Heti ajánló 2017/21.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Történelemformáló nőalakok, magyarok és németek, Simon Böske, Test-történetek, Kittenberger, első világháborús hadigazdaság, kényszermunka, bronzkor és 1848/49. A történelem iránt érdeklődők ezen a héten sem fognak unatkozni. Programajánló Naptár rovatunk alapján.

Hétfőn, május 22-én az ELTE BTK XVIII-XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke egész napos kari diákkonferenciát szervez Történelemformáló nőalakok a kulturális emlékezetben címen. A részletes program itt olvasható.

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában kettős könyvebmutató lesz, amely során a Magyarok és németek (1914-1934) valamint a Német diplomáciai iratok Magyarországról I-II. (1918-1934) című köteteket ismertetik. (Bővebben.)

Kedden, május 23-án a VERITAS Történetkutató Intézet  a Budapesti Gazdasági Egyetem Aulájában mutatja be a szélesebb nagyközönségnek a VERITAS-könyvek legújabb kiadásait. (Bővebben.) 

Holokauszt Emlékközpontban bemutatják Szarka LajosSimon Böske naplója című kötetét. „Simon Böske 1929-ben elsőként nyerte el a Miss Hungária, majd Párizsban a Miss Európa címet. (…) Ünnepelték világszerte, mint új szépségideált, itthon pedig azért, mert a Trianonban megcsonkított Magyarországnak diadalt szerzett. Voltak azonban olyanok is, akik lezsidózták és tüntettek ellene. Naplójában gyermekkoráról, neveltetéséről, győzelmeiről vall, melyből egy intelligens, tiszta szívű és életszerető lány portréja rajzolódik ki.” (Bővebben.)

Szerdán, május 24-én kezdődik az ELTE BTK Történettudományi Intézetében működő Történeti Kollégium háromnapos konferenciája, Test-történetek címmel. „A testtel kapcsolatos különféle kortárs percepciók és használatok megértéséhez elengedhetetlen a kérdés történeti perspektíváinak feltárása. (…) A konferencia célja, hogy fiatal, több tudományterületről (történet-, társadalom- és irodalomtudomány, néprajz, antropológia, jog) érkező kutatók számára nyújtson lehetőséget a kérdés több szempontú, elsősorban történeti megközelítéseinek és értelmezési módjainak bemutatására.” A részletes program itt olvasható.

Lehet-e a kortárs magyar képregény egyaránt fogyasztható és komolyan vehető egy szélesebb közönség számára is? Ezt a kérdést járják körbe Somogyi György író-forgatókönyvíróval és Tebeli Szabolcs képregényrajzolóval közös képregényük, az Alfabéta-díjas Kittenberger: Fabriqué en Belgique második kiadása kapcsán. (Bővebben.)

Csütörtökön, május 25-én a Magyar Nemzeti Levéltár várja az érdeklődőket új, Levéltári délutánok című rendezvény-sorozatának harmadik állomására, amely során az általunk már első világháborúként ismert világégésre összpontosítanak. A hadigazdaság működésének számos kérdéséről az Országos Levéltár érdekes forrásanyagot őriz, amelyekből ízelítőt kapnak a Levéltári Délután vendégei, akik a Nyomot Hagytak / Évszázadok – Személyiségek – Aláírások / kiállításhoz készült rövidfilm (A Nagy Háború) megtekintése után Völgyesi Zoltán Az első világháború gazdasági hatásai és a magyar hadigazdaság című előadását hallgathatják meg. Az előadást követően kötetlen beszélgetésben eszmecsere indul a filmről és a korszakról. (Bővebben.)

Pénteken, május 26-án az MTA BTK – NEB  Vidéktörténeti Témacsoport tart  konferenciát, „Elhurcolva” – Kényszermunka, deportálás és ezek formái a középnyugat-magyarországi régióban, 1944/1945 címmel. (Bővebben.)

A kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban megnyitják a Bronzkori hétköznapok hősei – Kitekintés Somogy megye bronzkorára című kiállítást. (Bővebben.)

Szombaton, május 27-én a Hadtörténelmi Délutánok soron következő előadásárára kerül sor, amelynek címe Szabadcsapatok az 1848-1849. évi szabadságharcban. Az előadó Kemény Krisztián tanácsos, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltár levéltárosa lesz. (Bővebben.)

Ezek lesznek a hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

A 2024-es premiernaptárban még sok a homályos folt, de annyi már most látszik, hogy idén sem maradnak monumentális alkotások nélkül
Támogasson minket