Kisfilmek és oktatóvideók történelemtanároknak

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete honlapján elérhetővé vált  egy tematikus történelmi kisfilm-gyűjtemény. Az oktatóvideók az ókortól egészen a jelenkorig tárgyalnak különféle témákat, s a korszakonkénti csoportosításnak köszönhetően könnyedén eligazodhat az, aki egy bizonyos téma iránt érdeklődik vagy éppen készül az órájára.

A listát igyekeznek folyamatosan frissíteni, s szívesen veszik, ha bármelyik történelem szakos tanár küld számunkra további linkeket. A közzétett gyűjtemény remekül használható az órán elmondottak kiegészítésére vagy érdekessé tételére, s bizonyos feladatokkal megtámogatva hasznos módszertani segédanyagot jelenthet a történelmet oktatók számára. Mindenképpen ajánlott azonban a videók megtekintése tanóra felhasználás vagy a diákokkal való emgosztás előtt, mert a videók közel sem egységesek sem terjedelem, sem alkalmazhatóság tekintetében – összességében remek lehetőségeket, eddig kevéssé ismert rövidfilmes alkotásokat találhatnak azok, akik hajlandók időt áldozni a böngészésükre.

Forgószél Budapesten – 1956 – Az oktatóvideók közt ez is megtalálható a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete által szerkesztett linkgyűjteményben

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága YouTube-csatornájára is felkerült két új videós tartalom: az egyik a Szovjetunió munkatáborrendszeréről szóló több mint hat perces összefoglalás. Remek narráció, korabeli felvételek és jól animált szemléltetések teszik igazán hasznossá ezt az alkotást. A másik megjelent anyag Az egyházüldözés kiépülése Magyarországon c. kisfilm. A videó leírása szerint „a kisfilm a magyarországi történelmi egyházak második világháború utáni üldözését mutatja be, kezdve az 1944-45-ös erőszaktól az ’50-es évekig, az egyházi autonómia felszámolásáig, és az intézményesült pártellenőrzés szerve, az Állami Egyházügyi Hivatal létrehozásáig.” Mindkét kisfilmet remekül lehet használni a tanórán, hiszen alapkérdéseket tisztáznak, de nem merülnek el a részletekben (a NEB oldalán érdeklődő tanárok és diákok találnak bőséges információt a további elmélyedéshez), ráadásul a 45 perces időkerethez is remekül hozzáigazíthatók. Az alkotás segítségével a tanulók megismerhetik a pócspetri gyilkossági ügy kapcsán kibontakozó egyházellenes kampányt, a módszeres egyházüldözést, a koncepciós pereket.

Maróti Zsolt Viktor

 

Ezt olvastad?

Mint előző projektjeinkben legtöbbször (a projektmódszerről általában, ill. a mi olvasatunkban, valamint  a megvalósítás menetéről korábbi cikkeinkben már írtunk, témaválasztásunk
Támogasson minket