Középiskolai országos történelmi verseny Szegeden

2024. április 12-13-án zajlott le a Báthory István Középiskola Tanulmányi Verseny döntője Szegeden. A kétfordulós országos történelmi verseny felvezetéseként sor került egy tanároknak és diákoknak szóló szakmai fórumra is.

A Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Gyakorló Gimnázium összefogásával megvalósuló országos történelmi verseny megszületésének körülményeiről az alábbi videóból tájékozódhatunk:

A tanároknak szóló workshop első része a közép- és az emelt szintű tananyag közötti különbségetek mutatta be egy forráselemző feladat segítségével. Folytatásként pedig a játékfilmek tanórai használhatóságával ismerkedhettek meg a résztvevők. Két nappal később, a diákoknak szóló eseményen történészek ismeretterjesztő előadásait hallgathatták meg a tanulók. A videóban a szervezők, illetve a konferencia előadói is megszólalnak:

A Báthory István történelmi verseny kétnapos döntőjében az ország különböző középiskoláiból érkező húsz tanuló mérhette össze tudását. A magas színvonalú történelmi verseny döntőjének első napján a versenyzők egy magyar történelemhez és egy egyetemes történelemhez kapcsolódó kora újkori tételt húztak. A tételeket egy szakmai bizottság előtt adtak elő. A második napon pedig mindenkinek egy tíz perces prezentációt kellett tartania az előre megadott téma alapján (Báthory István, a formabontó politikus).

A magas színvonalon lezajlott történelmi verseny döntője remek felkészülést biztosított az emelt szintű érettségire. A diákok nemcsak a vizsgaszituációt tudták éles helyzetben megtapasztalni, hanem előadói és kommunikációs készségeiket is fejleszthették. A remek kezdeményezés remélhetőleg a jövőben hagyománnyá válik.

A versennyel kapcsolatban ajánljuk az alábbi interjút:

A verseny kísérő programjával kapcsolatban pedig a következő beszámolót:

Ezt olvastad?

Az SZTE BTK Modernkori Magyar Történeti Tanszékének szervezésében, 2024. május 21-én, kevésbé ismert erdélyi történetekkel mutatkoztak be a kolozsvári testvéregyetem
Támogasson minket