Konferencia a Lengyel-magyar kapcsolatokról 1914 és 2014 között

„Lengyel-magyar két jó barát…”, kezdődik a sok ideje hangoztatott mondás. Amennyiben megnézzük a két ország kapcsolatát, sokszor találkozunk együttműködésekkel és közös kapcsokkal. Ugyanannyira fontos helyen szerepel I. (Nagy) Lajos vagy Bem Apó mindkét ország történelemkönyveiben, mint a térség történetének azonosságait taglaló leckék. Azonban a két ország kapcsolata az elmúlt 100 évben és napjainkban is aktív.

Kép forrása: Bicskei Szó

A Pécsi Történész Céh a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karával közösen, a krakkói Jagelló Egyetem Történeti Karával együttműködésben közös konferenciát szervez a témával kapcsolatban. A rendezvény legfőbb célja az, hogy a Lengyelország és Magyarország kapcsolatainak legutóbbi száz évét több szempontból bemutassa az érdeklődőknek. Három jubileumi évforduló is az apropója a rendezvénynek: Az első az idei évben legtöbbször emlegetett 1914-ben kitört első világháború. A második a 75 éve Magyarországra érkezett lengyel menekültek emlékének megőrzése. Végül a mindkét országban 25 éve megvalósult rendszerváltozási folyamat feldolgozása.

Kép forrása: HVG Kvíz

2014. szeptember 25-26-án ezért Pécsett neves lengyel és magyar oktatók, kutatók, tehetséges diákok fogják előadásaikon keresztül megvitatni a két ország kapcsolatainak történetét. A rendezvény védnökségére a szervezők felkérték többek között a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánját. A megrendezésre kerülő 6 szekció kronologikusan halad végig 1914-2014 lengyel-magyar kapcsolatain. Az első panel rögtön az első világháború alatti viszonyokkal foglalkozik, kizárólag lengyel előadókkal. Az előadások zöme a galíciai harcokkal foglalkozik többek között a hadisírok vagy Molnár Ferenc irodalmi művein keresztül. A második szekcióban a két háború közötti kapcsolatokról esik majd szó. A diplomáciai témákon felül sok újdonsággal kecsegtet Árvai Tünde előadása, aki a pécsi nők lengyel kapcsolatairól fog beszélni. A csütörtöki nap végül a második világháború alatti időszakkal zárul, amelyben a magyar földre érkező lengyel menekülteken túl a holokausztról és a megszálló csapatok tevékenységéről is szó esik majd.

A második, pénteki nap az 1945-1988 közötti kapcsolatokról esik majd szó. Ebben a szekcióban fog majd előadást tartani Dr. Mitrovits Miklós, aki a lengyel-magyar kulturális kapcsolatokról fog beszélni. Ebéd után a rendszerváltás történetéről adnak elő többen, köztük Kiss Gy. Csaba aki személyesen élményeiről is beszél a Szolidaritás kapcsán. Végül a két ország aktuális kapcsolatai kerülnek megvitatásra, a teljes korszakot felölelő témákkal együtt. Utóbbihoz tartozik Lagzi Gábor referátuma, aki a lengyel-ukrán kapcsolatok történetét magyar szemszögből ismerteti, vagy Dr. Bagi Dániel előadása, aki a középkori lengyel állam létrejöttének kutatástörténetét mutatja be.

A konferencián a kapcsolódó szekcióknál idén megjelent könyvek bemutatóra is sor kerül. Ismertetik Andzrej Zbikowski „A hírnök” című könyvét, amit a holokaust emlékév alkalmából a Kossuth kiadó jelentetett meg. Bemutatásra kerül még Dr. Mitrovits Miklós több éves kutatómunkáját összegző forrásgyűjteménye, amely az 1957-1987 közötti lengyel-magyar kapcsolatairól közöl eddig publikálatlan forrásokat.

Kép forrása: Libri.hu

A rendezvényt támogatja többek között a budapesti Lengyel Intézet, a PTE BTK Francia és Szláv Filológia intézetei és Történettudományi Intézete és Hallgatói Önkormányzata.

A rendezvény folyamán lengyel és magyar nyelvű tolmácsolás biztosított. A rendezvényen előkerülő témák aktualitása és a nemzetközi előadók miatt ajánljuk minden történelem iránt érdeklődő figyelmébe rendezvényünket. Bízunk benne, hogy ha a konferenciára nem is tud mindenki elutazni, de az elhangzott előadásokat tartalmazó kötet mindenkihez eljut majd.

Bővebb információkat  Máté Zsolt szervezőtől a zsolt.mate@hotmail.com e-mail címen kérhetnek az érdeklődők.

A konferencia programját galáériánkban tesszük közzé.

Máté Zsolt

Ezt olvastad?

A Pécsi Tudományegyetem fontos jubileumi napokon van túl; az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözésének 100., a Pedagógiai Főiskola létrejöttének 75., a
Támogasson minket