Erőszak a föld alatt – titkos pincebörtönök rövidfilmen

Nemcsak a klausztrofóbiában szenvedők rémálma lehet, ha nemhogy börtönbe, de kifejezetten a föld alá kerülnek, ahol kíméletlen kínzásoknak vetik alá őket. E büntetési formát több helyen alkalmazták a szocialista Magyarországon, különösen a Rákosi-korszakban. A pincebörtönök kegyetlen világába kalauzol el az Igen Média új, ingyenesen megtekinthető rövidfilm-sorozata, amely a Nemzeti Emlékezet Bizottságával együttműködésben, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.

Pincebörtön a rakparton

A sorozat első része a budapesti rakpartra kalauzol el minket. „Ma már semmi sem utal arra és teljesen a feledés homályába merült, hogy a Szabadság híd pesti hídfőjénél, ahol egy-egy napfényes délutánon sok turista korzózik, egykor hírhedt ÁVH-pincebörtön működött. Müller Rolf történész segítségével bemutatjuk a Fővárosi Nyomozó Ügyészségnek otthont adót modern sarokház vízzel borított alagsorának történetét! A Belgrád rkp. 5. egykori erőszaktereit most először láthatja a szélesebb nyilvánosság.” – olvashatjuk a videó ismertetőjében.

Pincebörtönök az Andrássy út 62. alatt

A második rész helyszíne szintén Budapest, azon belül az Andrássy út 62. Nemcsak a közismert Andrássy út 60.-ban (ma itt működik a Terror Háza múzeum), hanem a mellette álló, 62.-es számú épületben is működött börtön. A ma a Török Kulturális Központnak otthont adó ingatlan a Rákosi-korszakban az állami erőszakszervezet vezetőjének, Péter Gábornak az irodáját rejtette. Endrédy Gábor műsorvezető Bank Barbara történész társaságában járja be az épületet.

Internálótábor Kistarcsán

„A kistarcsai egykori internálótábor területe egyedülálló hely Magyarországon: sehol máshol nem marad meg ilyen mennyiségben egybefüggő épületegyüttes, amely a 20. század borzalmainak volt a tanúja. A német megszállóktól a kommunista államvédelemig több erőszakos rezsim is birtokba vette. 1950-től az Andrássy út 60. és Recsk mellett Kistarcsa lett a diktatúra emblematikus helyszíne. Gacsályi Ádám helytörténész vezet végig a ma is fenyegető épületek között.” – olvashatjuk a harmadik rész ismertetőjében.

Pincebörtönök Vácott – a Doberdó

A magyarországi büntetés-végrehajtás egyik legrégebbi intézménye Vácott található. A Váci Fegyház és Börtön falai alatt rejtőzik a fogvatartottak által „Doberdónak” is nevezett épületrész, amelyet Bank Barbara mutat be a nézőknek.

Mindszenty József Conti utcai börtöne

A Budapest VIII. kerületében található Tolnai Lajos utcát egykor Conti utcának hívták, ahol hírhedt börtön működött. Mindszenty József hercegprímást is itt tartották fogva másokkal együtt. A közelmúltban derült ki, hogy az épületnek van egy föld alatti része is. A helyszínt Kovács Gergely mutatja be.

A Fő utcai vesztőhely

A Fő utca 70. alatti épületet eleve ítélkezési és a büntetés-végrehajtási célra tervezték és használták. Az ötvenes években azonban több lett ennél: több mint száz embert ítéltek halálra és végeztek ki itt. Hogy miért és milyen körülmények között, az kiderül Bank Barbara elmondásából.

Az ÁVH kecskeméti pincéje

A kecskeméti városházától néhány lépésre található egy épület, „amit a kommunista diktatúra idején sokan csak kékítőként ismertek – utalva a verési nyomokra. Ma is megvan az a labirintusszerűen kanyargó pincehelyiség, ahol ártatlanul tartottak fogva és kínoztak meg sok parasztgazdát. Hajagos Csaba történész vezetésével először láthatja a szélesebb publikum részleteiben, jó minőségű felvételeken a rendkívül nyomasztó kecskeméti ÁVH-pincét.” – olvashatjuk a hetedik rész ismertetőjében.

Pincebörtönök a Hadik-laktanya alatt

A budapesti Gárdonyi téren található Hadik-laktanya épületében 1945 után a Katonapolitikai Osztály rendezkedett be. Az alagsorban kialakított pincebörtönök szörnyű szenvedések szemtanúi voltak. Böröcz Sándor evangélikus lelkész azon kevesek közé tartozik, akik később beszámolhattak az itt megéltekről, visszaemlékezését a film is felhasználja. Az épület történetét Müller Rolf ismerteti.

 

A filmsorozatról Borbás Barna írt bővebb ismertetőt a Válasz Online-on, amely ide kattintva érhető el.

Szőts Zoltán Oszkár

Ezt olvastad?

A Covid19 óta teljesen megszokottá vált, hogy könyvbemutatókat, konferenciákat az online térben rendeznek meg. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a
Támogasson minket