Válogatás a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál történelmi programjaiból

Szeptember 29-én 12:00-kor nyitja kapuit a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek idén a Millenáris ad otthont. A fesztiválon a hagyományos könyvvásárt számos érdekes program kíséri. Ajánlócikkünkben a történelmi vonatkozásúak közül válogatunk.

27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Szeptember 29-én, csütörtökön még nem a történelemé a főszerep, bár Sokcsevits Dénes könyvdedikálása (Rubicon Intézet, D34 Stand 16–17 óra), valamint a Bölcső a hegyek között – Tamási Áron125 szabadtéri kiállítás megnyitója (Petőfi Kulturális Ügynökség, Millenáris Park, 17:30) így is vonzó program lehet az elsősorban a történettudomány iránt érdeklődőknek.

Szeptember 30. péntek

10.30 és 12.00 között az Európa Pont Társalgó II. panelben Múltfeldolgozás az irodalomban és a művészetben címmel tartanak nemzetközi beszélgetést, amelyet Forgách András vezet. Résztvevők: Dobromir Baychev (Bulgária), Stavros Christodoulou (Ciprus), Philippe Marczewski (Belgium), Klemen Kordež (Szlovénia), Gregor Verwijmeren (Hollandia).

13.00 és 13.45 között a Nemzeti Táncszínház Kamaraterme az Ukrajnai háború – geopolitikai előzmények történeti megközelítésben (Magyarország külkapcsolatai 1945 után) című pódiumbeszélgetésnek ad otthont, amelyen Vörös Szabolcs (VálaszOnline) moderálása mellett Baráth Magdolna (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára), Takács Róbert (Politikatörténeti Intézet), a Múltunk folyóirat főszerkesztője, Kalmár Melinda (Szegedi Tudományegyetem, Jelenkortörténeti Tanszék) és Mitrovits Miklós (BTK Történettudományi Intézet) vesznek részt.

13.00-tól 13.45-ig a Millenáris D épület Kner Imre termében a Brusznyai Árpád Alapítvány és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága „Ne sírj, édesanya, hazajön édesapa” Brusznyai Árpádné Honti Ilona naplója címmel tart pódiumbeszélgetést. A kötetről Constantinovits Milán beszélget a szerkesztőkkel: Földváryné Kiss Rékával, a NEB elnökével, Imre Frigyesnével, a Brusznyai Árpád Alapítvány elnökével és Nagy Andrással, a Pannon Egyetem docensével.

15.00-tól 15.45-ig a Nemzeti Táncszínház Kamaratermében A Balkán határok nélkül címmel Bíró László, Csaplár-Degovics Krisztián és Demeter Gábor, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet kutatói beszélgetnek.

16.00 és 16.45 között Európa Pont Előadóteremben Tudományos és hadtörténeti könyvek címmel, Szenes Zoltán, Padányi József, Kecskeméthy Klára és Kis-Benedek József szereplésével tart pódiumbeszélgetést a Zrínyi Kiadó.

17.00 és 17.45 a Nemzeti Táncszínház Kis Színpadon Roman Holec szlovák történésszel Diadal és katasztrófa. Trianon egy szlovák történész szemével című könyvéről Simon Attila és Ablonczy Balázs beszélget Szarka László moderálása mellett.

18.00-tól 19.00-ig a Millenáris D épület Kner Imre teremben a Kérdések és válaszok – Magyarország a II. világháborúban című kötet szerkesztőivel, Ignácz Károllyal és Paksa Rudolffal Lőrinc László beszélget a Napvilág kiadó szervezésében.

Október 1. szombat

11.00 és 11.45 között az Európa Pont Előadóteremben a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete szervezésében a Mikrohistóriák: vidéki társadalomtörténet és a zsidóság története újszerűen című beszélgetést hallgathatják meg az érdeklődők Mátay Mónika moderálása mellett. Közreműködik Mizsei Zoltán, Katona Csaba és Balázs Edit.

14.00-tól 14.45-ig az Európa Pont Társalgóban mutatják be a Hollywood a vasfüggönyön túl című könyvet, amelynek szerzőjével, Takács Róberttel Sipos Balázs és Varga Balázs fognak beszélgetni.

18.00 és 18.45 között az Európa Pont Társalgó az Emlékezet, emlékezetpolitika és populizmus Közép-Kelet Európában és a Balkánon című beszélgetésnek fog otthont adni, amelyen Jody Jensen, Lovro Kralj, Agárdi Izabella és Varga Zsuzsanna szerepel majd Pók Attila moderálása mellett. A program angol nyelven fog zajlani.

Ugyanekkor, szintén 18.00 és 18.45 között a Nemzeti Táncszínház Kamarateremben Apor Balázzsal, a Láthatatlan tündöklés – Rákosi Mátyás kultusza a sztálinista Magyarországon (1945–1956) című kötet szerzőjével Müller Rolf, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltár munkatársa fog beszélgetni a Jaffa Kiadó szervezésében.

E két programmal párhuzamosan, szintén 18.00–18.45 között az Európa Pont Előadóteremben Fábri Annával, az Arany idők – Eszmék és emberek gr. Teleki László neveltetésében című könyv szerzőjével Várkonyi Gábor és Szentkereszti Máté fog beszélgetni a Kortárs Kiadó szervezésében.

Október 2. vasárnap

14.00 és 14.45 között az Európa Pont Előadóterem Ágoston Gáborral, Az Oszmán hódítás és Európa című szerzőjével Rácz Árpád fog beszélgetni a Rubicon Intézet szervezésében.

15.00 és 15.45 között a Millenáris D épület Kner Imre teremben az Új könyvek a Szent Koronáról és a magyar uralkodókoronázásokról című beszélgetést hallgathatják meg az érdeklődők. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont szervezésében Katona Csaba moderálása mellett Pálffy Géza és Tóth Gergely fognak szerepelni.

15.00-tól 15.45-ig az Európa Pont Előadóteremben Sztehlo Gábor Háromszázhatvanöt nap. Emlékek a magyarországi zsidómentésről 1944-ben című emlékiratáról Előd Nóra, Kertész Botond és László Ferenc beszélgetnek a Magvető Kiadó szervezésében.

*

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, ide kattintva.

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket