52 magyar Izlandon – Az Északi menedék ajánlója

Az 1956-ban Izlandra került magyarok történetét mutatja be az Északi Menedék című dokumentumfilm, amely et alkotói november elején ideiglenesen egy videómegosztó portálon is megtekinthetővé tették. Az 1956-os emlékbizottság támogatásával létrejött filmet Dunajcsik Mátyás, Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur készítették.


Bal szélen Dunajcsik Mátyás
(Forrás: Északi menedék facebook oldala)

A fél órás dokumentumfilmben több izlandi szakember is megszólal. Történészek mutatják be az 1944-ben függetlenné vált izlandi nép hangulatát egy másik kicsi néppel, a szabadságáért harcoló magyarokkal kapcsolatban. A pozitív odafordulás már az 1848/49-es szabadságharc idején is megvolt bennük.

Az alkotás külön érdekessége Hjalti Kristgeirsson bemutatása, aki nem csak, hogy jelen volt Budapesten a forradalom napjaiban, mint közgazdász szakos egyetemi hallgató, de egyetlen tolmácsa volt annak az 52 magyarnak, akik végül úgy döntöttek, hogy Izlandra mennek. A lehetőség Dr. Gunnlaugur Þórðarson ügyvédnek volt köszönhető, akinek alakja feltűnik az archív felvételeken. A vállalkozó szellemű magyarok fele telepedett le végleg Izlandon.


Hjalti Kristgeirsson
(Forrás: Északi menedék facebook oldala)

A közzétett korabeli fotókon több magyar menekült arcával találkozhatunk, a dokumentumfilm pedig két olyan férfit szólaltat meg, akik végül a kicsi szigeten maradtak. Hegedűs Béla és Töczik Mihály saját életükön keresztül mutatják be, milyen befogadóak voltak velük az izlandiak, hogyan alapítottak családot, és illeszkedtek be a társadalomba.


Hegedűs Béla
(Forrás: Északi menedék facebook oldala)

A dokumentumfilm mindenképpen érdekes lehet azok számára, akik nem hallottak még Izland és Magyarország 1956-os kapcsolatáról. A történelmi háttér bemutatása mellett  az elmesélt személyes történetek nyomán sorsok bontakoznak ki.

A filmet Izlandon is bemutatták a RIFF! nemzetközi filmfesztiválon. A magyar menekültek és Izland 1956-os kapcsolatára vonatkozóan ajánljuk figyelmükbe a szerző korábban megjelent írását.

Gyönki Viktória

Ezt olvastad?

A világ és a magyar történelem konstans – sokszor figyelemreméltó - fenoménja a hatalomváltások időszaka, legyen szó akár monarchikus, akár
Támogasson minket