A spanyol polgárháború és az antifasizmus Európában | Műhelybeszélgetés

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 ápr 08.
17:30 - 19:30

Helyszín
Politikatörténeti Intézet


Az 1939. április 1-jén véget ért spanyol polgárháborút hamar beárnyékolta a második világháború kitörése és szörnyűségei. A köztársaság összeomlása és tragédiája ezzel együtt sem múlt el nyomtalanul, és fontos eleme lett az antifasizmusnak. A rákövetkező Franco-diktatúra viszont sikeresen túlélte német szövetségese bukását és Spanyolország csak a Caudillo halála után tért vissza a demokratikus országok sorába anélkül, hogy a polgárháború kérdését kiélezték volna. 1989 után aztán az antifasizmus is sokat veszített vonzerejéből, részben generációs okból, részben mivel könnyű volt a bukott kelet-európai rendszerek önlegitimációs eszközét látni benne.

A spanyol polgárháborút azonban valódi érzelmekkel vívták, valódi tragédiák sokaságát jelentette, és ezeket a valódi tapasztalatokat próbálta meg összerendezni a mindenkori emlékezet és emlékezetpolitika. Az évforduló alkalmából a Politikatörténeti Intézet nem csupán meg szeretne emlékezni azokról, akik már ekkor vállalták a harcot a fenyegető tragédia erőivel. Rendezvényünk középpontjában – nem mellőzve természetesen magának az eseménynek a felidézését – a polgárháború utóélete is utóhatásai állnak, Spanyolországban és Magyarországon.

Résztvevők:

  • Székely Gábor, professzor emeritus, ELTE
  • Zalai Anita, főiskolai docens, SZTE
  • Zombory Máté, szociológus, MTA TK Szociológiai Intézet

A műhelybeszélgetés Facebook-eseménye ide kattintva érhető el.

Ezt olvastad?

Az utóbbi hetekben bejárta a sajtót a hír, hogy Kasza Péter és Petneházi Gábor megtalálták Gian Michele Bruto (latinosan Johannes Michael