Amit a Titanicról tudni kell: Beszámoló egy belfasti kiállításról

1909, Belfast: a világ legnagyobb kohóival az acélgyártásnak, a gyümölcsöző dohánykereskedelemnek, s nem utolsósorban a messze földön híres hajógyártásnak a központja. A Harland & Wolff cég, mely eme nyüzsgő város több mint 15 000 lakóját foglalkoztatja, a világ egyik legnagyobb üzemének számít a hajóiparban. Rendkívül gazdag s nagyravágyó tulajdonosa, Lord Prime nem tudott szabadulni évek óta kínzó vágyálmától, hogy megépíthesse a világ legnagyobb luxushajóját, mely át tudja szelni az Atlanti-Óceánt. A kiváló belfasti mesteremberek, kárpitosok, hegesztők ezrei éjt nappallá téve fáradoztak az álom megvalósításán: a zord időjárás ellen dacolva hittel és kemény munkával támogatták olykor-olykor bőkezű felettesük koncepcióját.

 

Titanic, a belfasti hajógyártás aranykorának szülötte (Forrás: bbc.co.uk)

Az elégedettség és a büszkeség érzése nem maradhatott el: a világ legújabb csodájának elkeresztelt hajóóriás a maga 175 láb magasságával túlszárnyalta magának Nelson admirálisnak a szobrát, hossza pedig meghaladta az akkori világ legmagasabb épületének méretét. 46 328 tonnájával a Titanic lett a világ legnagyobb ember alkotta mozgó objektuma. 1911. május 31-én bocsátották vízre, majd első próbaútját 1912. április 2-án tette meg Belfasttól Southamptonig, ahol emberek százai jártak csodájára az uszodával, szaunával, liftekkel, bálteremmel és korabeli edzőtermekkel is felszerelt acélszörnyetegnek. Nem is csoda, hogy a legkiválóbb elsőosztályú jegyek ára a 870 fontot is elérte. Így büszkén, kivételezetten, és mindösszesen 20 mentőcsónakkal indult útjának New York felé 1912. április 10-én.

Forrás: titanic2ship.com

A Titanic tervezői és építői mindent elkövettek, hogy a Versailles-i kastély ihlette luxusjárművön minden lehetséges műszaki hibát elhárítsanak, azonban az egész világot megrázó tragédia ellen tehetetlenek voltak: április 14-én este 11 óra 40 perckor Új-Fundland déli része mellett haladva 20 csomós sebességgel a hajó váratlanul egy jéghegynek ütközött, mert súlyosan megrongálta a hajótestet. Három órával később azok a szerencsések, akiknek jutott hely a mentőcsónakokon, tehetetlenül nézték végig a hatalmas hajó süllyedését. Az RMS Carpathia segítségével megmenekülve jutottak el az eredeti úticélig, hátrahagyva 1 500 embertársukat, akiket a hullámok nyeltek el. A tragédia híre villámcsapásként érte az egész világot, s az emberek emlékezetében, az amerikai és európai kultúrában a mai napig élénken jelen van, köszönhetően többek között James Cameron nagysikerű hollywoodi produkciójának, a Titanic című filmnek. Cameron mélytengeri robotja segítségével azóta is folyamatosan kutatja a hajó roncsait.

A belfasti kiállítás sokban különbözik a világ egyéb tájain megtekinthető tárlatoktól, ugyanis a bölcsőtől a sírig, 9 galérián keresztül, a modern technika vívmányainak segítségével megfizethető áron mutatja be híres szülöttjének rövid, de hírhedt történetét. Megismerkedhetünk a 20. század elején hihetetlen fellendülést megélő Belfast titkaival, a hajó- és építőipar fővárosával, a hajógyár speciális effektekkel teli animációs másával a luxushajó belterébe is bepillantva. Láthatjuk 3D-ben, hogy mi is volt a különbség egy első osztályú és egy harmadosztályú kabin között, megcsodálhatjuk a hatalmas báltermet és a hajó munkaállomásait. Megismerkedhetünk a hajó utasaival, életükkel, vágyaikkal, belepillanthatunk a hétköznapjaikba, gondolataikba, s ezen keresztül felfedezhetjük, milyen is volt az élet a Titanic fedélzetén. Természetesen nem maradhat el a mindenki által jól ismert Celine Dion szám meghallgatása, valamint a mítoszok és legendák igazságtartalmának felkutatása és a tragédiát követő nyomozás részletes bemutatása sem.

 

A belfasti kiállítás helyszíne (Forrás: titanicbelfast.com)

A Titanic roncsait 1985 szeptemberében találta meg a Dr. Robert Ballard által vezetett kutatócsoport. A kiállításon betekintést nyerhetünk az általuk készített vízalatti felvételekbe és az interaktív érintőképernyős gépek segítségével részletesen megvizsgálhatjuk a hajóroncs maradványait.

 

 

                               Víz alatti felvétel a Titanic roncsairól (2005. július 22-23.)

Józan Veronika

Ezt olvastad?

625 évvel ezelőtt 1397. augusztus 16-án (más források szerint 10-én) született I. Habsburg Albert (1438–1439) magyar király. Ezen kívül I.