Közösségek régen és ma – Régészet Napja 2017.

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

Az idei Régészet napja felén ugyan lassan túl vagyunk, hiszen a legtöbb intézmény a programját péntekre időzítette, de bőven tartogat még színes szórakozást holnap is a Régészet Napja 2017. Mai ajánlócikkünk a kínálatból szemezget.

„A közösségek mindannyiunk életében fontos szerepet játszanak. Ha megkérdezik, kik vagyunk, hogyan jellemeznénk magunkat, szinte azonnal közösségbe soroljuk magunkat, például a család, munka, hobbi, etnikum, nyelv, állampolgárság, vallás, korcsoport, foglalkozás, érdeklődés kapcsán. Minden közösséghez bizonyos szabályok alapján tartozhatunk, és ezek a szabályok adnak keretet az életünknek és a társadalom életének. Bizonyos közösségekbe beleszületünk, belekerülünk adottságaink alapján, bizonyos közösségeket pedig magunknak választunk életünk során. A közösséghez tartozás sokféle módon megnyilvánul: hasonlóan öltözünk, ugyanazokon a vicceken nevetünk, hasonló ételeket eszünk.”

Ez olvasható a Régészet Napja országos rendezvény honlapjának bemutatkozójában. S hogy hogyan kapcsolódik a közösség fogalma a régészethez? Néhány bekezdéssel lentebb ezt is megtaláljuk:

„Bár a kutatók egyének maradványait találják meg (…) az emlékek értelmezése során szem előtt tartják azt is, hogy a csoportok egyénekből állnak, és az ő döntéseik alakítják a közösséget.”

„A Régészet Napja 2017 azt vizsgálja, mit tud a régészet feltárni ezekről az összetett viszonyokról. Hogyan mutatja meg a tárgyi emlékanyag szakszerű értékelése, értelmezése, hogy milyen közösségekhez tartoztak az emberek, és hogyan látták a közösségeket, illetve ezeken belül saját magukat? Mire lehet következtetni a leletekből és mi az, amire nem? A résztvevő múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek a korábbiakhoz hasonló, színes programokkal fogadják az érdeklődőket az ország számos pontján. Május 26-án, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, 27-én, szombaton pedig a családokat és felnőtteket várják majd.”

A Régészet Napja elsősorban a fiatalokhoz, gyermekekhez szól, hogy ezt a tudományt és a társdiszciplínákat már korán megszerettessék a jövő generációjával. A szervezők idén mindent megtettek, hogy a programsorozat mindenkihez eljusson. Több mint húsz városban kereshetnek maguknak programot az érdeklődők a portál keresője segítségével. Mi az alábbiakban kedvcsinálóként emelünk ki párat.

A szolnoki Damjanich János Múzeum, amit nemrégiben mi is bemutattunk. Nem kevesebb, mint 13 tematikus programmal jelentkezik a holnapja. A délután folyamán Hagyományőrző bemutatót tartanak négy alkalommal is a múzeum Díszudvarán. De lesz Raktárlátogatás, Kézműves foglakozás kicsiknek és nagyoknak és Laborlátogatás, Restaurálás is.

Kiállítások Keleten és Nyugaton II. – Ízisz és a szabadságharcos

A Göcseji Múzeumban egész nap lehet majd Kincset keresni egy miniatűr ásatás keretében, de Julius Caesar tógáját is fel lehet ölteni a Ruhapróba során, és a legokosabbak összemérhetik tudásukat a Régészeti memóriajátékban, amit szintén Zalaegerszegen szerveznek.


Alain Delon mint Julius Caesar
Kép forrása

Északon, a Herman Ottó Múzeum jóvoltából széles spektrumú Családi napon vehetnek részt az érdeklődők. Az elmúlt években nagy sikernek örvendett a program, ezt mi is megírtuk, idén a múzeum Főépületében kap helyet az Anyagismeret, Fotózkodás, Interaktív program, Kézműves foglalkozás, Miniatűr ásatás, Múzeumpedagógiai foglalkozás, Régészeti leletek kézbe vétele, Tárgysimogató, Vetélkedő.


Fotó: Tóth Krisztián (Herman Ottó Múzeum)

Székesfehérváron „A csontok titkai” titkaiba vezetik be az ifjakat egy előadás keretében a Szent István Király Múzeumban, s itt a legokosabbak összemérhetik a frissen szerzett tudást is egymással egy vetélkedő során. A titokvadász a koronázó város Dr. Bones-a lesz, vagyis a múzeum antropológusa, Rácz Piroska. Az Ókori fotósarokban elkészíthetik a legősibb szelfit, a szórakozni vágyók pedig Játszhatnak római módra.

Ezt olvastad?

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem OTKA Régiótörténeti kutatócsoportja (FK 137821) és a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottsága 2021. október
Támogasson minket