VallásCooltúra – Vallásokról, vallástudományról közérthetően

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Mi köze van a Q-Anonnak és az összeesküvés-elméleteknek a valláshoz? Mi a különbség a vallási turizmus és a zarándoklat közt? Mi a helyzet a sorozatgyilkosokkal és az ő esetleges vallási meggyőződésükkel? Mi jellemzi az UFO-egyházakat? Többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ a VallásCooltúra podcast-sorozat.

Forrás: VallásCooltúra

A Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének közreműködésében készült el a VallásCooltúra podcast, amely Magyarországon ebben a vallástudományi, tudománynépszerűsítő műfajban egyedülálló kezdeményezésnek számít. Egy olyan podcast létrehozása volt a cél, amely aktuális, érdekes és izgalmas vallástudományhoz kapcsolódó témákat dolgoz fel, közérthető módon.

A vallások a mai napig meghatározó szerepet töltenek be a mindennapi életünkben, függetlenül attól, hogy mennyire tartjuk magunkat hívőnek vagy mennyire érdeklődünk bármilyen vallási irányzat iránt. Ünnepnapjaink egy része vallási eseményekhez köthető, hagyományaink, szokásaink egy része valamilyen vallási szokáshoz, rítushoz kapcsolódik. A vallások különbözőségéből fakadó konfliktusok, a más vallási irányzatok meg nem értéséből fakadó ellentétek pedig számos a világban ma is zajló folyamatot befolyásolnak. Miközben a hagyományos vallási irányzatok látszólag veszítenek jelentőségükből és szerepükből, megjelentek különféle spirituális vagy új vallási mozgalmak, amelyek sokkal inkább az egyénre fókuszálnak, és amivel ma az egyének könnyebben tudnak azonosulni és megtalálni a maguk vallásos közegét és terét. Éppen ezért fontos az, hogy megismerjük, hogy egy-egy vallási jelenség, egy-egy vallás hogyan hat egy egyénre, csoportra vagy társadalomra. A vallástudomány egyik fő célja pont ennek a vizsgálata. A VallásCooltúra podcast célj pedig, hogy az emberek jobban megismerjék a vallástudományt, valamint jobban megértsék egy-egy esemény vagy jelenség mögött meghúzódó vallási szálat.

Pusztai Bertalan egyetemi tanárral beszélget T. Szabó Csaba a vallási turizmus jelenségéről. Forrás: VallásCooltúra

A podcast adásai elsősorban aktuális, kortárs események vallástudományi vonatkozásairól szólnak. A Q-Anon mozgalom ma az egyik legnépszerűbb összeesküvés-elméletekre épülő jelenség az Egyesült Államokban. Ennek vallásos aspektusait, valamint a konteók valláspótló jelenségéről készült beszélgetés Nemes Márkkal. A sorozatgyilkosokat gyakran kapcsolják össze valamilyen vallási meggyőződéssel vagy hatással. De valóban lehet ilyenről beszélni? Kelemen Zsolttal készült beszélgetés többek közt ezt a témát járja körbe. Az Aum Shinrikyo az 1990-es években vált hírhedté, többek közt az 1995-ös tokiói gáztámadás miatt. A Shoko Asahara alapította, a világvégét váró szektáról, annak létrejöttéről és működéséről Vágvölgyi B. András, a Tokyo Underground című könyv szerzője beszélt. Arra a kérdésre, hogy léteznek-e földönkívüliek nehéz egyértelműen választ adni. Arra viszont nem, hogy létezik-e UFO-vallás. AZ ufókultúráról és vallástudományi vonatkozásairól a Povedák Istvánnal készült beszélgetésben tudhatnak meg többet a téma iránt érdeklődők.

A keresztény egyházak és a szexuális kisebbségek kapcsolata egyre gyakrabban előkerülő kérdés. Káplár Mátyás pszichológus, egyetemi adjunktussal készült beszélgetés az ehhez kapcsolódó vallási tilalmakat, tabukat és a kereszténység szexuális kisebbségekkel kapcsolatos viszonyát járja körbe. Gyöngyösi Csilla orientalista, iszlám-kutató a kereszténység és az iszlám teológia közötti hasonlóságokat és különbségeket ismertette. Szilárdi Rékával az európai iszlám, valamint az muszlim nők helyzetét vitatták meg.

Gyöngyösi Csilla orientalistával, iszlám-kutatóval beszélget Szilárdi Réka az iszlám nők helyzetéről és az európai iszlám jellemzőiről Forrás: VallásCooltúra

A mekkai zarándoklat az iszlám vallás egyik legfontosabb eleme, hiszen minden hívőnek, ha megteheti, legalább egyszer részt kell vennie ezen a zarándoklaton. Azonban a zarándoklat nem csak az iszlám vallás sajátossága. Ma pedig egyre népszerűbbek az olyan utazások, ahol valamilyen szent helyet meglátogatása a cél, az egyén vallásosságától függetlenül. A vallási turizmusról és zarándoklatról Pusztai Bertalannal készült beszélgetés.

A fesztiválvallások olyan lehetőséget nyújtanak az embereknek, ahol a tradicionális vallási formáktól eltérő, különféle újfajta vallási, spirituális megközelítésű tevékenységeket végeznek. Ezekben az esetekben a saját, belső élményeik kerülnek középpontba, az intézményesült vallási formák helyett. Az Everness fesztivál egy tudatosság és életmódfesztivál Magyarországon. A fesztiválvallás jelenségéről, valamint az Everness-en végzett kutatásról Heidl Sára beszél az ezzel kapcsolatos adásban. A keleti spiritualitás egyre népszerűbb a mai világban, miközben sokan nem értik ezt a jelenséget vagy tévhitek terjednek el a spiritualitás különféle formáival kapcsolatban. Sárközy Csongorral ezt a jelenséget járják körbe és beszélgetnek arról, hogy mi a spiritualitás és mi jellemzi ennek kortárs, ma népszerű változatait.

Forgatás közben. Forrás: VallásCooltúra

Richard Dawkins 1976-ban alkotta meg a memetikáról szóló elméletét. Ennek lényege, hogy minden emberben több ezer olyan kulturális információs csomag, azaz mém található meg, amely megpróbálja magát reprodukálni és örökíteni. A memetika tudományáról és vallástudományi kapcsolatairól Karafiáth Balázzsal készült beszélgetés.

A római Mithrász kultuszról T. Szabó Csaba előadásában tudhatnak meg többet az érdeklődők. A vallástudomány hazai helyzetéről valamint a tudományterület jövőjéről a Vallástudomány Tanszék volt és jelenlegi vezetői valamint hallgatói beszélgettek.

Az előadások elérhetőek a podcast YouTube-  valamint Spotify-csatornáján. További információk és jövőbeli projektek megtalálhatók a projekt Facebook és weboldalán.

Kiss Szandra

 

A Valláscooltúra projekt az NKFI-1 MEC_N 140878 „VallásCOOLtúra: vallási és kulturális interferenciák a globalizáció korában” című pályázat keretében valósult meg.

Ezt olvastad?

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézete 2023. április 4–5-én immár negyedik alkalommal rendezte meg régiótörténeti tudományos konferenciáját. Az idei
Támogasson minket