Heti Ajánló 2017/51.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Akiknek a karácsonyi készülődés mellett marad ideje, azoknak a hét első felében még bőven lesz miből válogatnia.

Ezzel a bejegyzéssel Heti Ajánló sorozatunk búcsúzik a 2017-es évtől, köszönjük azoknak az intézményeknek, egyesületeknek, tudományos kutatócsoportoknak, kiadóknak a közreműködését, amelyek programjaikat megosztották velünk, és legfőképpen kitartó olvasóközönségünknek! Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kíván Aktuális rovatunk, találkozunk 2018-ban!

Hétfőn, december 18-án A magyar holokauszt: áldozatiság és emlékezet címmel kerül sor a Central European University és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont közös konferenciájára az MTA HTK-ban, amelyen fiatal kutatók mutatják be új kutatási eredményeiket. (Bővebben.)

9.00 órakor kezdődik a Sic Itur ad Astra Műhely “A szociális gondoskodás története Magyarországon” címmel megrendezett konferenciája az ELTE BTK-n. A konferencián négy szekcióban járják körül a magyarországi szociális ellátórendszerek kialudásának történetét a 18. századtól a 20. századig. (Bővebben.)

11.00 órától az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára a „Múltról mindenkinek” című programsorozatának keretében ünnepi könyvbemutatót tart Nyíregyházán. Kovács Ágnes történésszel Károlyi Sándor és Barkóczy Krisztina levelezésének nemrég megjelent kötetéről Kujbusné Mecsei Éva beszélget. (Bővebben.)

Kedden, december 19én 14.00 órakor, az Arany János-emlékévhez kapcsolódva, a debreceni Déri Múzeum megnyitja “De lelkem Isten megnyitá” – A köztünk élő Arany János című időszaki kiállítását. A kiállítás 2018. február 28-ig lesz látogatható. (Bővebben.)

16.00 órától kerül sor, immáron negyedik alkalommal a medievista könyvbörzére Budapesten, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületében.

A rendezvény 2014-ben azzal a céllal jött létre, hogy a magyar középkorral foglalkozó kutatók számára legalább egy olyan alkalom legyen évente, amikor megismerkedhetnek egymás kutatásaival, és személyesen is találkozhatnak. Idén már harminchét kiadványt ismerhetnek meg az érdeklődők. A rendezvény házigazdája Rácz György országos levéltári főigazgató-helyettes. (Bővebben.)

17.00 órakor kerül sor a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár második világháborús kárjelentéseit közreadó forráskiadványának bemutatójára. A megjelenteket Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök köszönti majd, ezután pedig „Az Úr irgalma, hogy nem vesztünk el.” A Szombathelyi Egyházmegye második világháborús kárjelentései 1944–1948 című kötetet Dr. Stark Tamás az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa és Dr. Gárdonyi Máté a Veszprémi Hittudományi Főiskola tanára ismertetik. (Bővebben.)

17.00 órától a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatvezetést tart Geraldine – Magyarország fehér rózsája című új, időszaki kiállításán. Kíváncsi, hogyan élték meg a kor főúri asszonyai ezt a bizonytalan időszakot, hogyan és hová menekültek? Az előadásban mindemellett fény derül olyan részletekre is, hogy miképp zajlott egy esküvő vagy egy gyermek születése a forradalmaktól terhelt időszakban. (Bővebben.)

Szerdán, december 20-án a levéltáraké lesz a főszerep. 15.00 órakor mutatják be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában Majtényi György – Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba Kémek, korok, életek. Erica Glaser Wallach és Noel H. Field története című könyvét. A kötetet Dr. Tabajdi Gábor, az OSZK 1956-os Intézetének történésze mutatja be.

„A kötet Noel H. Field, amerikai kommunista kém, és nevelt lánya, Erica Glaser Wallach, egykori Gulag-fogoly sorsának dokumentumaiból közöl válogatást. […] Az egymást sok ponton keresztező szövegekből a hidegháború két szálon futó regénye bontakozik ki.  Field nem élte meg a szovjet rendszerek bukását, így természetesen azt sem tapasztalhatta meg, hogy a rendszer összeomlása után története ismét figyelmet kapott. A kötet dokumentumainak többsége magyarországi levéltárakból származik, a szerkesztők azon anyagok közül válogattak, amelyek leginkább dokumentálják a szereplők személyiségfejlődésének és az őt ért élményeknek, hatásoknak a történetét.” (Bővebben.)

16.30-tól pedig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helytörténeti Esték című rendezvénysorozatának keretében bemutatkozik a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának Szakkönyvtára, amelynek keretében Kocsis György levéltári könyvtáros tart előadást a kutatás lehetőségeiről. (Bővebben.)

17.00 órától a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatvezetést tart Matrakçı Nasuh, a 16. század géniusza című új, időszaki kiállításán. A tematikus vezetés során bepillantást nyerhetnek az Oszmán-Török Birodalom által meghódoltatott Magyar Királyság mindennapjaiba, Szulejmán és Matrakçı Nasuh korába, majd megismerhetik a Szulejmán hadjáratainak leírása nyomán készült modern török alkotásokat. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

2024. április 29-én Kövér György, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és az ELTE BTK professor emeritusa tartott előadást az
Támogasson minket