Fenntarthatóság | Konferenciafelhívás

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Mediawave Alapítvány interdiszciplináris doktorandusz konferenciát rendez Fenntarthatóság címmel 2023. május 26–27-én, a Győr-Moson-Sopron vármegyei Ravazdon.

A klímaváltozás ma már nem csak üres fenyegetés, mindannyian bőrünkön érezzük hatásait. Nem csak a gazdaság újragondolására lenne azonban szükség, hanem a társadalom fenntarthatóságának megteremtésére is.

A Római Club 1972-es dokumentumának (Limits to Growth) kiadása óta a fenntarthatóság kiemelt szerepet játszik a közgondolkodásban. A válság felismerését azonban nem követte globálisan összehangolt cselekvés, így a környezeti válság megoldása továbbra is napirenden maradt. 2015-ben elfogadásra került az ENSZ 2030-ig kitűzött Sustainable Development Goals (Fenntartható Fejlődési Célok) című 17 tételes listája, ami többek között a szegénység és az éhezés felszámolása, a nemek közötti egyenlőség megteremtése és a felelős fogyasztás elérése mellett foglalt állást.

A konferencián a bölcsészet- és társadalomtudományok művelőit közös gondolkodásra, eszmecserére szeretnénk invitálni, ahol a XX. század és a közelmúlt, tapasztalatai adják a kiindulópontot.

Az eseményre az alábbi témakörökben várunk 15 perces, magyar nyelvű előadásokat:

  • Ember és környezet: a kapitalizmus válsága, lineáris-hibrid gazdasági modellek ellentéte, állami beavatkozás a gazdasági folyamatokba, város és vidék kölcsönhatásai, környezetpusztítások, természetvédelmi tiltakozások Magyarországon, urbanizációs folyamatok, az antropocén földtörténeti korszak.
  • Társadalmi egyenlőtlenségek: társadalmi felzárkóztatás, a cigányság helyzete, nemek közötti egyenlőtlenségek a munkahelyen és azon kívül, dzsentrifikáció és slumosodás, a magyar társadalom szerkezeti változásai.
  • Közösségépítés: önképző körök városban és vidéken, művelődési közösségek hálózatai, a népművelés állami elképzelései, az ökoturizmus kezdetei, természetjáró körök.

Az előadóktól a prezentációk végén néhány, napjainkra is érvényes kérdést vagy problémafelvetést is várunk vitaindítónak egy-egy rövid kerekasztal-beszélgetés keretében.

A konferencián elhangzott előadásokból ISBN számmal ellátott, digitális formában megjelenő tanulmánykötetet tervezünk.

Jelentkezés módja:

  • max. 2500 leütéses absztrakt, amely tartalmazza a jelentkező nevét és beosztását, illetve 3-5 kulcsszót
  • doktoranduszok esetében témavezetői ajánlás
  • a konferencián való részvétel és a publikációs lehetőség ingyenes.
  • a közlekedéssel és szállással kapcsolatos információkban a szervezők segítséget tudnak nyújtani (link)

A fentieket a ravazdkonf2023@gmail.com e-mail címre várjuk!

Jelentkezési határidő: 2023. április 16.

A jelentkezőket 2023. április 24-ig értesítjük.

A rendezvény Facebook-eseménye ide kattintva érhető el.

Ezt olvastad?

Az ELTE BTK Történettudományi Doktori Iskola országos konferenciát szervez 2024 tavaszán, amelynek keretein belül a magyarországi és határon túli doktorandusz
Támogasson minket