Útleírások és karate – az elBeszélő x Újkor.hu Mihályi Dorottyával beszélgetett

Mihályi Dorottya a Szegedi Tudományegyetem Történelemtudományi Doktori Iskola doktorvárományosa, kutatásainak fókuszában az útleírások állnak. Lengyel Ádám rovatvezető kollégámmal, a TheHistoryGeek podcast szerkesztőjével közösen beszélgettünk Dórival arról, hogy, alapvetően nem töris tanulmányai után hogyan keveredett a Történelemtudományi Doktori Iskola képzésére, hogyan befolyásolta egy szemináriumi dolgozat a fő kutatási irányát, tud-e utazni az útleírásokat kutató szakember anélkül, hogy szakmai szemmel próbálná szemlélni a tapasztaltakat, és, hogy hogyan került a karate Dóri életébe.

mihályi dorottya

A felvételt éppen egy olyan konferencia előtt készítettük, ahol Dórival mindketten előadtunk, így különösen érdekes volt a beszélgetés után meghallgatni Dóri előadását (amelynek témája – a hiányzó információk fontossága a kutatásban – önmagában is nagyon izgalmas megközelítést kínált). Az útleírások szívemnek egyébként is kedves téma, néprajzos tanulmányaim kezdetén sokat foglalkoztunk azzal, hogy a különféle útleírások hogyan használhatók (történeti) néprajzi forrásokként, hogyan engednek betekintést az utazó és egy számára idegen kultúra találkozásába; ezen túl pedig a kalandos utazások bemutatása, a sokszor szubjektív, de gyakran szépirodalmi igényességgel megfogalmazott útinaplók olvasása kikapcsolódásként is szuper tevékenység. Úgyhogy én ezért különösen nagy érdeklődéssel várom Dóri kutatásának eredményeit, és sok sikert kívánok neki disszertációja megírásához!

Beszélgetésünket itt megnézhetitek:

Apjok Vivien

Ezt olvastad?

1944-ben, 80 éve kezdődött a Magyarország elleni Szövetséges bombázó hadjárat. Ezek a támadások Szeged városát sem kímélték, 1944 június 2-a
Támogasson minket