Búcsú Haraszti Györgytől (1947–2023)

Oszd meg másokkal is:

Portré

Haraszti György tudományos munkásságának középpontjában a magyarországi zsidóság története áll. A történelem iránti szenvedélyét, elkötelezettségét jól mutatja, hogy vegyészmérnöki diplomával a kezében, számítástechnikai szakértőként dolgozva mégis a történeti kutatás felé fordult – ebben Scheiber Sándor, a magyarországi zsidó tudományosság kiemelkedő egyénisége inspirálta. Magyarország mellett Németországban dolgozott, és történeti tanulmányainak egy részét is Németországban, a müncheni Ludwig-Maximilian Universitäten végezte 1974 és 1975 között, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta 1979 és 1982 között. PhD disszertációját a középkori és kora újkori magyaroszági zsidóság történetéről írta, az átfogó szemléletben írt művet 2004-ben védte meg az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE), majd 2009-ben habilitált.

haraszti
Haraszti György (Kép forrása: BTK Történettudományi Intézet)

1982 és 1987 között Budapest Főváros Levéltárában dolgozott, itt kezdte történészi pályáját. Ezt követően került az akkori MTA Történettudományi Intézetébe, ahol munkatárs, főmunkatárs, majd 2011-től tudományos tanácsadó volt. 1992 és 1997 között az Amerikai Alapítványi Iskola és Gimnázium főigazgatójaként dolgozott. 1998-tól- már kutatóintézeti munkatársként az Országos Rabbiképző Intézet – Zsidó Egyetemen a Történelem- és Vallásbölcseleti Tanszéket vezette. 2000 és 2002 között a Budapesti Európa Intézet általános igazgatóhelyettese, ezek mellett a szakmai közéletben aktív: 1994 és 1998 között a Magyar–Zsidó Levéltár igazgatója, 2011-től a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának első elnöke, a Scheiber Sándor-díj odaítélését meghatározó kuratórium tagja, a Múlt és Jövő folyóirat és Könyvkiadó történész szerkesztője, az Attraktor Könyvkiadó „Judaika” sorozatának szerkesztője volt.

Munkásságában a zsidóság történetét átfogó módon kutatta: a 17. századtól a 20. századig számos témával foglalkozott; a társadalom- és művelődéstörténet számára megkerülhetetlen műveket alkotott.

Emlékét őrizzük.

Újkor.hu

Felhasznált források:

Pók Attila: In memoriam Haraszti György (1947-2023)

Konrád Miklós: Haraszti György (1947-2023)

 

Ezt olvastad?

Maria Callas azt jelenti a zenés színháznak, mint Picasso a festészetnek vagy Shakespeare a drámairodalomnak: még annak is van némi
Támogasson minket