Thomas Cromwell Hóráskönyvének felfedezése – interjú Kate McCaffrey-vel

A kenti Hever Castle – ez a kastély volt Boleyn Anna gyerekkorának színhelye – kurátorai, Kate McCaffrey, Dr. Owen Emmerson és Alison Palmer történészek nemrég rendkívül jelentős történelmi felfedezést tettek: azonosították Thomas Cromwell, VIII. Henrik főtanácsadója azon Hóráskönyvét, amelyet az ifjabb Hans Holbein is megörökített híres festményén. A felfedezés hátteréről Sánta Sára kérdezte Kate McCaffrey-t.

kate mccaffrey
Hever Castle (Kép forrása: Wikipedia)

Újkor.hu: Cromwell könyve azon kevés fennmaradt tárgy egyike, amelyek Tudor-kori portrén láthatók. Mielőtt rátérnénk arra, hogyan sikerült azonosítanotok a könyvet, elmondanád nekünk, hogyan kezdődött érdeklődésed és kutatásod kifejezetten e könyv iránt?
Kate McCaffrey: Ezeket a nyomtatott Hóráskönyveket három éve kutatom. Minden az MA szakdolgozatommal kezdődött: elsőként Boleyn Anna példánya fogott meg, amelyet munkahelyemen, a Hever Castle-ben őriznek.

Már a kutatásom elején felfedeztem, hogy Boleyn Anna nagy riválisának, Aragóniai Katalinnak – aki VIII. Henrik első felesége volt – is a birtokában volt egy példány ugyanebből a nyomtatványból.

Innentől kezdve a küldetésemmé vált, hogy felkutassam a könyv további fennmaradt példányait is. Így jutottam el a a cambridge-i Wren Library-be, ekkor már kurátortársaim, Owen és Alison segítségével.

Tehát akkor az uralkodó két felesége is birtokolt egy-egy példányt ebből az 1527-ben Párizsban nyomtatott Hóráskönyvből, a kutatásotok pedig megerősítette, hogy Thomas Cromwell is biztosan kapott egyet. Mit kell tudnunk erről a könyvről, miért lehetett olyan népszerű az angol arisztokrácia körében?
Ezek a katolikus imakönyvek laikusok számára készültek, és elsősorban latin nyelvűek voltak, bár több angol ima is található bennük. Ugyan ezeket a könyveket már nyomtatták, kivitelezésükben a hagyományos kéziratkultúrát utánozták. Nagyon magas minőségben készültek és igen költséges volt az előállításuk: a szöveget pergamenre nyomtatták, az illusztrációkat – amelyek személyre szabottak – kézzel festették. Véleményem szerint kiváló ajándékok lehettek az angol királyi udvar magas rangú tagjainak – talán még személyesen a királytól is. Ezzel kapcsolatban további kutatási eredmények várhatók a közeljövőben!

kate mccaffrey
Hans Holbein portréja Thomas Cromwellről (Kép forrása: Wikipedia)

Mit jelenthetett ez a könyv Cromwellnek, ha elég fontosnak ítélte ahhoz, hogy a portréján is megörökítsék?
Több oka is lehet annak, hogy Cromwell meg akarta örökíteni ezt a könyvet a portréján. A portré készítése egybeesett azzal, hogy az uralkodó kinevezte őt a koronaékszerek őrévé: a festményen látható levelet is maga a király küldte, amelyben az új pozíció részleteit fejti ki Cromwellnek – így a drágakővel díszített könyv megjelenítése a portréján egyfajta rábólintás lehet a kinevezésre. Az is elképzelhető, hogy a könyvet egy fontos személy ajándékozta neki – például a királyi jóváhagyás vagy védnökség jeleként – és ezzel az ábrázolással az ő jelenlétét akarta kifejezni. Jelenleg is dolgozunk azon, hogy ezeket az elméleteket számba vegyük, egyet azonban biztosan kijelenthetünk: a könyv okkal van a képen.

A Hóráskönyv ezen példányát 1660 óta a cambridge-i Wren Library-ben őrzik. Mit tudunk arról, hogy hogyan lett a gyűjtemény része?
A könyvet 1660-ban egy Dame Anne Sadleir nevű hölgy adományozta a cambridge-i Trinity College-nek egy csodálatos, 13. századi illuminált kézirattal együtt, amely ma a Trinity Apocalypse (Szentháromság Apokalipszis) néven ismert. Sadleir élete utolsó éveihez közeledett és úgy érezte, hogy gondoskodni kell a könyvei megőrzéséről. Egészen 1660-ig, a monarchia helyreállításáig várt az adományozással, így biztos lehetett abban, hogy azok interregnum éveiben nem szenvednek kárt. Hűséges királypárti volt, aki korának igencsak változó vallási és politikai történéseiből aktívan kivette a részét.

Ami pedig a legizgalmasabb egy főként könyvekkel foglalkozó történésznek: hogyan tudtátok levezetni a könyv provenienciáját Cromwellhez?

A könyvekkel való munkában a legizgalmasabbnak azt tartom, hogy megismerhetjük a mögöttük rejlő emberi tényezőket, és azokkal életre kelthetjük őket.

Mindig is érdekelt a Trinity College 1660-as adományozójának „Sadleir” neve – mert egy híresebb Sadlerre, Ralph Sadlerre emlékeztetett, aki Thomas Cromwell közeli barátja és pártfogoltja volt. Ezen a néven elindulva jutottunk el az adományozó férje, Ralph Sadleir nagyapjához, akiről bebizonyosodott, hogy az a bizonyos Ralph Sadler volt. A kutatás során olyan végrendeleteket és inventáriumokat is találtunk, amelyek alátámasztották, hogy a könyv több mint száz évvel azelőtt, hogy a Trinity College könyvtárába került volna, már a Sadler család birtokában volt. A legfontosabb bizonyíték pedig, hogy Cromwell 1529-es végrendeletében minden könyvét Sadlerre hagyta.

kate mccaffrey
A Trinity College könyvtára (Kép forrása: Wikipedia)

A kutatás során arra is fény derült, hogy míg Aragóniai Katalin és Boleyn Anna példányait újrakötötték, Cromwellé még mindig az eredeti kötésben van. Mit kell tudnunk erről a kötésről?
A könyv kötése nagyon ritka és különleges. A vizsgálat során az ezüstözött részeken olyan jegyeket találtunk, amelyek bizonyítják, hogy azt 1529–30 fordulóján, decemberben készítette Pierre Mangot, I. Ferenc francia király ötvöse.

Tudomásunk szerint ezt az egyetlen fennmaradt ötvösmunka, amelyet Mangot könyvhöz készített.

A kötés gyönyörű állapotban van, a részletgazdag ezüstözésen kívül a bársonnyal borított táblákon – amelyek egykor sötétkékek vagy feketék lehettek – mélyvörös gránátkövek és egy megmaradt csat található.

A most újra felfedezett könyvön kívül vannak még olyan példányok az angol gyűjteményekben, amelyek egyértelműen Cromwellhez köthetők? Ismerjük-e a könyvtárának más példányait?
Tudjuk, hogy Cromwell lelkes gyűjtő és olvasó volt, gyakran hozatott könyveket a kontinensről is. Valószínűleg azonban bukásának körülményei miatt sajnos nagyon kevés könyve maradt fent, így ez a felfedezés ebből a szempontból is különlegesnek számít. Néhány olyan könyvet ismerünk, amely Cromwellhez köthető: ilyen például a híres Nagy Biblia, amelynek címlapján meg is örökítették őt. Ez a példány Cambridge-i Egyetemi Könyvtárban található.

És végül: mit jelent neked ez a felfedezés?
Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy

ez a karrierem csúcspontja. Három éve dolgozom ezekkel a könyvekkel, és továbbra is tudnak meglepetést okozni.

Nagy öröm volt az is, hogy ezen a projekten kollégáimmal, Owennel és Alisonnal dolgozhattam együtt. Alig várom, hogy folytassuk a munkát, és kiderüljön, hova vezethet még a kutatás!

Sánta Sára

Borítókép forrása: Kate McCaffrey Twitter-oldala

Ezt olvastad?

A diplomáciában szokás, hogy jeles eseményekkor a résztvevők, tipikusan valamely egyezményt aláírók emlékül és ajándékba megtartják azt a tollat, amivel
Támogasson minket