Podcast ajánló: A Horthy-kultusz és a második világháborús propaganda

A Propaganda a második világháborúban elnevezésű konferenciára a MTA Székház Felolvasótermében, a Magyar Tudomány Napja alkalmából az MTA II. világháború története albizottság szervezésében került sor 2018. november 16-án. A második világháború időszakában jelentős szerep jutott a propagandának, amellyel a társadalom minél szélesebb körét kívánták a háborús folyamatok részévé és támogatójává tenni. A konferencia célja a háborúhoz kapcsolódó propagandatevékenységek széleskörű és sokrétű bemutatása volt a téma iránt érdeklődő nagyközönség számára.

A konferencián elhangzott előadások podcast formájában elérhetővé váltak az érdeklődők számára. Turbucz Dávid előadása  a Horthy-kultusz egyes fázisait mutatja be a második világháborúban. A Horthy-kép kiegészítő üzeneteként az állampolgároktól elvárt magatartásformák is idővel jóval hangsúlyosabbá váltak, így különösképpen a kötelességteljesítés és az önfeláldozás.

A felvétel ezen a felületen hallgatható meg az indítógombra kattintva (bal alsó sarok).

Ezt olvastad?

Az 1919 és 1944 közti időszakban Horthy Miklós személye körül létrejött egy gondosan felépített kultusz, mely az idők folyamán változásokon