Diktatúrából demokráciába – Újranézhető a TTE konferenciája

Oszd meg másokkal is:

Oktatás

2023. október 14-én rendezte meg a Történelemtanárok Egylete Diktatúrából demokráciába címmel konferenciáját, melynek felvétele mindenki számára elérhető a TTE honlapján.

Ahogy a beharangozóban olvashattuk: „Az ország és az egyes emberek életében is meghatározó fordulatot jelent egy rendszerváltás. Miképp történt egyes országokban a politikai, a gazdasági és mentális viszonyok megváltoztatása? Milyen volt a média szerepe? Radikális jellegű változtatás vagy szerves fejlődés volt jellemző? Miképp élték ezt meg egyes társadalmi csoportok, illetve azok tagjai? Milyen nehézségek vannak egy totális rendszer megváltoztatásakor? Milyen örökségei maradtak a korábbi diktatórikus rendszernek? Ilyen és hasonló kérdések gondolhatóak végig a konferencia egyes előadásai, vitái kapcsán.”

Az ünnepélyes megnyitó és a Szebenyi Péter-díj átadása után négy előadásra került sor. Lénárt András Franco árnyékában: A spanyol demokratikus átmenet jellemzői címmel az 1939 és 1975 közötti diktatúra utáni átmenet évtizedét mutatta be számos izgalmas, szórakoztató ténnyel, érdekességgel fűszerezve. Bajcsi Ildikó Csehszlovákia felbomlásáról és a magyar kisebbség rendszerváltást követő sorsáról beszélt, majd következett Kiss J. László Rendszerváltozás a német egyesülés útján – a nemzeti megosztottságtól a társadalmi megosztottságig: egy állam két társadalom című prezentációja. A nap utolsó előadása Stefano Bottoni  volt Két rendszerváltás: Magyarország útja a posztkommunista demokráciától a Nemzeti Együttműködés Rendszeréig címmel. Az előadásokról információk és a prezentációk ide kattintva érhetők el.

Az eseményt kerekasztal-beszélgetés zárta a rendszerváltás utáni időszakról, melynek résztvevői Lakner Zoltán politológus, Lannert Judit oktatáskutató, Stefano Bottoni történész voltak Stumpf András moderátor mellett.

Ezt olvastad?

1989 – Ma már történelem címmel rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Történetek a XX.
Támogasson minket