTE) következett, aki Ferenc Ferdinánd, a sörgyártulajdonos című prezentációját mutatta be.


Szőts Zoltán Oszkár, Katona Csaba, Paksa Rudolf

A minikonferenciának tekintélyes visszhangja volt, ezért ezúttal saját beszámoló közlése helyett lapszemlét tartunk. Elsőként az Origo számolt be a rendezvényről, Vági Barbara A zalai rák is ősi magyar étel, nemcsak a gulyás címmel közölt tudósítást. Juhász Kristóf A citromos hódtappancs és a nemzeti csiga címet adta a Magyar Időkben megjelent beszámolójának. Török Annamária Lenyűgöző habtartósság – A Ferdinánd Monarchia Cseh Sörházban címmel tudósította Az ihatóbb Magyarországért olvasóit. A Now Magazin Egy jó sör és időutazás a Monarchia korába – Monarchia Kert étterem címmel jelentetett meg beszámolót, míg a 168 óra online változata Lengyel Flóra A sör négyszögesítése című írásának adott helyet. (A cikkek a beágyazott linkekre kattintva olvashatóak.)

Ezt olvastad?

Jelen írásban Anna Mihajlovna Larina Buharina életébe, annak is elsősorban egy rövidebb szakaszába teszünk betekintést. Mivel Anna Larina több büntetésvégrehajtási
Támogasson minket