Heti ajánló: emlékezés a reformkorra és 1848/49-re

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

„A velünk élő történelmet” számos rendezvény tárja elénk. Hetente jelentkező cikksorozatunk a Naptárunkban ajánlott programokat ismerteti. A 2016/43. héten Széchenyié, Kossuthé és az 1848/1849-es eseményeké a főszerep.

A Magyar Nemzeti Múzeumban bemutatnak egy Kossuth-ereklyét, újrajátszák az 1849-es emigránsok útvonalát, és könyvbemutatók is lesznek reformkor, forradalom és szabadságharc témában. Az Országgyűlés Felsőházi Termében pedig Széchenyi Istvánra emlékeznek egy nagyszabású konferencia keretében.

Az 1956-os forradalomhoz kapcsolódóan látogatóközpontot avatnak, a kozma utcai Új köztemetőben, továbbá a héten levéltári programokban sem lesz hiány.

Szerdán, november 2-án még soha nem látott Kossuth-ereklye nyilvános bemutatójával indul a Magyar Nemzeti Múzeum programsorozata a Tudomány Napja előestéjén. A program keretében két könyvet is bemutatnak: Ráday Mihály és Katona Tamás Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei II. – A száműzöttek nyomában. és Hermann Róbert Reformkor, forradalom, szabadságharc. Válogatott tanulmányok című köteteit. Ezután Csorba László előadása következik a Széchenyi családról és a Lánchíd építéséről.

A délután folyamán egy „óriás társasjátékot” is szerveznek, amelyen az érdeklődők újrajátszhatják az 1849-es emigránsok útvonalát, így közelebbről megismerhetik a korszakot és benne a több magyar emigráns egyéni sorsát.

Bővebben: Tudomány napja a Magyar Nemzeti Múzeumban

Csütörtökön, november 3-án az Országgyűlés Felsőházi Termében egésznapos tudományos konferenciát tartanak Széchenyi István munkásságáról. Az első ülésszakon Oplatka András, Csorba László, Fónagy Zoltán, Orosz István ad elő, a levezető elnök pedig Gergely András lesz. A második ülésszakot Orosz István vezeti le, előad Velkey Ferenc, Dobszay Tamás, Estók János, Basics Beatrix, Aczél Eszter és Gergely András.

Bővebben: Konferencia: 225 éve született a legnagyobb magyar, Széchenyi István

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Levéltárosok Egyesülete szervezésében „Bővülő történelem – Emigrációs iratok gyűjtése a Mikes Kelemen program keretében” címmel levéltári rendezvény lesz. Az előadók: Kovács Eleonóra, Arany Krisztina, Horváth Réka, Rényi Mátyás Attila és Bakó Zsigmond, akik egy kerekasztal-beszélgetésben is részt vesznek. A beszélgetést M-Szabó Dorottya vezeti.

A rendezvény zárásaként kötetlen formában mutatják be az eseményhez kapcsolódó, „Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai” elnevezésű időszaki kiállításukat.

Bővebben: Levéltári rendezvény: Bővülő történelem – Emigrációs iratok gyűjtése a Mikes Kelemen program keretében

Budapest Főváros Levéltára két előadást tart a BFL + programsorozat keretében Az első előadás Csiffáry Gabriella Magyarázom a bizonyítványom… Hírességek iskolai tanulmányai, a második Haraszti Viktor Szilánkok a levéltári adatvédelem köréből lesz.

Bővebben: Előadások: Budapest Főváros Levéltárában

Végül csütörtök délután avatja fel a Nemzeti Örökség Intézete az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából épített látogatóközpontot a kozma utcai Új köztemetőben.

Bővebben: Látogatóközpont avatás a 301-es parcellánál

Ezt olvastad?

Rendkívül érdekes kötet bemutatója várható május 21-én, a Magyar honvédelem napján a Bálna Honvédelmi Központban. A Zrínyi Kiadó ősszel, háromnyelvű
Támogasson minket