Pelé, az évszázad sportolója – avagy a Fekete Gyöngyszem, aki menekült a győzelembe

A labdarúgás történetének számos legendás alakja lépett pályára az évek során, közülük sokan már az égi 11 tagjai. Csak néhány név azok közül, akik korszakos zseniként szórakoztatták a közönséget és játéktudásukkal halhatatlanná váltak: Diego Armando Maradona, Alfredo di Stefano, George Best, Eusebio, Gerd Müller, Puskás Ferenc. Közülük is kiemelkedett Edson Arantes do Nascimento, közismertebb nevén Pelé, a “fekete gyöngyszem” aki 2022. december 29-én helyet követelt magának az égi világválogatott kezdő tizenegyében, hátra hagyva számunkra archív felvételeken legendás mozdulatait. Nem véletlen, hogy korunk egyik legjobb befejező csatára Erling Haaland a következőket mondta Peléről: “ Minden amit egy futbalistától látsz, Pelé már rég megcsinálta!”.

Brazil Pelé-bélyeg, 1969. Forrás: Wikimedia Commons

Edson Arantes do Nascimento 1940. október 23-án látta meg a napvilágot Brazíliában Três Coraçõesben, egy profi futballista fiaként. Barau nyomornegyedében nőtt fel, ahol cipőket pucolt, hogy segítse családját. Szabadidejét a “Mezítlábasoknak” is nevezett Sete de Sétembro utcai focicsapattal töltötte. Innen a helyi Bauru AC játékosa lett. A Pelé eredetileg gúnynévként ragd rajta, amiért rosszul ejtette kedvenc játékosa nevét, eleinte  gyűlölte ezt a az elnevezést, de később megszerette és így ismerte meg a világ. Valdemar de Brito edző felfigyelt a fiatal Pelé tehetségére és az FC Santos csapatához vitte, ahol 15 évesen bemutatkozott a felnőttek között. Első gólját a Corinthians ellen szerezte, a beszámolók alapján a labdát fején egyensúlyozva játszva jutott túl a védőkön, majd a kapusnak kötényt adva berúgta a labdát a hálóba ezzel megkezdve a gólgyártást. 1957-ben Argentína elleni 2:1-es vereség alkalmával öltötte először magára a brazil válogatott mezét, rögtön góllal debütálva. Egy évvel később 17 évesen beválogatták a büszkeségében akkoriban megtépázott brazil világbajnoki keretbe.

Az 1950-es elveszített vb-döntőt követően Brazíliában a régi ginga stílust okolták a kudarcért. A ginga a capuéra alapjaira támaszkodó játéksítlus volt, a képviselői szinte táncoltak a pályán és a labdával szinte bármit képesek voltak megvalósítani. Ennek a stílusnak az egyik legnagyobb képviselője Pelé volt, játékával 6 góljával 1958-ban végérvényesen felhelyezte Braziliát a futball térképére. A Wales ellen szerzett első góljával a világbajnokságok történetének legfiatalabb gólszerzője lett. A franciák elleni 5:2-es elődöntőben 3, a svédek ellen megnyert 5:2-es döntőben 2 gól szerepelt a neve mellett. Az akkori brazil csapat olyan sztárokból állt, mint: Mario Zagallo, Didi, Garrincha vagy éppen Vava.

Pelé a válogatottban, 1960-ban. Forrás: Wikimedia Commons

1962-ben a chilei világbajnokságon az akkor már világsztárnak és brazil nemzeti kincsnek számító Pelé gólt szerzett Mexikó elleni első meccsén, de a folytatásban Csehszlovákia ellen megsérült és a lelátóról volt kénytelen nézni társai menetelését, akiknek sikerült a címvédés. Peléről sokat elmond, hogy a sérülése borzasztóan megviselte, de társait így is példaértéküen tüzelte a következőket mondva nekik: “ Gyerünk lépjünk túl ezen! A csapat nem csak egy játékosból áll.”

21 éves koráig Pelé 355 gólt zúdított az ellenfelek hálójába.  A Santos-al sorra nyerte a trófeákat, megnyerte a brazil bajnokságot, a dél-amerikai Copa Libertadores kupát. Pelé vezetésével a Santos 1962-ben az Eusebioval felálló Bajnokcsapatok Europa Kupa győztes Benficát, egy évvel később az AC Milánt legyőzve hódította el a Világkupát és lett a világlegjobb klubcsapata. Pelé és a Santos ezekben az években volt a csúcson. A Santosban eltöltött 18 év alatt 6x lett brazil bajnok, 2x Copa Libertadores győztes, 2x Világkupa győztes, 1x Interkotinentális bajnokok szuperkupájának győztese, 10x paulista bajnok, 1x Atlanti-kupa győztes, 2x Copa Roca győztes és 3x Oswaldo Cruz-kupa győztes.  Többszörös gólkirály, akad jó néhány olyan szezon amikor 70 gólt szerzett.

Az 1964-es brazil katonai puccsot követően Braziliára zavarosabb időszak várt, de az akkori rezsim felismerte, hogy a fociban mekkora lehetőség rejlik, így hagyták Pelét játszani.

Az 1966-os angliai világbajnokság jól indult Brazília számára, Bulgáriát sikerült legyőzni és Pelé gólt szerzett. Úgy tűnt Brazília elindul zsinórban a 3. világbajnoki címe felé. A csoport kör következő ellenfele éppen a Bene Ferencet, Farkas Jánost és Mészöly Kálmánt a soraiban tudó magyar válogatott volt, amely óriási meglepetésre szenzációsan játszva 3:1 arányban legyőzte a Pelé nélkül játszó Braziliát.  Bene azon a meccsen 5 brazil védőt kicselezve szerzett gólt, így az utolsó fordulóban Braziliának győznie kellett volna az Eusébioval felálló Portugál csapattal szemben, de végül vereséget szenvedtek és címvédőként kiestek a csoportkörben.

Pelé a brazil válogatott mezében, 1970-ben. Forrás: Wikimedia Commons

1969. november 19-én Pelé mérföldkőhöz érkezett, a futball történetében az első játékos volt, aki elérte az 1000 rúgott gólt. A mérkőzést óriási várakozás előzte meg a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban, az ellenfél a Vasco de Gamma A mérkőzés nem indult jól a Santos számára a Vasco szerezte meg a vezetést. Sikerült egyenlíteni, de a várva várt Pelé gól váratott magára. A második félidőben a Santos tizenegyeshez jutott, melyet Pelé nem akart elvállalni, de a stadion egy emberként az ő nevét skandálta, így végül kénytelen volt elvállalni a büntetőt. Talán Pelé egyik legnehezebb tizenegyese volt több, mint 100.000 néző várta, hogy a hálóba küldje a labdát. Mindenki lélegzet visszafolytva nézte, ahogy Pelé ellövi a büntetőt és a kapus jó irányba vetődik, de képtelen hárítani a jól helyezett erős lövést. A hős révbe ért.

1970-es mexikói világbajnokság Pelé 4. világeseménye volt, amelyen részt vett. Pelé sokat gondolkodott vállalja-e a fellépést vagy sem, de óriási nyomást gyakorolt rá a brazil kormány, nem maradhatott ki a keretből. Még a Pelét nélkülözni kívánó szövetségi kapitányt João Saldanha-t is menesztették és a 2x-es világbajnokot, az egykori csapattársat Mario Zagallot nevezték ki a helyére. Pelé újra a régi volt, vezetésével és négy góljával ismét világbajnoki címre vezette Braziliát. A döntőig vezető úton Brazília szembe került a címvédő Angliával, a világbajnokok csatáját Pelé gólpasszával Brazília nyerte meg. A mérkőzés még egy szempontból történelmi jelentőségű, hiszen ezen a meccsen mutatta be az angolok hálóőre Gordon Banks az évszázad védését, amikor földöntúli bravúrral hárította Pelé bivaly erős fejesét. Az Uruguay elleni elődöntőben újra régi fényében tündökölt, hátrányból forditva 3:1-es győzelemre vezette csapatát. Pelé az olaszok ellen megnyert 4:1-es döntőben is paradésan játszott és gólt is szerzett. A Jules Rimet kupát a Brazil válogatott végérvényesen hazavitte, Pelé a diadalt így ünnepelte: “Nem halok meg! Nem halok meg! Nem halok meg!”. És valóban ezen a napon amikor harmadszor is elhódította a vb serleget halhatatlanná vált, Pelé pedig mind a mai napig a futball történelem egyetlen 3x-os világbajnoka és egy nagy betűs legenda. 1970-ben ő lett a világ legjobb sportolója.

Pelé és a brazil válogatott ünnepli az 1970-es vb címet. Forrás: Wikimedia Commons

A diktatúrában élő Braziliának rengeteget jelentett a világbajnoki cím, tulajdonképpen Peléék játékával egyesítették a brazil nemzetet. A győzelmet a diktatúra megpróbálta kihasználni, de a brazilok a győzelmet Pelének és nem pedig a rezsimnek tulajdonították Nem véletlenül nyilatkozta évekkel később Pelé magáról a következőket:

„Nem voltam Superman, sem csoda tevő, csak egy átlagember akinek, Isten tehetséget adott ahhoz, hogy focista legyen. De teljesen megvagyok győződve afelől, hogy Braziliának többet nyújtottam a futballal, mint sok politikus azzal, amiért fizetik őket.”

Mindössze 30 éves volt amikor 180.000 néző előtt, 1971-ben utoljára magára öltötte a brazil válogatott mezét, amelyben 92 mérkőzésen 77 gólt szerzett, ami 0,84 mérkőzés/gól mutatós átlag. A Santostól megannyi sikert elérve 1974-ben köszönt el 18 évnyi szolgálat után. A klub színeiben 659 hivatalos mérkőzésen 643 gólt szerzett, ha különböző bemutató mérkőzéseket is figyelembe veszük ez a szám ennél jóval nagyobb, 1114 mérkőzésen, több mint 1200 gólt jegyzett. 1975-1977 Pelé Amerikába szerződött a New York Cosmos csapatában, ahol együtt játszott Franz Beckenbauerrel és amerikai bajnoki címet szerzett. Végül 1363 mérkőzése 1281 szerzett góljával vonult vissza, amivel mai napig Guiness-rekorder a lőtt gólok számában.

Pelé az 1958-as világbajnoki cím 50. évfordulójának ünneplésén. Forrás: Wikimedia Commons

Aktív pályafutásának lezárása után, üzletemberként, rádióriporterként, alkalmi reklámarcként tevékenykedett, 1994-től Brazília sportminisztere volt.

1981-ben színészként is volt alkalma kipróbálni magát a Menekülés a győzelembe című filmben, amely minden idők egyik legszínvonalasabb labdarúgás témájú filmjének számít és több kapcsolódási pontja is van Magyarországhoz. A film a nagy sikerű Két félidő a pokolban remakeje, amelyet Magyarországon is forgattak. John Houston a film rendezője olyan lepusztult pályát keresett, amelyről el lehetett hinni, hogy a párizsi Colombes Stadion. A választás az MTK stadionjára esett, amelyet némileg fel kellett újítani. Pelé olyan filmsztárok társaságában szerepelt, mint Sylvester Stalone, Michael Caine és Max von Sydow. Pelé mellett további két világbajnok is erősítette a szereplő gárdát: a 66-os világbajnok Bobby Moore és a 78-as világbajnok Oswaldo Ardiles. A szövetséges foglyok csapatának megformálásában az Ipswitch Town labdarúgói közreműködtek, még a németeket az MTK labdarúgói alakították. A jelenetet többször is fel kellett venni, mert Egervári túlságosan kímélte a fekete gyöngyszemet. A film katarzisában Pelé egy ollózós gólt szerez, a jelenet érdekesége, hogy Bobby Moore beadását egyből beollózta Pelé, de nem forgott a kamera. Többször nem sikerült megcsinálni a mutatványt így az ollozós jelenetnél közelről Pelé lábára dobták a labdát. A film mára egy igazi klasszikussá vált, amelyben a fekete gyöngyszem mozdulatait rögzítették.

Pelét 1999-ben Nemzetközi Sportújságíró Szövetség beválasztotta a XX. század 25 legjobb sportolója közé. 2000-ben a FIFA az évszázad labdarúgójának választotta meg. 2014-ben tiszteletbeli aranylabdássá avatták, arra való tekintettel, hogy brazilként még nem kaphatta meg ezt a kitüntetést. Pelé talán egyik legnagyobb elismerése, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság annak ellenére az évszázad sportolójává választotta, hogy soha nem játszott olimpián.

Pelé nevét ma mindenhol ismerik a világon. Hogy ő volt-e minden idők legjobb labdarúgója vagy sem, ez valószínűleg örök vitatéma marad. A különböző korszakok legnagyobb sztárjait nehéz összehasonlítani, de számos legendás játékos közül ő az egyik, akinek a neve megkerülhetetlen a valaha volt legjobb labdarúgót keresve. Egyszer Puskás Ferencet megkérdezték szerinte ki volt a valaha volt legnagyobb labdarúgó, válaszában a Real Madridos csapattársát Alfredo di Stefanot jelölte meg, egy rövid gondolkozás után hozzátette: Pelét nem lehet ebbe a kategóriába sorolni, mert felette áll.

Pelé Brazíliában Isten után az első volt, egy igazi legenda és egy jó ember, aki nem csak a futball tudásával, hanem az emberi oldalával igazi példaképpé vált. Pelé gyakran hangoztatta: “Az emberek a világon három dolgot biztosan ismernek, Jézust, a Coca Colát és Pelét.” Nem sokan mondhatják el magukról, hogy életükben szobrot állítanak a tiszteletükre, Pelének ez 26 éves korára sikerült. 1967-ben amikor Pelé a polgárháború sújtotta Nigériában játszott a harcoló felek tűzszünetet kötöttek miatta. Pelé játéka igazi ajándék volt minden futballt szerető ember számára és szerencsések azok, akik élőben láthatták varázsolni.

 

Ress-Wimmer Zoltán

 

Forrás:

101 híres labdarúgó (Ford: Balla Katalin) Budakönyvek, Bp, 1997.

Pelé dokmentumfilm (2021)

Harmos Zoltán – Szabados Csaba: Pelé; Aréna 2000, Bp., 2006 (Minden idők legjobb futballistái)

Ezt olvastad?

Szabadelvű, önálló, modern nő volt, aki végül szociális munkát végző apácaként találta meg hivatását. Salkaházi Sára megtapasztalta a kisebbségi lét
Támogasson minket