„Magyar hajdú ajkán kél győzelmi ének, büszke hirdetője Bocskay nevének” – A hajdúk öröksége – Konferencia felhívás

A 2014. július 31-én megrendezett „A hajdúk nyomában” c. konferencia azt a célt tűzte ki maga elé, hogy fórumot biztosítson olyan a magyar tudományos élet legkülönfélébb területeiről érkező kutatók számára, akik új eredményekkel, új értelmezési szempontokkal tudtak szolgálni, a kelet-magyarországi térség különleges jogállású településeivel, a hajdúvárosokkal kapcsolatban. A szervezők a tavalyi konferencia sikerére alapozva idén is megrendezik a konferenciát.

A kiváltságok nyomán a Hajdúság lakosaiban kiformálódott különleges identitás túlélte a települések reformkori „jogfosztását” és máig hatóan formálja az ott élő emberek öntudatát. A tizenhárom előadó részvételével lezajlott rendezvényről portálunk is beszámolt. Az ide hasonló tematikájú szimpóziumot Hajdúnánás Városi Önkormányzat, a Doktoranduszok Országos Szövetsége és annak Történelem- és Politikatudományi Osztálya valamint a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája szervezi. A tervezett időpont 2015. július 31. (péntek), a helyszín pedig Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Díszterme. A konferencia házigazdája Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, védnökséget pedig Papp Klára, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, a DE BTK Történelmi Intézetének igazgatója vállalta magára.

A 2015-ös konferencia célkitűzése a hajdúság és a régió történetének tágabb kontextusba helyezése. A szervezők olyan kutatók jelentkezését várják, akik analógiával tudnak szolgálni a hajdúság történetének vizsgálatához, hasonlóan különleges jogállású Kárpát-medencei vagy egyéb európai népcsoportok történetének, kultúrájának bemutatása által. Emellett természetesen továbbra is számítanak olyan előadók részvételére, akik közvetlenül tudnak kapcsolódnia a hajdúk, a Hajdúság és a 17. századi magyar történelemvonatkozó eseményeihez, különösen tekintettel azok helyére a történelmi emlékezetben.

Bocskai arany korona rekonstrukciójának leleplezése 2014-ben (Forrás: Újkor.hu)

A konferencián elhangzó előadások tanulmánnyá formált verzióinak megjelentetését a szervezők a tavalyi írásokkal egy kötetben tervezik. Annak érdekében, hogy a könyv közreadásával járó technikai háttérmunkát a szerkesztők minél hamarabb megkezdhessék, a szervezők megkérik a publikálási lehetőséggel élni kívánó előadókat, hogy közel kész kézirattal érkezzenek, hogy annak leadása előtt már csak a konferencián kapott kritikai észrevételek beépítése maradjon hátra.

A vendéglátóknak módjában áll a jelentkező előadók szállásáról, ellátásáról, fürdőbelépőről és útiköltségének térítéséről gondoskodni.

A jelentkezés határideje 2015. június 28. (vasárnap)

A jelentkezést a hajdukonferencia2015@gmail.com e-mail címen tehetik meg az alább közölt absztraktsablon kitöltésével.

A tanulmányok kéziratának végleges leadási határideje 2015. augusztus 9.

Bízunk benne, sikerült sokak érdeklődését felkeltettük és a koordinátorok – Novák Ádám DOSz TePo elnök és Csiszár Imre a DOSz tiszteletbeli elnöke – méltán számíthatnak a jelentkezésekre

Az absztrakt címe

Vezetéknév Keresztnév

beosztása

Felsőoktatási intézmény vagy munkahely neve

Szerző kutatási területe, témája:

Szerző publikus e-mail címe:

Text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text stb…minimum 500, maximum 2000 karakter.

Kulcsszavak: Text, text, text, text, text. (5 db)

Novák Ádám

Ezt olvastad?

Idén késő tavasszal jelent meg a nemrég ötvenedik születésnapját ünneplő történész, Ablonczy Balázs új kötete, „Az utolsó nyár – Magyarország,
Támogasson minket