3 izgalmas premier is jut a jövő hétre

2022. október 20-án három olyan történelmi (ihletésű) film is a magyar mozikba kerül, amely joggal tarthat igényt Olvasóink figyelmére. Ezekről állítottunk össze egy rövid ismertetőt.

Blokád (104 perc)

Tősér Ádám rendező Köbli Norbert forgatókönyve alapján arra vállalkozott, hogy filmre vigye a rendszerváltás utáni Magyarország első, jelentős válságát, amely a taxisok drasztikus benzináremelés elleni tüntetése nyomán bontakozott ki 1990 októberében. Feldolgozásra került Antall József miniszterelnök életútja (56-os forradalmárból lett az első szabadon választott kormányfő) és küzdelme a demokráciáért. Antall mindössze hat hónapja állt az intézkedések nyomán egyre népszerűtlenebb kormány élén, amikor a köztársasági elnök, a sajtó és a közhangulat is egyre inkább a forradalomra buzdító ellenzékkel szimpatizált. A politikai krimik izgalmát ígérő film nem csak arra vállalkozik, hogy a kor valóságos szereplőit is felsorakoztatva ismertesse meg a taxisblokád négy napjának krónikáját, hanem bepillantást kíván engedni azokba a küzdelmekbe, alkukba, amelyek a megoldáshoz vezettek, illetve a frissen műtött, válságot kezelő miniszterelnök magánéletébe is. A film további érdekessége, hogy két idősíkon játszódik (1990, 1956), így a főszereplő Antall Józsefet és Göncz Árpádot két életkorban is láthatjuk benne. Az alkotók nagy hangsúlyt fektettek a szereplők fizikai hasonlóságára és a korszak ikonikus jeleneteinek reprodukálására. A valós helyszínek mellett épített díszletben is forgattak. A Hungaroringen életnagyságban felépítették az Árpád-hidat, amely a tüntetők legfontosabb bázisa volt. Ezt a filmet jelölte hazánk idén az Oscar-díjra.

(Forrás: mafab.hu)

Fűző (113 perc)

Marie Kreutzer rendező műve a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard válogatásában mutatkozott be, ahol az Erzsébet osztrák császárnét megformáló, Vicky Kripes elnyerte a legjobb színészi alakítás díját. A történet az 1877-ben negyvenedik életévét betöltő Sissi nagyjából egy esztendőnyi küzdelmét mutatja be, amelyet fiatalos külsejének és a róla alkotott képnek megőrzése érdekében vív. A magyar közönség már láthatta ezt az osztrák–luxemburgi–német–francia koprodukciót a miskolci filmfesztiválon, aminek köszönhetően néhány kritika is napvilágot látott róla. Incze Kata szerint: „A történelmi hűség számonkérése ez esetben teljesen fölösleges, még akkor is, ha az itt ábrázolt császárné jóval közelebb áll a valósághoz, mint a magyar nézők köztudatába beégett, Romy Schneider által megformált habos-babos, tündérien bájos verzió. A Fűző Sissi zárkózott, nonkomformista oldalát felnagyítva egy társadalmi béklyók által fojtogatott nő apró lázadásait mutatja be, díszletként használva a kort és metaforaként a monarchia szorítását.”

(Forrás: imdb.com)

Toldi – A mozifilm (107 perc)

Jankovics Marcell sajnos nem érhette meg a Toldi mozipremierjét. Művében Arany János elbeszélő költeményének főszereplője valódi magyar szuperhősként, egy naphéroszként tűnik elénk. A négy éves projekt utolsó szakaszát társrendezője, Csákovics Lajos koordinálta, aki monumentalitása okán szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb munkájaként jellemezte a Toldit. Jankovics Marcell rakta le a film alapjait, ő tervezte a figurákat, készítette a forgatókönyvet és adta az egész alapkoncepciót. Nem kizárólag azt az utat kísérhetjük végig, ahogy egy kamaszfiú megtanulja felismerni és megzabolázni képességeit, aminek nyomán Nagy Lajos király leghíresebb lovagja válik belőle, hanem teljes gazdagságában tárul elénk a lovagi világ, a magyar puszta, a lápvidék és a 14. századi Pest. Családi filmnek szánták az alkotást, hiszen nincs túlvicceskedve és túlpörgetve, mint az aktuális animációs filmek, ami riasztó lehet az idősebb korosztály számára, ugyanakkor korszerű látványvilága számíthat a fiatalok tetszésére. A televízióban tavaly bemutatott sorozathoz képest módosították a dramaturgiai ívet, átritmizálták, sok jelenetet kihagytak és újakat építettek be. Selmeczi György zenedramaturgia szempontjából is új dimenziókkal gazdagította a filmet, valamint a digitális utómunka is megújult.

(Forrás: imdb.com)

Árvai Tünde

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket