Magyar történelmi könyveket adtak át Ferenc pápának

Ferenc pápa – mint azt a híreket követők minden bizonnyal tudják – Budapestre látogatott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. Áder János köztársasági elnök két, történettudományi szempontból is rendkívül érdekes könyvvel ajándékozta meg a római katolikus egyház fejét.

Ferenc pápa az ajándékok átvételekor. Forrás: Miniszterelnökség / Botár Gergely
Ferenc pápa az ajándékok átvételekor. Forrás: Miniszterelnökség / Botár Gergely

A két kötet egyike Magyarország 20. századi történetébe kalauzolja el az érdeklődőket. A Magyar hősök – Elfeledett életutak a 20. századból című, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az MCC Alapítvány gondozásában megjelent illusztris kiadvány nyomán készült Heroes Among Us. 50 True Stories of Brave Hungarians in the 20th Century címmel idén napvilágot látott angol nyelvű kötet egy díszpéldányát vehette át az egyházfő. A kötetben 20. századi totális diktatúrákkal szemben ellenálló vagy más módon érdemeket szerző magyar hősök életpályáit ismerhetik meg az olvasók. Olyan emberek kaptak benne helyet, mint például az evangélikus lelkészként a második világháború alatt és után gyermekeket mentő Sztehlo Gábor, a katolikus érsekként a kommunisták által meghurcolt Mindszenty József, az 1947-ben Amerikába emigrált Nobel-díjas orvos, Szent-Györgyi Albert vagy a nyilasok által kivégzett gyógyszerész, Richter Gedeon. (A magyar nyelvű kötet bemutatójáról írt cikket itt, a könyvet ismertető recenziót itt találhatják olvasóink, jelen hírünk forrásául pedig ez a bejegyzés szolgált a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldalán.)

A Ferenc pápának adományozott kötet borítója. Forrás: Nemzeti Emlékezet Bizottsága
A Ferenc pápának adományozott kötet borítója. Forrás: Nemzeti Emlékezet Bizottsága

A másik kötetet kézbe véve a középkor világába kerülhet az olvasó, ugyanis az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó Pray-kódex díszmásolatáról van szó, amely az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) munkatársainak szakértelmét dicséri. A 12. századi magyarországi egyházi kultúrát különböző szertartási szövegeken keresztül bemutató kódex 1813-ban került az OSZK-ba. Nevét Toldy Ferenc irodalomtörténész adta, aki a létezéséről először hírt adó Pray György jezsuita történészről nevezte el. A díszmásolat készítői arra is gondoltak, hogy magyar és spanyol nyelven ismertetőszöveget is készítsenek. Ezeket lúdtollal pergamenre írva, az egykorú íráskép alapján készítették el, majd a kódexmásolathoz kötötték, így egységben áll a főkötettel. A könyv testét timsós cserzésű, színezetlen kecskebőr borította bükkfatáblák védik, amelyet korabeli minták alapján készült rézveretekkel és -csatokkal díszítettek fel. (A díszmásolatról az Országos Széchényi Könyvtár honlapján, közvetlenül ezen a linken található bővebb információ.)

A Ferenc pápának adományozott díszmásolat. Forrás: Országos Széchényi Könyvtár honlapja
A Ferenc pápának adományozott díszmásolat. Forrás: Országos Széchényi Könyvtár honlapja

A borítókép forrása: Miniszterelnökség / Botár Gergely.

Ezt olvastad?

2023 tavasszán mutatták be Székesfehérvárott a Varga Mátyás bevezető tanulmányával és az általa végzett forrásválogatással elkészült A Szittyay-eset címmel megjelenő
Támogasson minket