Pályázati felhívás a magyarországi zsidóság modern kori történetére vonatkozó tanulmányok készítésére

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézete a magyarországi zsidóság modern kori története minél szélesebb körű feldolgozásának elősegítésére pályázatot hirdet.

A pályamunkákat az alábbi témakörökben várják:

  • a zsidóság megjelenése a dualista Magyarország gazdasági és politikai elitjében
  • a neológ és orthodox irányzatok egyesületi tevékenysége, útkeresése a dualista Magyarországon
  • cionizmus a Horthy korszakban, cionista szervezetek tevékenysége
  • a zsidóság szerepe a kulturális és művészeti életben, egyesületi tevékenység a Horthy korszakban
  • a zsidóság sorsa, identitása az utódállamokban
  • a munkaszolgálat megszervezése, a munkaszolgálatos sors
  • a lágerekben felszabadult zsidóság útkeresése, hazatérés vagy kivándorlás
  • a pártállam viszonya Izraelhez
  • a zsidóság önszerveződése a pártállamban

A felsorolt témakörökön belül a pályázó szabadon választhatja meg tanulmánya témáját.

Az Intézet olyan jegyzetelt, irodalomjegyzékkel ellátott tanulmányokat vár, amelyek a témaválasztásnak megfelelően levéltári források, a kortársi sajtó és adott esetben személyes visszaemlékezések önálló feltárásán és feldolgozásán alapulnak, és sem részben, sem egészben nem kerültek még publikálásra.

A tanulmányokat 1-3 ív (40000-120000 leütés szóközökkel és jegyzetekkel) terjdelemben, magyar nyelven, word formátumban kell benyújtani a Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézete tudományos titkárához (antal.gabriella@uni-milton.hu) 2019. szeptember 30-ig.

A tanulmányokat a Történeti Intézet munkatársaiból és külső szakemberekből felkért zsűri bírálja el 2019. november 15-ig. A szakmailag elfogadott pályázatok díjazásban részesülnek és biztosítjuk megjelenésüket az Intézet évkönyvében.

1962. Magyarország, Budapest X. Kozma utcai izraelita temető, a Hajós Alfréd által tervezett Holokauszt emlékmű. A kép forrása: Fortepan

A Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézet 2019. január 1-jén alakult meg. Létrehozását a kutatói közösség megteremtésének szándéka motiválta. Az alapító az Intézet meghatározó feladataként annak a folyamatnak a vizsgálatát jelölte meg, hogy a zsidóság a magyar reformkor végétől milyen szerepet töltött be az ország polgári fejlődésében, miként ment végbe az asszimiláció, a társadalmi integráció, illetve ezzel összefüggően hogyan zajlott le a neológ–ortodox szakadás, hogyan fejlődött a zsidó gazdasági elit, továbbá hogyan élte meg Magyarország felosztását, hogyan alakult élete a határokon túl, majd a visszatérést követően, miként élte meg a két világháború között az anyaországban mind erőteljesebbé vált kiszorító intézkedéseket, a vészkorszak tragédiáját, miként jelent meg Magyarországon a cionizmus és mi volt a jelentősége, végül miként zajlott a háborút követően az újrakezdés, hogyan élte meg a zsidóság Izrael Állam létrejöttét.

A Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézete alapítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón elhangzottakról ide kattintva olvashat bővebben.

Az Intézet Facebook-oldalát itt találják.

Szponzorált tartalom

Ezt olvastad?

Négy év után újra várja az érdeklődőket a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Tábora! A Belvedere Meridionale Alapítvány hagyományos nyári eseménye
Támogasson minket