Múzeum határok nélkül

Múzeum határok nélkül címszó alatt valósult meg 2016. szeptember 24. és október 9. között a Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek szakmai együttműködését elősegítő ösztöndíjprogram, melynek házigazda szerepét a 2014-ben újraalapított Országgyűlési Múzeum töltötte be. A kezdeményezés gyökerei az Országgyűlési Könyvtár által könyvtárosok számára hat évvel ezelőtt elindított, s azóta is töretlen népszerűségnek örvendő “Könyvtár, ami összeköt” elnevezésű testvérprogramban keresendők.

A program résztvevői az Országos Széchényi Könyvtárban

Kövér László, az Országgyűlés elnöke jóvoltából meghirdetett pályázat keretében öt határon túli ösztöndíjas és három anyaországi, delegált muzeológus szakember tölthetett el egyidejűleg két hetet az Országgyűlési Múzeumban: Markaly Aranka történész-muzeológus (Csíki Székely Múzeum, Csíkszereda), Bába Anikó múzeumpedagógus (Szabadkai Városi Múzeum, Szabadka), Gazsó Hargita múzeumvezető (Topolya Község Múzeuma, Topolya), Kerényi Éva történész-kurátor (Gömör-Kishonti Múzeum, Rimaszombat), ifj. Papp Sándor projektmenedzser (a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alapítója, Pozsony), Zeke Zsuzsanna muzeológus (Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest), Dragan Traian történész-muzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest) és Kőszegi Gábor muzeológus (Néprajzi Múzeum, Budapest).

Az első ízben megrendezésre kerülő rendezvényt Kedves Gyula múzeumvezető nyitotta meg, majd a vendégeket  Mátrai Márta háznagy asszony fogadta egy kötetlen beszélgetés erejéig. A szakmájuk területén kimagasló eredményeket prezentáló nyertes résztvevőknek a két hét során lehetőségük nyílt saját intézményük és szakmai tevékenységük bemutatására, valamint a vendéglátó múzeum újraalapításának, állományának, szolgáltatásainak, működésének, múzeumpedagógiai projektjeinek, publikációs tevékenységének, digitális és tárgyi gyűjteményezési koncepciójának megismerésére.

Látogatás Mátrai Márta háznagy asszonynál

A parlamenti közgyűjtemény megvalósításának ötlete egy 1929-ben létrejött, majd 1949-ben derékba tört kezdeményezésből indult, mígnem 2015 tavaszán a Steindl Imre Program jóvoltából újból megnyitotta kapuit a látogatók előtt.  Az ösztöndíjasok tiszteletüket tettük az Országház Látogatóközpontjában kialakított, “A magyar törvényhozás ezer éve” címet viselő, a rendi országgyűlés és a modern parlamentarizmus magyarországi történetét felvonultató, európai színvonalú tárlaton, az In memoriam 1956. október 25. Emlékhely, ill. az Országház történetét dokumentáló állandó tárlatokon, melyek során szakképzett kurátorok kalauzolása mellett mélyedhettek el a legmodernebb látványtervezésben. A fiatal muzeológusok Bellavics István, közgyűjteményi és közművelődési igazgató vendégszeretetét élvezhették, az Országgyűlés működésének, a különböző parlamenti szervezetek munkájának rejtelmeibe is betekinthettek, de az Országházba érkező vendégcsoportok szervezésével kapcsolatos háttérmunkáról is információt meríthettek. Bemutatkozott számukra a képviselők naprakész tájékozottságát segítő Infoszolgálat, valamint a nyilvánosság számára is látogatható Országgyűlési Könyvtár, utóbbi elsősorban mindennapi tevékenységéről, jövőbeli digitalizálási terveiről, a “nemzet kincseit” tömörítő Hungaricana és Arcanum adatbázisairól tartott kimerítő tájékoztatót. A határon túl megvalósítható pályázati lehetőségekről a Nemzeti Kulturális Alap képviselői álltak szíves rendelkezésre.


Kutatás az Országgyűlési Könyvtárban

    A magyarországi múzeumi rendszer részletesebb megismeréséhez számos budapesti közgyűjtemény segítette a programban résztvevők munkáját. A csapat szakmai koordinátora és lelke a program egész időtartama alatt Melkovics Tamás, az Országgyűlési Múzeum fiatal történésze volt, akit ezúton is hálás köszönet illet. Szakmai látogatás keretében a hazai muzeológia “vezércsillagának” méltán tekinthető Magyar Nemzeti Múzeum, a kutatószakma “második otthonának” titulált Országos Széchényi Könyvtár, a Károlyi-palotában székelő Petőfi Irodalmi Múzeum, a második világháború zivataros évei alatt kapuit megnyitó Sziklakórház, az Andrássy-út történetének “fekete foltjaként” elhíresült Terror Háza Múzeuma, valamint a közeljövőben költözés előtt álló Magyar Nemzeti Galéria és Néprajzi Múzeum várta tárt karokkal a határon túli kollégákat. Valamennyien a “pincétől a padlásig” bejárhatták az egyes intézményeket, a látogatóktól elzárt részlegeket, amely nem csupán egy “privát” szakmai tárlatvezetésben, rendezési koncepciók és installációs trükkök beavatásában merült ki, hanem a múzeumok raktározási, gyűjteménykezelési, állagvédelmi- és restaurátori tevékenységének megismerésében is megnyilvánult. Utóbbi két közgyűjtemény elsősorban a Liget Budapest projekttel összefüggésben került reflektorfénybe. A Városligetben 2019-re felépítendő új múzeumi negyed látványterveit a zrt. munkatársai ismertették a résztvevőkkel, kiemelt figyelmet fordítva az eddig új elemként megjelenő Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ kialakítására.

    A fővárosi múzeumok rejtett világán kívül történeti séták, műemléklátogatások fűszerezték a kéthetes itt-tartózkodást. Vezetett túra keretében a muzeológusoknak lehetőségük nyílt megtekinteni az Országház legfontosabb reprezentációs helyiségeit (a bátrabbak a kupolatúrán belül a lanternáról is letekinthettek a Kossuth térre), a hányatott sorsú koronázó Nagyboldogasszony-templomot és harangtornyát, a Ludovika Akadémia – ma Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek és Természettudományi Múzeumnak otthont adó – monumentális főépületét, Magyarország legfontosabb temetőjének tartott Fiumei úti Nemzeti Sírkertet, egy pezsgőkoccintás erejéig pedig a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontot.

A magyar törvényhozás ezer éve c. tárlaton az Országgyűlési Múzeumban

    A hétvége a vidéki múzeumlátogatásoknak kedvezett, a kétnapos kirándulás során a tokaji borvidék kecsegtette látnivalókkal a vendégeket. A magyar történelemben központi szerepet játszó Sárospatak városa a Református Kollégium Nagykönyvtárát, a Szent Erzsébet Házat és Bazilikát, a Sub Rosa terméről elhíresült Rákóczi-várat és a tőszomszédságában újonnan megnyitott ágyúöntő műhelyt kínálta a kultúra palettáján, majd a nyelvújító Kazinczy nyomdokaiban haladva a széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma várta a szakembereket, végezetül pedig a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum, mint a Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumának kiállítóhelye zárta az elmaradhatatlan pincelátogatással egybekötött hétvégi programtervet.

    A pályázók gyakorlati részvétellel is bekapcsolódtak a múzeumi munkafolyamatokba. Egyidejűleg a szakmai tekintélyek és a nagyérdemű közönség soraiban foglalhattak helyet az október 6-án szimbolikusan megrendezésre kerülő “Az 1848-49-es országgyűlés mártírjai” c. Batthyány Lajos emlékkonferenciának otthont adó Országházban, melyen az egykori miniszterelnök személyének és pályájának sokoldalú megközelítése került terítékre. Az I. világháború centenáriumi lázában égve két – kivitelezésében eltérő – újonnan átadott kiállítás elemzése jutott számukra osztályrészül. Míg a patinás Várkert Bazárban az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából a XX. Századi Intézet nevével fémjelzett “Új világ született – Európai testvérháború 1914-1918” c. tárlat a látványelemeiben, addig a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által prezentált “Magyarország a Nagy Háborúban 1914-1918” c. igényes kiállítás szakmai vonulatában mutatta meg erősségét. A résztvevők a program végén a Pulszky Társaság munkatársainak közreműködésével egy ún. MuseoMental workshopon mérethették meg rátermettségüket a muzeológia világában megtörtént szituációs gyakorlatokat demonstrálva.

 

Szakmai tárlatvezetés és kiállításelemzés a Hadtörténeti Múzeumban

A határokon átívelő kapcsolatépítés, a közös munkavégzés, tapasztalatcsere, szakmai együttműködés elősegítése és támogatása céljából életre keltett kezdeményezés utójelei egyértelműen biztatóak a jövőre nézve, feltételezhetően viszonthallunk még a rendezvényről. Valamennyi résztvevő lelkileg feltöltődve, tudással felvértezve távozott haza szülőföldjére. Bár a program lezárult, az emlékek maradandók.  

Kerényi Éva

Ezt olvastad?

2024. május 30-án került megrendezésre „A Bánság és Szeged 1848/49-ben” című konferencia a Szegedi Tudományegyetem Dísztermében. Az esemény az SZTE
Támogasson minket