Egyre több mozi nyit – 5+1 történelmi filmet ajánlunk

Oszd meg másokkal is:

Mozgókép

Amint a járványügyi szabályozások lehetővé tették a Budapest Film mozijai rögvest megnyitották kapuikat. A Toldi Artmoziban éppen ezen a hétvégén zajlik a Friss Hús ’21 Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A Cirko-Gejzír pedig szintén most (2021. május 27–30.) tartja az Ideje moziba menni fesztivált, amely keretében néhány régen várt film tekinthető meg hetekkel a premier előtt. A Cinema City mozihálózata június 3-án kezdi meg újra működését. Az elmúlt hetek statisztikái azt mutatják, hogy bár van érdeklődés a mozik iránt a biztonsági szabályok és a pandémia miatti bizonytalanság, óvatosság jelentősen hat a látogatottságra. Lássuk mit tartogatnak az elkövetkező néhány hónapban a magyar filmforgalmazók a történelmi filmek szerelmesei számára?

2021. januárjában az akkor elérhető premierlisták alapján összeállítottunk egy rövid válogatást arra nézve, hogy mely filmeket várjuk leginkább idén. A Netflixet nem akadályozta a járványhelyzet az Ásatás bemutatásában, de lelkesebben vártunk, mint amekkora élményt nyújtott az egyébként szépen fényképezett filmalkotás. Véleményét rovatunk számára Szűcs Adél foglalta össze.

A kivégzőosztag (Assassins, 2020, 104 perc)

A Magyar Hangya forgalmazásában került 2021. május 20-án bemutatásra Ryan White dokumentumfilmje, amelyben arra vállalkozott, hogy oknyomozó módon bemutassa a Kim Dzsongun féltestvére, Kim Dzsongnam ellen 2017 februárjában, a malajziai nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletet. A biztonsági kamerák rögzítették, ahogy két fiatal nő hátulról megközelíti őt, és VX idegmérget dörzsöl a szemébe. Hihető, hogy a két lány néhány száz dollárért cserébe egy videós csíntevés keretében, mintegy vicces kihívásként hajtotta végre tettét? Ennek felgöngyölítésére vállalkoztak a film készítői.

(Forrás: cseppek.hu)

Fellini – A lélek festője (Fellini degli spiriti, 2020, 100 perc)

Mi sem mehettünk el némán tavaly a legendás rendező, Federico Fellini születésének 100. fordulója mellett. Szűcs Adél emlékezett meg munkásságáról. 2021. június 3-tól kerül a hazai mozik kínálatába Selma Dell’Olio monumentális dokumentumfilmje, amely a rendező alakja előtt tiszteleg. Korábban be nem mutatott archív felvételek emelik az alkotás értékét, amely a Rai televízió csatorna, az olasz állami filmintézet és az Istituto Luce együttműködésével jöhetett létre. Megszólalnak egykori kollégák, barátok, újságírók és tudósok is, akik nem csak egy életrajz összeállítására, a rendezői munkásság rekonstruálására törekednek, hanem arra, hogy megvillantsanak valamit abból, hogy Fellinit milyen kapcsolat fűzte a spiritualitáshoz, a természetfelettihez. 

A Fellinit megjelenítő grafika a magyar nézőknek leginkább Dr. Bubót juttathatja eszébe
(Forrás: mozipremierek.hu)

Zappa (Zappa, 2020, 129 perc)

Az elmúlt években készült játékfilm Freddy Mercury (Bohém rapszódia) és Elton John (Rocketman) történetéből, most a zenei élet egy másik ikonja kapott filmet, igaz dokumentarista stílusban. Frank Zappa (1940–1993) zeneszerzőként, gitárosként, producerként, sőt filmrendezőként is kipróbálta magát. A The Mothers of Invention zenekarban leginkább az ő dalait játszották. A sodró lendületű dokumentumfilmben megszólalnak egykori kollégái, barátai és az archív felvételeknek köszönhetően megismerhetjük a zenei életet forradalmasítani akaró, fáradhatatlan fenegyerek életét.


A film plakátja (Forrás: mozipremierek.hu)

Kövek (Stones, 2020, 83 perc)

Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező jegyzi a Kövek című dokumentumfilmet, amelyet tavaly novemberben már megtekinthettek online a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál nézői. Magyarország több városában is találkozhatunk a holokauszt áldozatainak emléket állító botlatókövekkel. Talán kevesebben tudják, hogy Gunter Demnig német szobrász, aki készíti őket, és aki már Európa 26 országában több, mint 74 000 ilyen emlékművet helyezett el. Dobray nem csak a zsidó múltba, hanem a saját életének korábbi szakaszaiba is visszatekint, és bepillantást nyerhetünk annak a nyári tábornak a munkájába is, amelynek keretében európai fiatalok zsidó temetők elhanyagolt sírjait tisztították meg.


Az emlékezet egy ifjú őre (Forrás: verzio.org)

Kedves Elvtársak! (Dear Comrades!, 2020, 121 perc)

Andrei Konchalovsky filmjének főhőse Ljudmila, aki elkötelezett kommunista párttitkár. Már a második világháború idején is a sztálini eszmékért harcolt, ideológiai meggyőződése még 1962-ben is megrendíthetetlennek látszik. Egészen addig, amíg a novocserkasszki gyárban kitörő sztrájk részvevői ellen erőszakot nem alkalmaz a hatalom. Elképesztő vérfürdő szemtanúja lesz és lányának is nyoma veszik. A csak szeptember 16-án megjelenő film megtekinthető most hétvégén az Ideje moziba menni fesztivál keretében.

A film plakátja (Forrás: mozipremierek.hu)

Természetes fény (Natural light, 2021, 103 perc)

Nagy Dénes magyar–lett–francia–német koprodukcióban született filmjének világpremierjére a 71. Berlinalén, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos nagyjátékfilmes versenyprogramjának keretében került sor még 2021. márciusában. A rendező munkáját Ezüst Medve díjjal ismerték el. A moziközönség június 10-től ülhet be a második világháború keleti frontján játszódó történetre. A Závada Pál regénye nyomán készült mű főhőse Semetka István magyar földműves, aki szakaszvezetőként szolgál. Gyalogos honvéd alakulatának küldetése, hogy orosz falvakban illegális partizán csapatok után kutasson. Parancsnoka halálát követően Semetkának még nagyobb felelősséggel kell megbirkóznia.
A film történész szakértője Ungváry Krisztián volt. A hiteles képi világ megteremtése Dobos Tamás operatőr és Ágh Márton látvány– és jelmeztervező érdeme.

Árvai Tünde

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket