Levéltárosi munkalehetőség a Blinken OSA Archívumban

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A Közép-európai Egyetemen működő Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA Archívum) új munkatársat keres levéltárosi pozícióban. Cikkünkben röviden bemutatjuk az itt található anyagokat, s megtalálják az álláslehetőségre leírására közvetlenül rámutató linket is.

Az OSA-ról

Az OSA hagyományos levéltári gyűjteményekbe tartozó iratai mintegy 7500 iratfolyómétert tesznek ki. Provenienciájuk és témájuk alapján három fő csoportba sorolhatók:

  1. Kommunizmus, hidegháború és ezek utóélete: Ezekbe a fondokba a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió Kutatóintézete (SZER/SZRK) 45 éves működése során felhalmozott óriási dokumentumanyag, háttér- és referencia anyagok tartoznak. A gyűjtemény kulcsfontosságú forrás a régió háború utáni politika-, társadalom- és gazdaságtörténete szempontjából. Itt találhatóak még a hidegháborútól a jelenkorig tartó korszak több neves politikai, kulturális és ellenzéki alakjának személyes iratai, valamint a szovjet, lengyel és magyar szamizdatirodalom több sorozata, amelyek együtt a világ egyik legnagyobb nemzetközi szamizdatgyűjteményét adják.
  2. Az emberi jogok részbe a háború utáni Közép- és Kelet-Európában tevékenykedő, az emberi jogok megsértését és a háborús bűnöket dokumentáló nem-kormányzati, vagy kormányok feletti szervezetek, illetve magánszemélyek által keletkeztetett fondok tartoznak. 
  3. Az Open Society Foundations Network és a CEU hivatalos levéltáraként az OSA felel ezen intézmények iratainak hosszú távú megőrzéséért és hozzáférhetőségéért. 

Az OSA Archívum folyamatosan gyarapodó audiovizuális gyűjteménye egyrészt levéltári anyagokból, másrészt a filmkönyvtárból áll. Audiovizuális kutatóközpontként aktív gyűjtési politikát folytat, hogy helyben nézhető videokönyvtárat hozzon létre a régió propagandafilmjeiből, történelmi játék- és dokumentumfilmekből, valamint regionális televíziós műsorokból, történelmi amatőrfilmekből, kezdve a két világháború közötti korszakkal a jelenkorig.

Az OSA könyvtára nem kölcsönözhető referenszkönyvekből áll. Ezeket a könyveket a legtöbb könyvtár mára leselejtezte, azonban fontos művek a második világháború utáni korszak történelmének tanulmányozásához. A könyvtárban található még több, mint 6500 napilap és folyóirat az 1950-es évektől kezdődően, több mint 40 nyelven, valamint különleges kiadványok a régióból, például informális és regionális sajtótermékek és aprónyomtatványok.

Az intézményről itt olvashat bővebben magyarul.

A pályázati kiírásról

E gazdag gyűjtemény mellé most új munkatársat keresnek. A sikeres pályázó egyaránt felelős lesz az anyagok kezeléséért, digitalizálásáért, a vele kapcsolatos tájékoztatásért, továbbá részt vesz majd az OSA oktatási és kutatási programjaiban. Összességében tehát klasszikus levéltárosi feladat vár rá, annak minden szépségével együtt. Az angol nyelvtudás viszont alapelvárás, ennek jegyében a teljes pályázati kiírás is ezen a nyelven tekinthető meg, mégpedig ide kattintva.

Szponzorált tartalom

Ezt olvastad?

Három egyetem is tiltakozásba kezdett néhány hete az egyetemi dolgozók bérhelyzete miatt, és ezzel a kezdeményezéssel a kutatók is szolidaritást
Támogasson minket