HadTörténész Sörest különkiadás

2018. május 16-án, szerdán 19.00 órakor a Történész Sörest előadássorozat ezúttal rendhagyó címmel és helyszínnel jelentkezik. A májusi eseménynek a megszokott Budapest Klisé Bár helyett, ezúttal a Budai várban található HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványterme (1014 Budapest, Kapisztrán tér 2–4.) ad otthont. Az estén a Magyar Honvédség megszületésének 170. évfordulója kerül középpontba három kiváló előadó tolmácsolásában. A rendezvényről Borsits Enikővel, a Hadtörténeti Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetőjével beszélgettünk.

Magyarországon szokatlan egy múzeumban az ilyen jellegű rendezvény. Honnan jött a HadTörténész Sörest ötlete?

Igen, valóban egy egyedi és rendhagyó kezdeményezésről van szó. Ritkán fordul elő, hogy közgyűjteményekben tudományos előadásokat rendeznek, ehhez hasonló, kötetlenebb körülmények között. Éppen ez volt az, ami miatt úgy döntöttünk, hogy az idén százéves múltra visszatekintő intézményünkben egy kisebb konferenciaként felfogható rendezvényünkre olyanokat is megmozgassunk, akiket alapvetően a szárazabb tudományos előadások nem feltétlenül érnek el. Látva, hogy kollégáink milyen sikeresen vonzzák be a Történész Söresttel a közönséget, úgy gondoltuk, ezt a gyakorlatot érdemes átültetni a múzeumi közegbe is. A HadTörténész Sörest ötlete így tavaly nyáron fogalmazódott meg, amelyet az eredeti szervezőkkel együttműködve kívántunk megvalósítani a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Milyen apropó szolgáltatta az esemény tematikájának megválasztását?

Az idei év rendkívül különleges az intézmény életében, hiszen számos jeles történelmi hadiesemény (1848-as szabadságharc, a Nagy Háború vége (1918) stb.) évfordulójára emlékezünk, emellett Múzeumunk most ünnepeli centenáriumát, illetve a Magyar Honvédség megalakulásának is ebben az esztendőben van a 170. évfordulója. Ebből az alkalomból döntöttünk úgy, hogy a honvédségi rendezvénysorozat keretében neves szakértők előadásában mutatjuk be a magyar haderő három fegyvernemét hazánk hadtörténelemének jelentős háborúiban.

Egyszeri eseményről van szó vagy várható további folytatás?

Reményeink szerint hagyományt tudunk teremteni ezen alkalmaknak az idei esztendőben. Augusztus 17-re tervezzük a következő HadTörténész Sörest megvalósítását, melyen a Múzeumok Éjszakáján megnyíló Őfelsége hadihajója, az S.M.S.  Szent István – 100 éves hadisír az Adriai-tenger mélyén című kiállításhoz kapcsolódóan az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészete kerül középpontba. Illetve, idén még egy alkalommal, intézményünk születésnapja (november 16.) környékén szeretnénk vendégül látni a hadtörténelem és a kézműves sörök szerelmeseit.

A HadTörténész Sörest mellett milyen rendezvények várhatók a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum centenáriumi évében?

Az imént említett Szent István csatahajós kiállítás mellett, többek között augusztus 16–20. között egy Guinness Rekord kísérlettel is készülünk. Azt tervezzük, hogy folyamatosan, száz órán keresztül, változatos és sokszínű programokkal várjuk majd látogatóinkat: családi nappal, játékos-makettezős nappal, éjszakai múzeumtúrával, filmesttel és természetesen a Sörest sem maradhat el majd. Intézményünk életében mindenképp kiemelkedő eseményként említhetem még a novemberben megnyíló 100 éves Hadtörténeti Múzeum emlékkiállítást.

Mire készüljenek a HadTörténész Sörestre ellátogatók?

Az est magas szakmai minőségéről három kiváló előadónk fog gondoskodni: Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka; Dr. Horváth Csaba ezredes, a HM HIM parancsnok-helyettese; Dr. Hermann Róbert, a HM HIM parancsnokának tudományos helyettese, akik mindnyájan hadtörténelmünk jeles kutatói. Mindemellett a jó hangulatról sem fogunk megfeledkezni, melyet értékes nyereményekért folytatott játék, valamint a Budapest Klisé Bár által szolgáltatott kézműves sörkülönlegességek, illetve ízletes harapnivalók színes palettája fog garantálni. Az ingyenes programunk tehát kiváló kikapcsolódási lehetőséget fog biztosítani minden idelátogatónak.

Ress Zoltán

Ezt olvastad?

Rendkívüli kötet jelent meg 2023 szeptemberében a Zrínyi Kiadónál: magyar, török és olasz nyelven vált közkinccsé a Csorba László történész
Támogasson minket