A média, a köztársaság és a történész – Magyarországra jön Jean-Noël Jeanneney

Jean-Noël Jeanneney, volt miniszter, történész és a France Culture producere A mindenható (?) véletlen szerepe a történelemben címmel előadást tart 2023. június 12-én, hétfőn 17 órától a Budapesti Francia Intézetben. Az ezt követő A történelem szerepe ma című kerekasztal-beszélgetés résztvevője lesz – Molnár Antal, Tóth Ferenc és Fejérdy Gergely mellett – Ablonczy Balázs is, aki jelen cikkében Jeanneney munkásságát mutatja be.

Jean-Noël Jeanneney a francia értelmiségiek azon csoportjába tartozik, akikre tulajdonképpen az „entellektüel” kifejezést kitalálták. Maga is befolyásos értelmiségi családban született 1942-ben, nagyapja, Jules Jeanneney politikus, szenátor, Georges Clemenceau hadügyi államtitkára, majd 1932 és 1940 között a Harmadik Köztársaság szenátusának elnöke volt. A nagyapa haláláig nagy tisztelője volt a Tigrisnek, az emlékére létrehozott alapítvány megalapítójaként fontos szerepe volt a magyar szempontból meglehetősen vegyes megítélésű politikus kultuszának: unokája pedig egyik sajtó alá rendezője volt az 1929-ben elhunyt francia miniszterelnök levelezésének.

Jean-Noël Jeanneney
Jean-Noël Jeanneney

Franciaországban bizonyos kulturális és politikai attitűdök kapcsolódnak a protestantizmushoz. Jean-Noël Jeanneney édesanyja révén a hugenotta hagyománynak is részese. Végigjárva a francia kiválósági ranglétra kötelező állomásait (Louis Le Grand Gimnázium, École Normale Supérieure, Sciences Po) egyetemi oktató lett, majd 1975-ben megvédte doktori értekezését, amely a francia iparbáró Wendel-család és a politikai hatalom viszonyáról szólt a két világháború között, és később is sokat foglalkozott üzleti világ és politika kapcsolatával. Az elsők között vezette be Franciaországban a média és különösen a televízió történetének oktatását, és maga is kulcsműveket publikált a témában, de kiadott párbajtörténetet, emlékezést és emlékezetpolitikával foglalkozó írásokat, életrajzot, továbbá sajtó alá rendezte nagyapja naplóját. (Eközben egyébként útirajzot, esszékötetet, sőt színdarabokat is publikált, dokumentumfilmeket rendezett, valamint rádió- és tévéműsorok producere, szerkesztője volt). 

A politizálás többször is megkísértette, két szocialista kormányban is volt államtitkár, de legmaradandóbb nyomot mindenképpen mint a francia közszolgálati rádió elnöke (1982–1986), 1989-ben a francia forradalom kétszáz éves évfordulójára szervezett ünnepségek kormánybiztosa, 2002 és 2007 között pedig a Francia Nemzeti Könyvtár főigazgatója hagyta: utóbbi minőségében egyik legkomolyabb elméleti bírálója a Google könyvtárépítő programjának. Közéleti-kulturális megbízásainak ma sincs vége: vezette az Histoire nevű történelmi tévécsatorna tanácsát, a neves Arles-i fotófesztivált (2009–2015) és közéleti szereplőként rendszeresen jelen van írásaival a francia napisajtóban. Alapítója és tudományos vezetője a Les Rendez-Vous de l’Histoire fesztiválnak, amelyet 25 éve rendeznek meg minden évben Blois-ban. Ez a rendezvény a francia történészek és a történelem iránt érdeklődő nagyközönség legjelentősebb találkozója. Az utóbbi években főleg emlékiratai megírásával foglalkozott (Le Rocher de Süsten I-II., 2019, 2022).

Mostani budapesti előadása és a vele való beszélgetés egy egyedülálló pályát befutó, újító francia csúcsértelmiségi rendkívüli szereplése lesz Budapesten.  

Ablonczy Balázs

Meghívó
Meghívó

A rendezvényre a Budapesti Francia Nagykövetség, a Budapesti Francia Intézet és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete szervezésében kerül sor 2023. június 12-én, hétfőn 17 órától a Budapesti Francia Intézet előadótermében.  (Francia Intézet / Institut français 1011 Budapest, Fő utca 17.).

Résztvevők:

Jean-Noël Jeanneney, történész

Molnár Antal történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatója

Ablonczy Balázs történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Párizsi Magyar Intézet volt igazgatója

Tóth Ferenc történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója.

Moderátor: Fejérdy Gergely történész, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatóhelyettese, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója

A program során francia és magyar nyelven szinkrontolmácsolást biztosítanak.

Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/1tMJayIKt8WJMJ3O3n_CbCx6055YR8DjLsrT9lFCzwFw/viewform?edit_requested=true,

A meghívó letölthető magyarul és franciául

Facebook-esemény

A cikk a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az Újkor.hu együttműködésének keretében jött létre. 

Ezt olvastad?

Magyar–szerb kapcsolatok a kora újkorban 1456–1791 címmel nemzetközi tudományos konferenciát rendezett 2023. november 9-én a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet és
Támogasson minket