Hadijáték és Indokína – Beszélgetés Harangi-Tóth Zoltán őrnaggyal

A elBeszélő podcast huszadik adásában Lengyel Ádám és Maróti Zsolt Viktor a Nemzeti Közszolgálti Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténeti, filozófiai és kultúrtörténeti Tanszék egyetemi tanársegédjével, Dr. Harangi-Tóth Zoltán őrnaggyal beszélgettek. Az adás központi témája a hadijátékok és annak oktatási felhasználása.

A beszélgetés elején – a már megszokott tematika szerint – az őrnagy úr karrierjéről és kutatásairól mesélt. Megtudhattuk tőle, hogy először katonának szerelt fel, s csak ezt követően döntött a történelem szak mellett. Doktori disszertációját az NKE Hadtudományi Doktori Iskolájában írta az indokínai háború hadművészetre gyakorolt hatásáról. A témaválasztásra komoly hatást gyakorolt, hogy Harangi-Tóth őrnagy gimnáziumban franciául tanult, így megvolt a szükséges nyelvismerete a témához.

Warhammer 40,000 rekreációs hadijáték. Forrás: Wikimedia Commons

A hadijátszással már általános iskolában találkozott a Trollbarlang újságján keresztül, s ezen keresztül megragadta a fantasy hadijátékok világa. Ebből fejlődött tovább a dolog a makettezés és a történelmi hadijátékok irányába. Érdekességképp Maróti Zsolt hozzá is tette, hogy számára a Trollbarlang mentén indult a képregények iránti rajongás.

A professzionális hadijátszással Harangi-Tóth őrnagy 2019-ben ismerkedett meg Londoban a King’s Collegen. Ekkor kezdett ezzel foglalkozni, és azzal, hogy a Közszolgálati Egyetemen is megjelenjen ez a módszer az oktatásban és szakképzésekben. A témában az őrnagy úrnak cikke is megjelent oldalunkon.

Hadijáték az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága Hadiakadémiáján. Forrás: Wikimedia Commons

A beszélgetés során megtudhattuk többek közt azt, hogy a hadijáték sok probléma bemutatására és megvizsgálására alkalmas, ugyanakkor céljuk az is, hogy valamilyen módon mindkét fél számára élményt és tanulási lehetőséget biztosítson. Ennek érdekében sokszor aszimmetrikus célokkal dolgoznak, illetve az oktatásban sok esetben nem egyértelmű lezáró céllal vagy időhatárral dolgoznak. Emellett igen fontos a kommunikáció a résztvevő felek – a játékosok – közt. Szintén elmondta az őrnagy úr, hogy, bár a hadijátékok lehetnek digitálisak vagy analógok, ő személy szerint az oktatásban az analóg hadijátékokat preferálja, mivel ezek esetében sokkal inkább létrejön a játékosok közötti kommunikáció.

Harangi-Tóth őrnagy szintén beszélt arról, hogy a hadijáték jó eszközei lehetnek az ismeretterjesztésnek is. Erre pozitív példa a Hadtörténeti Tanszék Kutatók Éjszakájára készített programja és játéka, ami elérhető – például – középiskolák számára is, az őrnagy úr szakmai vezetésével.

Lengyel Ádám

A teljes adás még több információval és részlettel megtekinthetik az alábbi videó megnyitásával:

Ezt olvastad?

A TheHistoryGeek csatorna és az Újkor.hu közös beszélgetős portréműsora, az elBeszélő legújabb adásában Árvai TündeLengyel Ádám és Maróti Zsolt Viktor szerkesztőink Paár Ádámmal beszélgettek, részben
Támogasson minket