A néprajz is metál! – az elBeszélő podcast vendége Gyöngyössy Orsolya

A TheHistoryGeek elBeszélő podcastjének legújabb vendége Dr. Gyöngyössy Orsolya, néprajzkutató és muzeológus. Gyöngyössy Orsolya a csongrádi Tari László Múzeum szakmai vezetője, az MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport külsős munkatársa, a SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék óraadó oktatója. Szakmai munkásságát 2022-ben a Magyar Néprajzi Társaság Jankó János-díjjal ismerte el.

Az adásban Lengyel Ádám rovatvezető kollégával (a TheHistoryGeek csatorna szerkesztőjével) beszélgettünk vendégünkkel pályaválasztásról, etnotanatológiáról, általában a néprajzról, és arról, hogyan kapcsolódik össze a folklorisztika és a gótikus metál. A podcastben Orsi sokoldalú szakmai pályája, izgalmas és meghatározó terepélményei mellett szabadidős szenvedélye (amit egyébként kutatói, muzeológusi és oktatói tevékenységeihez hasonlóan lendületesen, komolyan és elhivatottan, folyamatos fejlődésre törekedve űz), a zene, egészen pontosan az Uneksia nevet viselő Nightwish Tribute Band is kiemelt szerepet kap, amelyben Orsi énekesnőként, „frontasszonyként” személyiségének egy másik oldalát (és gyerekkori álmát) teljesíti ki.

Gyöngyössy Orsolya az Uneksia együttes klipjének forgatása közben munkahelyén, a Tari László Múzeumban (A fotó a szerző tulajdona)
Gyöngyössy Orsolya az Uneksia együttes klipjének forgatása közben munkahelyén, a Tari László Múzeumban (A fotó a szerző tulajdona)

Hogy mennyire választható szét a kutató és a magánember; miért fontos az önismeret a néprajzos szakma műveléséhez; mennyiféle szerep fér bele egyetlen (munka)napba; és hogyan kerül egy gótikusmetál-banda klipforgatása egy tájházba, kiderülnek a beszélgetésből.

A felvétel alább hallgatható, egy kis meglepetésért pedig kattintsanak a videó leírásába:

Apjok Vivien

Ezt olvastad?

A Magyar Egyház- és Teológiatörténeti Akadémia (META) Egyesület és a Történészcéh Egyesület 2021. május 27–28-án immár hetedik alkalommal rendezte meg
Támogasson minket