5 csemege a Múzeumok Éjszakája szellemi svédasztaláról

2016. június 25-én hazánkban immár tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a monumentális Múzeumok Éjszakája programsorozat, amelynek keretében országszerte múzeumkapuk tucatjai nyílnak meg a kultúrára éhes közönség számára. A történelmi ínyencségek kedvelői idén sem maradnak hoppon, ezt kívánjuk bizonyítani alábbi válogatásunkkal is.

Kecskemét

Idén a Múzeumok Éjszakájának tematikáját a Hősök, felfedezők, újítók hármas jelszó hatja át. Országszerte különféle értelemben vett hősökkel találkozhatnak a látogatók, akik maguk is felfedezővé avanzsálnak. A programsorozat aktuális „fővárosa” Kecskemét, ahol a Cifrapalotában kedvükre nézelődhetnek a hadtörténet iránt érdeklődők. A Katona József Múzeumban az avar kor kincsleletektől a magyar huszárság 20. századig ívelő históriáján át a Nagy Háború hadszínterein virágzó tábori bordélyéletig ível a színes kínálat. Utóbbi tárlatról részletesen olvashatnak Országjáró rovatunkban.


Cirkuszi kocsiból kialakított mozgó tábori bordély tisztek számára
(Nagy Háború blog)

Budapest

2016 márciusában nyílt meg a Budapesti Történeti Múzeumban a Közös úton – Buda és Krakkó a középkorban című tárlat, amely még július 24-ig látogatható. A Múzeumok Éjszakája keretében a kiállítás kurátora vezeti körbe az érdeklődőket többek között olyan kincsek között, mint II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélja (1533) vagy a Kakas Társaság kakasszobra (1564/65). A kiállításban külön programként tart speciális vezetést B. Szabó János hadtörténész, aki bővebben a magyar és lengyel középkori fegyvereket fogja megismertetni.


Részlet a tárlatból

Veszprém

Száz esztendeje koronázták meg IV. Károlyt és hitvesét, Zita királynét. A centenárium tiszteletére még 2016 májusában nyílt reprezentatív kiállítás a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben. A Múzeumok Éjszakája keretében délután nyitányaként a 1916. december 30-án tartott koronázáson készült filmfelvételeket vetítik le a látogatóknak, majd Maczó Ferenc történész fog előadást tartani az utolsó magyar uralkodókoronázásról. 18 órától pedig óránként indul tárlatvezetés a Magyar királynék és koronázó püspökök – Boldog IV. Károly apostoli király és Zita királyné emlékezete című kiállításban.


IV. Károly király és Zita királyné Ottó trónörökössel,
1916. december 30., Sándor Strelisky felvétele

Esztergom

Izgalmas programmal jelentkezik a Főszékesegyházi Kincstár. Amellett hogy beszélgetést folytatnak (Dr. Kristóf Lilla Alida antropológus és Gergely Endre történész) a megtekinthető kiállítás kapcsán Szent László arcrekonstrukciójáról, megismerkedhetünk a Kincstárban fellelhető koronázási klenódiumokkal, a miseruhák készítésének technikáival, valamint a miseruha viselet alakulásának történetével, de az is kiderül, hogy mely jeles női történelmi személyek tárgyait rejti a kincstári gyűjtemény.


Szent László arcrekonstrukciós rajza

Pécs

Éppen a Múzeumok Éjszakája keretében nyílik meg a Klimo Könyvtár „Krisztus katonája – Szent Márton élete és emlékezete” című legújabb kiállítása. Idén ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját, ennek kíván emléket állítani a szent életét és pogányság elleni küzdelmét, valamint egyházépítő tevékenységét bemutató tárlat. A kiállítás szervezői a kultikus szenthez kapcsolódó európai és magyar népszokások illusztrálásán túl is arra is vállalkoztak, hogy Szent Márton kultuszának baranyai emlékeit közreadják. A rendhagyó tárlatvezetést Lantosné Imre Mária nyugalmazott főiskolai docens fogja tartani.


A kiállítás meghívója

A tárlatvezetéseket és a tudományos-ismeretterjesztő előadásokat a legtöbb helyszínen gyermekeket megszólító interaktív kézműves foglalkozások, gasztronómiai különlegességek, valamint hagyományőrző attrakciók, filmvetítések egészítik ki. Engedjen Ön is legalább egy éjszakára História csábításának!

Ezt olvastad?

Fazekas István műhelyvezető korábbi meghívásának eleget téve tartott előadást az Eötvös Collegium Történész műhelyében 2021. november 10-én a Fraknói Kutatócsoport