3+1 dokumentumfilm az élsport világáról

Oszd meg másokkal is:

Mozgókép

Az elmúlt években rendre adtuk közre olyan filmajánlókat, amelyek kapcsolódtak a sporttörténelem valamely izgalmas aspektusához. Általában az olimpiai játékok vagy a labdarugó-világbajnokság adta ezen válogatások apropóját. Hogy idén se maradjunk sporttal kapcsolatos filmajánló nélkül, a streaming szolgáltatók 2020–2021-es kínálatából kiválogattunk néhány megtekintésre érdemes történetet.

Schumacher (Netflix, 113 perc, 2021)

A többszörös világbajnok Forma-1-es pilóta, Michael Schumacher 2013. december 29-én síbalesetet szenvedett, aminek következtében azóta is kómában van. A róla szóló dokumentumfilm készítői egyszerre építettek a hozzá közelállókkal készített interjúkra, valamint archív versenyfelvételekre és családi videókra. A motorsport világának képviselői közül megszólalnak az egykori menedzserek, istállóigazgatók és a versenytársak is. Kiderül, hogy Mika Häkkinent először az 1983-as junior gokart bajnokságon győzte le. A finn autóversenyző már akkor felfigyelt erős, lendületes, fegyelmezett vezetési stílusára. Szemeink előtt bontakozik ki az út, amely során a már négy évesen gokartozó fiúcskából a Forma-1 sport legendás alakja lesz. Barátok, családtagok szemüvegén keresztül pedig látjuk a magánembert, akinek szenvedélyesen szereti a munkáját, de akinek kihívás a népszerűséggel járó érdeklődés kezelése.

(Forrás: Netflix)

Tony Parker – Az utolsó dobás (Netflix, 98 perc, 2020)

A holland anya és amerikai apa házasságából született francia fiú, Tony Parker már 10 évesen bizonyította tehetségét a kosárlabdapályán. Michael Jordan volt a példaképe. Tony középiskolás korában elhatározta, hogy az NBA-ig fog menetelni. Nem volt kiemelkedően magas és erős, ráadásul európai stílusban játszott, az NBA 2001-es draftján mégis bejutott a San Antonio Spurs csapatába, ahol megkezdődhetett a küzdelem a fejlődésért, amit elősegített/megnehezített a minden hibáért ordítozó edző (Gregg Popovics) és a bizalmatlan csapat (olyan tagokkal, mint pl. Tim Duncan). Az édesapjától rövid pórázhoz és kemény neveléshez szokott fiú azonban nem tört meg, hanem bizonyítani tudott akkor is, amikor az NBA legfiatalabb kezdő irányítója lett. Csapatát háromszor segítette a bajnoki címhez, ugyanennyiszer válogatták be az All Stars-gála játékosai közé. 2017-ben egy mérkőzésen elszakadt a combfeszítő izma, de 7 hónap embert próbáló rehabilitáció és edzés után vissza tudott térni. 2018-ban döntött úgy, hogy visszavonul. Utolsó szezonját a Michael Jordan tulajdonában lévő Charlotte Hornetsnél töltötte. Jelenleg a francia első osztályú ASVEL Basket tulajdonosa és elnöke. Ezt az utat ismerhetjük meg archív felvételek, továbbá a Parkerrel, családtagjaival, pályatársaival készített interjúk segítségével.

(Forrás: Netflix)

Kipchoge – Az utolsó mérföld (HBO Max, 83 perc, 2021)

A portréfilm Eliud Kipchoge kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok kenyai hosszútávfutó pályafutásának bemutatásán túl arra vállalkozott, hogy bepillantást engedjen annak a világrekord kísérletnek a kulisszái mögé, amelynek keretében 2019. október 12-én Bécsben Kipchoge, a történelem során először kevesebb, mint 2 óra alatt teljesítette a maratoni távot. Rengeteg szakértőnek kellett összefognia, hogy a legújabb tudományos eredmények és technikai vívmányok maximális kiaknázásával tökéletes körülményeket teremtsenek ahhoz, hogy ez az ember feletti teljesítmény megvalósíthatóvá váljon. Megtudhatjuk, hogy a cipőfejlesztéssel, az aszfalt szögének módosításával vagy éppen a szélfogó segítők alakzatának mérnöki pontosságú kialakításával egyaránt másodperceket faraghattak le.

(Forrás: imdb.com)

Amikor megállt a sport (HBO Max, 81 perc, 2021)

Az HBO Sports dokumentumfilmjében azt mutatja be, hogy a koronavírus miatti, 2020 márciusában elkezdődő korlátozások, lezárások milyen hatással voltak egyes élsportolók életére. A híradórészletek és sporteseményeken rögzített felvételek mellett leginkább az élsportolókkal készített online interjúk adják az alkotás gerincét. Kosárlabdázó, vívó, baseball játékos, golfozó, tornász egyaránt van a megszólalók között. Milyen megélni, ha egy teli arénában az utolsó pillanatban kiderül, hogy az egyik kosarasnak (Rudy Gobert) pozitív lett a covid-tesztje? Milyen volt tapasztalni a közönség hiányát? Mennyire értékelődtek fel a korábban természetesnek ható mérkőzés előtti rituálék? Hogyan lehet feltalálni magad, ha a sport nem csak a munkád, hanem a szenvedélyed, a terápiád? Mit tennél, ha több hónapnyi távollét után már leparkolnál a házad előtt, de nem még nem érkezett meg a covid-teszted eredménye? Van-e esély megőrizni a csúcsformád, ha egy évvel eltolják az olimpia megrendezését? Többek között ezeket a kérdéseket is boncolgatják a sportolói vallomások.

(Forrás: HBO Max)

Ezt olvastad?

Lev Alekszandrovics Danyilkin (1974–) ukrán származású orosz író, újságíró, irodalomkritikus és műfordító, több életrajz szerzője, az orosz Nagy Könyv Díj
Támogasson minket