Újkoros esték – Modern technika a középkorkutatásban

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

Az Újkor.hu és a Budapest Pont közös programsorozata a nagy sikerű áprilisi Gyilkos elmék – Százéves bűnesetek nyomában c. esemény után egy korábbi történelmi korszak kutatása felé tekint. A középkortudomány jelenlegi új módszereiről és eredményeiről tart előadást a MTA–DE „Magyarország a középkori Európában” Lendület Kutatócsoport két tagja Modern technika a középkorkutatásban címmel.

Bárány Attila Pál a kutatócsoport vezetője a középkori magyar diplomáciatörténet neves kutatója. Az Árpád-házi királyok nyugati és keleti kapcsolatait vizsgálta több írásában, előadásában, társkurátorként nemrég egy kiállítást is szervezett ehhez kapcsolódóan Pilisi Gótika – II. András francia kapcsolatai címmel. Az előadáson részben ennek a kiállításnak az előkészületeiről, a modern csontvizsgálatok módszereiről, eredményeiről számol majd be. A kiállítás, és az azt megelőző kutatás ugyanis célul tűzte ki, hogy a pilisi apátságban feltárt sírok csontanyaga közül nagy biztonsággal azonosítsák a 13. századi maradványokat, esetleg Gertrúd királyné, vagy a monostorban eltemetett külhoni lovagok csontjait. Beszél még továbbá arról, hogy milyen adalékokkal szolgálhat a csaknem 800 éve történt események megértéséhez a csontok antropológiai és izotópos vizsgálata. Mit ehetett egy ciszterci apát, vagy egy francia lovag II. András király idején a Pilisben?

Kép forrása: Memhung.unideb.hu

Nyugati minták ugyanis vannak. Az előadás során ismertetésre kerül III. Richárd angol király csontvázának vizsgálati eredményei. A 2013-ban meglelt sír kutatásának részletei bejárták a világsajtót, a hazai online tudományos-ismeretterjesztő média is nyomon követte a brit tudósok munkáját. Ismertetjük, hogy ennek mintájára milyen 3D rekonstrukciós videókat készíthet a magyar tudomány is az ismert uralkodók földi maradványairól.

Novák Ádám a kutatócsoport tudományos segédmunkatársa, és az Újkor.hu rovatszerkesztője a 2015-ben elindított Középkori pecsétek 3D modellezése projekt legfrissebb eredményeiről számol be: először kerül bemutatásra a Mensor Kft. által készített film a 3D eljárás lehetőségeiről, módjáról. A technikának köszönhetően a Budapest Pont rendezvénytermébe minden különösebb óvintézkedés nélkül bemutatható, kézzel fogható lesz Luxemburgi Zsigmond nagypecsétje, vagy Nagy Lajos középpecsétje. Egy rövid történeti áttekintést kaphatunk majd a pecsétmásolatok készítésének történetéről, annak fontosságáról, módjairól és a 3D technika ehhez kapcsolódó új távlatairól.

Kép forrása: Memhung.unideb.hu

Magyarországon még modern dolognak számít – nyugaton már alapvető – hogy egy-egy kutatási projekt eredményei, forrásai online nyomon követhetőek. Széles közönség előtt először kerül itt bemutatásra a Kutatócsoport forrásadatbázisa, mely mindenki számára ingyenesen elérhető.

Erről, és további más témákról, mint az „átkos emlékű” János deákról, és Janus Pannoniusról is szó esik 2016. május 25-én szerdán a Budapest Pont Királyi Pál utca 18. szám alatti rendezvénytermében 18:00 órai kezdettel.

Belépő: 1200 Ft

Diákoknak: 600 Ft

További információk az esemény Facebook-oldalán.

Ezt olvastad?

A Debreceni Egyetem „Magyarország a középkori Európában” Kutatócsoport 2015-ben és 2016-ban az Eperjesi Állami Levéltár, a MTA BTK Művészettörténeti Intézet
Támogasson minket