Podcast ajánló: Elhurcolt magyar civilek a Szovjetunióban

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A Közép-európai Egyetem és az MTA második világháború története albizottság közös podcast sorozatában az albizottság tagjaival és szerzőkkel készül beszélgetés a most megjelent munkájuk kulisszatitkairól és azokról a kutatási eredményekről, amelyek megváltoztatják azt, amit a háborúról tudunk. 

Pető Andrea, a Magyar Történelmi Emlékek Okmánytárak sorozatban megjelent „…Akkor aszt mondták kicsi robot”. A magyar polgári lakosság elhurcolása a Szovjetunióba korabeli dokumentumok tükrében (Budapest, 2018) című kötet szerzőjével, Stark Tamással az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főmunkatársával beszélgetett. A második világháború során, különösen annak utolsó hónapjaiban Magyarország háború alatti területéről mintegy 600 ezren kerültek szovjet fogságba. A foglyok közel harmada civilként lett „hadifogoly”. A kötet szerzője elmondta, hogy a 347 doboznyi forrásanyagból válogatott dokumentumok, levelek nemcsak az elhurcolásról, hanem az elhurcolás miatt bekövetkező családi tragédiákról, megtört életpályákról, titokzatos letartóztatásokról, valamint az üldöztetést túlélő zsidók újabb megpróbáltatásairól is tudósítanak. Kitért a kényszermunkások történetével kapcsolatos kutatások nehézségeire, valamint arra, hogy a magyar kormányzat közvetlenül a világháború után, hogyan próbált közbenjárni a szovjet vezetésnél az elhurcoltak kiszabadítása érdekében.  A beszélgetésben szó esett a kormányzat által 2015-ben meghirdetett  “Gulág-emlékév”-ről és az emlékezetpolitikáról is.

A felvétel ezen a felületen hallgatható meg az indítógombra kattintva (bal alsó sarok).

Ezt olvastad?

Tudományos ajánlónk e heti főszereplői többek között Görgei Artúr és Roger Crowley de terítékre kerül még a Tanácsköztársaság, a budapesti
Támogasson minket