Tájékoztató az orosz-magyar kapcsolatok történetéhez – programajánló

A II. világháború és a rendszerváltás közötti időszak még hosszú évtizedekre kutatási témát szolgáltat a magyar történészeknek. Az orosz-magyar kapcsolatokra vonatkozó történeti kutatások ugyan nem csak ebből az időszakból állnak, az azonban kétségtelen, hogy a levéltári anyag erre vonatkozóan a legérdekesebb. Mai írásunkban egy olyan rendezvényre hívjuk fel a figyelmét olvasóinknak, amelyen tájékoztatást nyerhetnek a kutatási lehetőségekről.

A moszkvai levéltári kutatás lehetőségeiről tart tájékoztatót Seres Attila, a Moszkvai Magyar Levéltári Intézet delegátusa 2015. január 12-én, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetében. Debrecen, Egyetem tér 1., Főépület, 316-os terem). A moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ keretében 2001. július 1-jétől Levéltári Intézet működik egy fő levéltárossal. A levéltári delegátus feladata, hogy feltárja, jegyzékelje és másolásra kijelölje az Oroszországi Föderáció levéltáraiban őrzött magyar vonatkozású levéltári iratokat, gondoskodjon a feltárt és jegyzékelt iratok mikrofilmeztetéséről, az elkészült másolatok ellenőrzéséről és a MNL-nak történő továbbításáról, információkkal segítse az orosz állami levéltárak anyaga iránt érdeklődő magyar kutatók munkáját.

Seres Attila (Kép forrása: MNL)

A rendezvény nem első alkalommal kerül lebonyolításra 2014 január 6-án már tartottak egy hasonló tájékoztatót a levéltári kutatás alternatíváiról és az ehhez kapcsolódó ösztöndíj lehetőségekről. A tájékoztató hatására a Történelmi Intézet Egyetemes Történeti Tanszékének képviselői meghívást kaptak „Az Orosz Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia az első világháború idején” c. nemzetközi tudományos konferenciára, melyet 2014. október 15-17. rendeztek a Moszkvai Magyar Kulturális Központban. A konferenciáról újságunk is beszámolt. Egy együttműködés látszik kibontakozódni a két intézet között, ezért a hallgatók figyelmének felhívása érdekében idén is megtartják a tájékoztatót.

A tájékoztató plakátja

A hungarológiai jellegű forrásfeltárás és az egyetemes történeti vonatkozásokban releváns primer levéltári anyagok tanulmányozásával, hozzáférhetőségével kapcsolatban elhangzó információk mellett az egyetemi hallgatók és fiatal kutatók számára elérhető ösztöndíj programok is bemutatásra kerülnek. A tájékoztatót követően pedig a hallgatóság a magyar-szovjet kapcsolatok egy érdekes szegmensébe kaphat betekintést a „Tambov presszó – Tolna szálló. A magyar-szovjet testvértelepülési kapcsolatok főbb kérdései a szocializmus idején” című előadás keretein belül. Az esemény Facebook oldala a link mögött található.

Ezt olvastad?

2024. március 23-án és 24-én a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetében mutatják be legfrissebb kutatási eredményeiket a középkorral foglalkozó hallgatók. A
Támogasson minket