Művelődés, diskurzus, kapcsolatok – Narratívák a kora újkorból | Konferenciafelhívás

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Az ELTE BTK Történettudományi Doktori Iskola országos konferenciát szervez 2024 tavaszán, amelynek keretein belül a magyarországi és határon túli doktorandusz hallgatóknak lehetőségük nyílik legújabb kutatási eredményeik bemutatására, illetve egymás szakmai tevékenységének közelebbi megismerésére.

A kora újkor nemcsak Európa, de az egész világ történelmének egyik legmozgalmasabb és legsokszínűbb periódusa volt, amely során szignifikáns politikai, gazdasági, vallási és társadalmi változások zajlottak le. Az államszervezetek fokozatos kiépülését szorosan követte a közigazgatás intézményesülése kontinens-szerte, amely kiegészült a tudomány modernizálásával, ezzel jelentős hatást gyakorolva az államok vallási és társadalmi életére. Az emberi tudás horizontja kiszélesedett, az egyéni és közösségi művelődés lehetőségei megnőttek, az információáramlás addig nem látott módon megváltozott és felgyorsult, mindezt egy olyan időszakban, amikor az európai államok hatalmi dinamikája konstans változásban volt.

A konferencia tematikája ezen folyamatok, illetve egymáshoz fűződő kapcsolatuk, amelyek szoros kölcsönhatásban állva formálták a kora újkori Európa és az Európán kívüli világ történelmét, közvetlenül hozzájárulva a későbbi világbirodalmak megszületéséhez. A téma számos megközelítési lehetőséget kínál, széleskörű potenciális forrásbázisokra támaszkodva, amelyek segítségével az előadók új megvilágításba helyezhetik kutatási területüket.

A konferencia plakátja

 Jelentkezési információk:

Az érdeklődők részvételi szándékukat az alábbi űrlap kitöltésével tudják jelezni legkésőbb 2024. február 29-ig.

Az űrlapon keresztül lesz lehetőség az 1500–2000 karakter terjedelmű absztraktoknak, valamint az ezek 1500 karakter terjedelmű angol nyelvű fordításainak leadására.

Az előadások tervezett időtartama: 20 perc

Konferencia időpontja: 2024. május 9–10.

Helyszín: ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8.)

További információért keressék bizalommal a konferencia főszervezőit az alábbi e-mail címen: koraujkor.konferencia@btk.elte.hu

Ezt olvastad?

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézete és Történelemtudományi Doktori Iskolája 2024. május 9-én immár ötödik alkalommal rendezte meg régiótörténeti
Támogasson minket