Új tavasz virrad – Vidéki célpontok érettségizőknek és műkedvelőknek

Oszd meg másokkal is:

Oktatás

Itt a tavasz, s a jó idővel és az óraátállítással együtt elérkezett a történelmi programok kavalkádja is. Eheti cikkünkben ismét néhány közelgő programot ajánlunk olvasóink figyelmébe a filmvetítéstől a konferencián át a tájékoztatóig és kiállítás megnyitóig. A heti rendszeres programajánlókon most kicsit messzebre tekintünk.

Közelegnek az érettségik, a középiskolás diákok nagy megmérettetése, ami sok esetben egy-egy emberélet meghatározó vizsgájának bizonyul, hiszen nagyban befolyásolja a felvételi eredményeket. Ezért is üdvözlendő, hogy a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete célul tűzte ki: „(…) hogy hozzásegíthesse tagjait – és általánosan valamennyi történelemtanár kollégát – az oktatáshoz kapcsolódó aktuális információk minél gyorsabb és könnyebb megismeréséhez.”

Többeknek ismeretes lehet, hogy az elmúlt napokban hozták nyilvánosságra a 2017. tavaszi érettségi időszakra vonatkozó – jelentős mértékben módosított – érettségi javítási útmutatókat. Ezért a TSZE egy országos előadás/képzéssorozatot szervez a pedagógusok számára.

A részvétel regisztrációhoz kötött, melynek célja elsősorban a létszámtervezés. Ezt az info[@]tortenelemoktatok.hu e-mail címen tehetik meg az érdeklődők. A rendezvényen való részvétel ingyenes. A TSZE „Tavaszi hadjáratának” állomásai pedig:


További részletek a TSZE honlapján olvashatóak.

2017 többek között a Nagy Októberi Szocialista Forradalom centenáriuma, nem is kel sokáig várni az első konferenciákra a témában. A Magyar Történelmi Társulat Szegedi és Csongrád Megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Történelmi Intézete 2017. április 13-ára Metszetek a bolsevizmusról és a sztálinizmusról az orosz forradalmak 100. évfordulóján címmel. A konferencia tíz előadójának névsora igazán figyelemreméltó, a részletes programot eseménynaptárunkban találja. A konferenciának az SZTE BTK konferenciatermes ad otthont, a szervezők minden érdeklődőt szívesen várnak.

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában c. dokumentumfilm nagy sikernek örvendett a Magyar Tudományos Akadémián történt bemutatásán. Ezúttal Szombathely ad otthont a a film bemutatójának, nevezetesen a Savaria Filmszínház.

„Az ismeretterjesztő film a magyarság legfőbb nemzeti kincse és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona több mint ezer év alatt Magyarország államiságának legfőbb szimbólumává vált. Ennek ellenére kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi, a 2012 óta működő Szent Korona Kutatócsoport ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni. A film elsőként mutat be eddig ismeretlen, páratlan értékű nemzeti kincseket és közel 20 helyszínre kalauzolja el a szakértők segítségével a nézőket.”

A jegyfoglalásról és vásárlásról részletek a plakáton, az Újkor.hu eseménynaptárában tájékozódhat.

Rendhagyó eseménynek lehetnek tanúi, akik 2017. április 10-én 14:00-kor Szolnokon ellátogatnak a megyei levéltár épületébe. A MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára ugyanis időszaki kiállítást szervez Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai címmel. A kiállítás megnyitóját követően lehetőségük van a megjelenteknek egy rendhagyó tárlatvezetésen részt venni, a kiállítást ugyanis Csönge Attila, a levéltár igazgatója mutatja be a résztvevőknek. A kiállítás július 31-ig megtekinthető. A kiállítás azért is érdekes lehet, mert felhívja a kutatók figyelmét, hogy az állománybővüléssel a már egyszer kutatott anyagok is bővülhettek, így néhány megválaszolatlan kérdés tisztázódhat a régió történetével kapcsolatban. Részleteket naptárunkban találja a tisztelt olvasó.

Bízunk benne, hogy felkeltettük érdeklődésüket, hiszen széles e hazában mindenütt találhatnak maguknak történelmi elfoglaltságot olvasóink a cikk segítségével.

Ezt olvastad?

2022 február 18-án, immáron kilencedik alkalommal rendezték meg az Evangélikus Iskolák Történelemtanárainak Konferenciáját, amelynek a hagyományokhoz híven a helyszínt az
Támogasson minket