Országjáró rövidhírek – Pécsi Roma Holocaust Történeti Konferencia

Rovatunkban igyekszünk minél több szakmai eseményről hírt adni, ezért útjára indítjuk rövidhírek sorozatunkat. Ma a Pécsett megrendezésre kerülő Roma Holocaust Történeti Konferenciát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A mecsekaljai városban már több mint tízedik alkalommal került sor a helyi Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, továbbá az Ember Háza Alapítvány szervezésében – más társrendezők, mint például a Magyar Történelmi Társulat bevonásával – Pécsi Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával a cigányság történeti múltjával és jelenével foglalkozó tudományos konferenciára. A rendezvény megnyitója szeptember 12-én 9:00-kor lesz, fő szervezői Kosztics István, a CKKE elnöke és Márfi Attila, a Baranya Megyei Levéltár ny. főlevéltárosa hazai és nemzetközi kutatók új eredményeit mutatja be évről évre: muzeológusok, levéltárosok, történészek, szociológusok léptek fel a konferencián, aminek nyomán immár két kötet is napvilágot látott az elhangzott előadások anyagából. A kötetek tartalma itt és itt olvasható.

Az eddig megjelent konferenciakötetek borítói

A szerkesztők Márfi Attila és Kosztics István voltak, a szerkesztőbizottság névsora pedig mutatja a kiadvány rangját. Név szerint Bana József (Győr Megyei Jogú Város Levéltára igazgatója), Csurgai Horváth József (Székesfehérvár Megyei Jogú Város Levéltára igazgatója), Katona Csaba (az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa), Perger Gyula (a tatai Kuny Domokos Múzeum igazgatója) és Tóth Péter (a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar docense). A konferencia ez évben tematikus lesz: a hetvenedik évforduló okán a roma holocaustról értekeznek a meghívott előadók. A részletes program lejjebb a galériánkban tekinthető meg. Kedvcsinálóként pedig az előző konferencia beszámolója itt olvasható.

A 2012-es konferencia előadói

Ezt olvastad?

Vincze András az Északkeleti Hadműveleti Terület – Kárpátalja – kormánybiztosa 1944 nyarán így nyilatkozott az egyik helyi napilapnak: „Rend, fegyelem,
Támogasson minket