Heti Ajánló 2018/14.

Muhi 777 emlékkonferencia, kémkedés és munkatáborok a Szovjetunióban, irodalom, néprajz és nőtörténet lesznek a középpontban ezen a héten.

Kedden, április 3-án 18.00 órakor kezdődik a VERITAS-estek sorozat harmincnegyedik vitája a Budapesti Gazdasági Egyetemen Bécs vagy Belgrád? A kiegyezés a nemzetiségi kérdés tükrében címmel. A témát Hermann Róbert kutatócsoport-vezető moderálása mellett ifj. Bertényi Iván, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója, valamint Schwarczwölder Ádám, a VERITAS intézet tudományos segédmunkatársa mutatják be. (Bővebben.)

Szerdán, április 4-én 15.00 órakor Stefan Karner mutatja be a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága angol nyelvű köteteit Budapesten, az MNL Országos Levéltárában. Az eseményen köszöntőt mond Földváryné Dr. Kiss Réka a NEB elnöke, valamint Szabó Csaba, az MNL főigazgatója. A most bemutatásra kerülő kötetek: Spies, Lives and Eras – The Story of Erica Glaser Wallach and Noel H. Field (Szerk.: Majtényi György – Mikó ZsuzsannaSzabó Csaba) és Gulag-Gupvi – The Soviet Captivity in Europe (Szerk.: Kiss Réka – Simon István). (Bővebben.)

17.00 órakor párhuzamosan két dokumentumfilm-vetítés is kezdődik: a Magyar Nemzeti MúzeumbanSzerelempatak című dokumentumfilm vetítését kerekasztal-beszélgetés követi amelyen Sós Ágnes filmrendezővel és Takácsy Márta pszichológussal Kuti Klára beszélget a mindenkori asszonysorsról.​ (Bővebben.)

Ezzel egy időben Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában az Így is épült a szocializmus című 2016-os dokumentumfilmet vetítik. Tősér Ádám filmjében a levéltár munkatársai – Cserényi-Zsitnyányi Ildikó és Müller Rolf történészek – szakértőként segítenek a korszak politikai rendőrsége által elkövetett gazdasági bűncselekmények értelmezésében. A film az 1945 és 1953 közötti évek ÁVO, majd ÁVH gazdasági ügyekben alkalmazott törvénytelen módszereire fókuszál. A vetítés után a rendezővel Cserényi-Zsitnyányi Ildikó beszélget. (Bővebben.)

17.30-kor kerül sor az Anno Filmklub következő vetítésére, ahol ezúttal Szomjas György: Roncsfilm (1992) című filmjét nézhetik meg az érdeklődők. A vetítést ezúttal is beszélgetés követi, amelynek meghívott vendége Böcskei Balázs politológus, politikai elemző. (Bővebben.)

Pénteken, április 6-án 10.00 órakor nyílik meg Gyulán az MNL Békés Megyei Levéltára kiállítása “Reformáció 500+1 – A protestantizmus Békés megyei története” címmel. Az eseményen köszöntőt mond Erdész Ádám a levéltár igazgatója, majd a kiállítást megnyitja Nagy László nyugalmazott református püspökhelyettes és Lackner Pál evangélikus püspök. (Bővebben.)

10:00 órakor kezdődik a Muhi 777. Egy csata és emlékezete című tudományos konferencia a Nemzeti Örökség Intézete és az MTA BTK TTI szervezésében az MTA HTK-n. A konferencián az előadók több szempont körüljárják a Muhi csata emlékezetét és az európai-ázsiai kapcsolatokat, a régészettől a folklórig. (Bővebben.)

16.00 órakor az MTA BTK TTI-ben működő Művészetek és tudomány a nemzetépítés szolgálatában a 19. századi Magyarországon Kutatócsoport és a Ráció Kiadó  projektzáró könyvbemutatót tart a Petőfi Irodalmi Múzeumban. (Bővebben.)

16.30-tól Bárdi Nándor történész, kisebbségkutató tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeumban Székelyföld a 20. századi Romániában címmel. Az előadás az Anna | Változatok székely asszonysorsra kiállítás kísérőprogramja. (Bővebben.)

Szombaton, április 7-én 13.00 órától a Magyar Nemzeti Múzeum B E T Ű K címet viselő kiállításán Ritoók Ágnes régész kalauzolja a látogatókat. A kiállítás azokat a tárgyakat érinti, ill. azokat a tárgyakat köti össze, amelyeken szöveg található, de nem könyvek, hanem igen változatos anyagú és használatú tárgyak és hordozók: ékszerek, fegyverek, pénzek, bútorok stb. Több korból, több kultúrából és írásból fennmaradt, olykor a látogatók szemében megfejthetetlen szövegek elevenednek így meg.

Ritoók Ágnes a kiállítás repertoárjában szereplő néhány feliratos tárgy történetét, hátterét mutatja be. Így kerül majd a középpontba a nagyteremiai tégla, és Kompolti Zsuzsanna sírköve, egy 14. századi keresztelőkút Liptótepláról továbbá ezen a különleges alkalmon megismerkedhetünk a múzeum glagolita feliratos emlékeivel is. (Bővebben.)

13.30-tól kerül sor a Hadtörténelmi Délutánok következő előadására, amelyen ezúttal Lázár Balázs kutató, a HM HIM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Bécsi Kirendeltségének munkatársa A napóleoni háborúk magyar vitézségi érmeseiről fog beszélni. Az előadást a szokásos fórumrész követi, melyen az előadással kapcsolatos kérdések megvitatása után Dávid Zsolt és Miklós Tamás kutatók tartanak előadást megjelenő tanulmányunkról, melynek címe: Budapest ostroma – 1945. A február 11-ei kitörés magyar szemszögből. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

2024. április 29-én Kövér György, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és az ELTE BTK professor emeritusa tartott előadást az
Támogasson minket