Történelemversenyek a 2018/2019-es tanévben

Oszd meg másokkal is:

Oktatás

Idén is számos színvonalas, kreatív, egyéni- és csapatversenyek közül válogathatnak az általános- és középiskolás tanárok és tehetséges diákjaik. A cikkben a 2018/2019-es tanévre meghirdetett versenyeket ajánljuk az olvasók figyelmébe. Természetesen az összeállítás folyamatosan bővülni fog, hiszen még számos történelemverseny kiírása várható.

Ha ismer olyan történelemversenyt, amely nem szerepel a cikkben, írja meg nekünk az info@ujkor.hu címre!

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV)

Az OKTV kétségkívül az egyik legrégebbi és legnépszerűbb tanulmányi verseny: a 2017/2018-as tanévben a történelem tárgyból versenyzők száma közel 3000 fő volt. A versenyen 11-12. évfolyamos diákok mérhetik össze tudásukat. Általános szabály, hogy minden OKTV-n az első 10 helyezett 100, a második 10 induló (11–20) 50, a harmadik 10 versenyző (21–30) 25 pontot kap, amelyet többletpontként beszámíthatnak a felsőoktatási felvételi eljárásban. Az OKTV történelemből a pályázatos tantárgyak közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a diákoknak három kijelölt témakörből kell választaniuk, és a megadott szakirodalom kellő feldolgozása mellett saját kutatásukról pályamunkát kell írni. Az idén választható témák: „Párhuzamok és eltérések. A Hunyadiak szerepe a török elleni küzdelemben és emlékezetük”; „Görgei Artúr múltszemlélete 1849–1916”; valamint „Ifjúsági, sport, kulturális és vallásos egyesületek a lakóhelyemen (1920–1945)”. A verseny háromfordulós, az első forduló időpontja: november 5. Az iskolai fordulón a diákoknak rövid válaszos feladatokban kell számot adniuk tudásukról, amiket a választott témát feldolgozó szakirodalomhoz kapcsolódó feladatok egészítenek ki. A megyei forduló első felében 4 esszé feladatot kell a diákoknak kidolgozniuk. A megyei forduló második része a már említett pályamunka elkészítése. A döntő pedig a  szóbeli forduló, ahol egyrészt meg kell védeni a pályamunkát, másrészt pedig tételhúzás keretében komplex, akár több koron, vagy egész uralkodói dinasztiákon átívelő témákban kell a diákoknak meggyőzniük a zsűrit. A nevezési határidő: szeptember 21. Bővebb tájékoztató itt található.

Versenyzők a Kosáry Domokos Történelemversenyen (Forrás: tortenelemoktatok.hu)

Időutazó Országos Történelem Levelezőverseny

A levelezoversenyek.hu oldal a 2018/2019-es tanévben is megszervezi általános- és középiskolás tanulók számára az öt fordulós Időutazó történelemversenyt. A versenyre egyénileg vagy 2-3 fős csapatokban lehet jelentkezni, online jelentkezési felületen. Az általános iskolás csoportok a kerettantervnek megfelelően az őskortól az Európai Unióig kaphatnak feladatokat. Az általános iskolás versenyzők évfolyamtársaikkal mérhetik össze tudásukat, a középiskolás évfolyamok azonban végig együtt versenyeznek. A 9–12. osztályok feladatainak témakörei között találhatunk például a II. világháború frontjairól szóló feladatokat, filozófiatörténetet vagy akár gazdaságtörténetet is. Az írásbeli fordulókon sikeresen teljesítő versenyzők emléklapot kapnak. Az első három helyezett ajándékcsomagot nyer és lehetőséget kap egy szóbeli fordulón való részvételre. Nevezési határidő: szeptember 30. További információk a verseny honlapján.

Nagy Imre és kora Történelmi Emlékverseny

A Nagy Imre Alapítvány idén is megrendezi középiskolás diákok számára a Nagy Imre és kora Történelmi Emlékversenyt. A verseny célja, hogy a diákok az Alapítvány és a Nagy Imre Emlékház forrásainak segítségével átfogóbb képet kapjanak az 1945 utáni magyar történelemről. A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várják. A verseny kétfordulós. Az első fordulóban a csapatoknak egy dolgozatot kell írni, amelynek témaköre: „Megtorlás-Nagy Imre és mártírtársai sorsa a forradalom leverése után”. A második fordulót a Nagy Imre Emlékházban fogják megrendezni. Nevezési határidő: október 15. A versenyről itt található információ.

Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület közismereti vetélkedői

A Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület idén is megszervezi közismereti vetélkedőit, amelyekről részletesebb információk itt olvashatók. A nevezési határidő október 25.

Kreatív Történelem

A Pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézetének versenye ezúttal a Horthy-korszakra fókuszál. A 4 fős csapatoknak olyan kérdésekre kell választ találni a három fordulós versenyben, mint például „Miként változott az életmód, a kultúra, a társadalmi viszonyok és a politikai struktúra? Hogyan alakultak a trianoni Magyarország lehetőségei a nemzetközi porondon?” A verseny döntőjét Pécsett rendezik, a finalisták és felkészítő tanáraik könyvjutalmat, tárgynyereményeket kapnak, a győztesek nyereményéről – akárcsak a részletekről – a verseny honlapján olvashat. Nevezési határidő: október 26.

ESTÖRI – Kreatív Történelmi Verseny

A történelemversenyek közt hasonlóan fiatal az ESTÖRI verseny, ami mindössze három éve indult, szervezője az Esterházy Magánalapítvány. A verseny célja, hogy a diákokat hozzásegítse a történelmi múlt mélyebb megismeréséhez és megértéséhez, valamint a kulturális örökség védelméhez. A verseny, formáját tekintve is újszerű: a feladatok, kiírások és a döntő elérhető az összes digitális platformon. A diákok videót készítenek élményeikről, blogot írnak a versenyről, szerepelnek televíziós műsorokban stb. A verseny egyik küldetése ugyanis az, hogy a történelem megismerésében, feldolgozásában előtérbe kerüljön a digitalizáció és a kreativitás. A versenykészítők célja egy összetartó közösség létrehozása, ez az „Estöri közösség”. Az Alapítvány minden évben nyári egyetemet is szervez a versenyzőknek. A versenyen 10. osztályos diákok indulhatnak, 3 fős csapatokban, gimnáziumokból és szakgimnáziumokból is. A verseny idei témája: „Hagyomány és modernitás: Sorsfordítók a 20. században”. A verseny háromfordulós: az első fordulóban online kvíz, illusztrált esszé és instragramos kép készítése a feladat. A második forduló Budapesten zajlik, a feladat pedig egy szóbeli prezentáció és kreatív videó elkészítése. A döntő Kismartonban (Eisenstadt, Ausztria) lesz megtartva, az Esterházy kastélyban. Az első három helyezett tárgyjutalomban részesül és részt vehet az ESTÖRI nyári egyetemén, Ausztriában és Magyarországon. Jelentkezni október 5. és november 5. között lehet. Bővebb információ itt található.

Pillanatkép az I. ESTÖRI versenyről (Forrás: estori.hu)

Savaria Országos Történelemverseny

A Savaria történelemverseny meghirdetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. A verseny célja, hogy a tehetséges középiskolások elmélyülhessenek egy adott történelmi korszakban, ezáltal fejlődjön a kommunikációs és problémamegoldó készségük, valamint erősödjön nemzeti identitásuk. A versenyre a 9-10. évfolyamos diákok jelentkezését várják. A megmérettetés háromfordulós: a diákoknak mindhárom fordulóban rövid válaszos, illetve esszé feladatokat kell megoldani, ez a döntőben szóbeli feladatokkal egészül ki. A 9. évfolyamnak a döntőig az őskortól egészen 1453-ig, magyar történelemből 1301-ig, a 10. évfolyamnak a Kr. e VI. századtól egészen 1844-ig kell felkészülni. A döntősök könyvjutalomban részesülnek, s mivel a döntő helyszíne Szombathely, a versenyzők és felkészítő tanáraik megtekinthetik a város nevezetességeit. Nevezési határidő: november 9. Bővebb tájékoztató itt.

7-8. Évfolyamos Tanulók XXVI. Országos Történelmi Tanulmányi Versenye

A verseny meghirdetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. Szervezésében és feladattípusaiban hasonlít a Savaria Történelemversenyre. 7–8. évfolyamos diákok jelentkezését várják, a verseny idei témája: „Az ókori Róma és a középkor története, a magyar őstörténet és az Árpád-ház története.” Nevezési határidő: november 9. Bővebb tájékoztató itt.

Cultura Nostra Történelmi Vetélkedő

A Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség közös szervezésű versenyének témája idén Az Erdélyi Fejedelemség és a szétszakított Magyarország története (1526-1690). A versenyre hazai és határon túli magyar középiskolások 3 fős csapatainak nevezését várják november 29-ig. Bővebb információ itt.

Kosáry Domokos Történelemverseny

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete idén is megrendezi a tavaly útjára indított Kosáry Domokos Történelemversenyt. A 7-8. és 9-10. évfolyamosoknak szóló versenykiírás az Egyesület honlapjáról érhető el. A nevezési határidő december 3.

Az Eszterházy Károly Egyetem országos középiskolás történelem versenye

Idén kilencedik alkalommal rendezi meg az EKE az országos középiskolás történelem versenyét. A felhívás szeptember végén válik nyilvánossá a verseny honlapján.

Pázmány Bölcs-Ész Tanulmányi Verseny

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara idén is megrendezi a Pázmány Bölcs-Ész Tanulmányi Versenyt. A versenykiírás hamarosan elérhető lesz a kar honlapján. A versenyre 11–12. évfolyamos diákok jelentkezését várják, akiknek három fordulóban kell számot adniuk tudásukról. Az első két forduló online felületen zajlik, ezek során előre feltöltött és igen sokrétű, kutatói munkát igénylő feladatokat kell a diákoknak megoldaniuk. A versenyzőknek megadott témakörökből kutatási területet is kell választani. A döntőt mindig Piliscsabán tartják, ahol a diákoknak prezentáció formájában kell ismertetniük eredményeiket. Az első helyezett 150.000, a második helyezett 100.000, a harmadik helyezett 75.000 Ft pénzjutalomban részesülhet.

Pázmány Bölcs-Ész Tanulmányi Verseny (Forrás: btk.ppke.hu)

Gróf Koháry István Megyei Történelemverseny

A versenyt a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda szervezi a Bács-Kiskun megyei középiskolások számára. A versenyre 11. évfolyamos diákok jelentkezését várják, gimnáziumokból, szakközépiskolákból és szakiskolákból is. A verseny háromfordulós, jelentkezni a honlapon mellékelt jelentkezési lapon lehet. Bővebb információ a linken.

Mátyás király emlékverseny

A levelezoversenyek.hu oldal a 2018-as Mátyás Emlékév keretében megszervezi új, egyfordulós csapatversenyét, a Mátyás király emlékversenyt. A nevezési szabályok megegyeznek az Időutazó történelemversenyével, jelen esetben 2-4 fős csapatok jelentkezését várják. A szervezők több közismereti tárgy bevonásával (történelem, irodalom és földrajz) igyekeznek közelebb hozni a gyerekekhez Mátyás király korát. A versenyzőknek több kreatív projektfeladattal kell bizonyítaniuk felkészültségüket. Az első három csapat tárgyi jutalomban részesül. Részletesebb versenykiírás októberben várható a verseny oldalán.

 

Szücs Adél

 

(Címlapkép: Kosáry Domokos Történelemverseny általános iskolai döntő, tortenelemoktatok.hu)

Ezt olvastad?

2023. március 31-én A szabadság gyermekei címmel immár hetedik alkalommal rendezték meg Szegeden a nagy hagyományokkal bíró Regionális Honismereti –
Támogasson minket