Heti ajánló 2017/15.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A héten reformációról, a Szent Koronáról, vidéktörténetről, Nagy-Britannia és az Osztrák-Magyar Monarchia kapcsolatáról, a dualizmuskori Budapest bűnözéséről, a második világháború utáni újrakezdésről, a bolsevizmusról és a sztálinizmusról tudhatunk meg többet.

Programajánlónk a Naptárunkban található rendezvényeket ismerteti.

Hétfőn, április 10-én a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának rendezvényén kerül sor a Vissza a forrásokhoz című reformációtörténeti országos vándorkiállítás megnyitójára, a kiállítást Márkusné Vörös Hajnalka, az MNL Veszprém Megyei Levéltára igazgatóhelyettese, a kiállítás egyik rendezője mutatja be. (Bővebben.)

Új időszaki kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára raktárában. A Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai című kiállítás az intézmény legérdekesebb ajándékozási eseteit mutatja be a közelmúltból. (Bővebben.)

Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Néprajzi Munkabizottsága, az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport és az SZTE BTK Néprajzi És Kulturális Antropológiai Tanszék szervezésében kerül sor az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport legfontosabb eredményeit ismertető szegedi könyvbemutatóra, Újdonságok a Szent Koronáról és a magyar uralkodókoronázásokról címmel. A bevezető előadás Pálffy Géza tartja. (Bővebben.)

Kedden, április 11-én az MTA BTK–NEB Vidéktörténeti témacsoport kettős könyvbemutatót tart a Humán Tudományok Kutatóháza tanácstermében. A Váltóállítás. Diktatúrák a vidéki Magyarországon 1945-ben című kötetet Stefano Bottoni történész (MTA BTK TTI) és Müller Rolf történész (ÁBTL) mutatja be, a Vidéktörténet 1. Életvilágok és társadalmi gyakorlatok a 18–20. században című kötetet pedig Bárth Dániel etnográfus, tanszékvezető (ELTE BTK Folklore Tanszék). (Bővebben.)

A Habsburg Történeti Intézet és a XX Század Intézet szervezésében kerül sor a Győztes? Vesztes? Nagy-Britannia és az Osztrák-Magyar Monarchia című kerekasztal-beszélgetésre. A rendezvényen Fiziker Róbert (MNL Országos Levéltár, történész, főlevéltáros) Az osztrák Trianon és Magyarics Tamás (ELTE Amerikanisztika Tanszék, történész) Illuzórikus béke – Illuzórikus győzelem: Nagy-Britannia az első világháború után című előadásait hallhatják az érdeklődők. (Bővebben.)

Történész Sörest következő eseménye kedden kerül megrendezésre a Klisé Bárban. Az előadó vendég Perényi Roland (Kiscelli Múzeum fősztályvezetője) lesz, aki a dualizmus kori Budapest bűnözésének a világába kalauzolja el a résztvevőket. Az est meghívott moderátora pedig Dr. Lugosi András főlevéltáros személyében Budapest Főváros Levéltárából érkezik. (Bővebben.)

Csütörtökön, április 13-án a Magyar Történelmi Társulat Szegedi és Csongrád megyei csoportja és a Szegedi Egyetem Történeti Intézete konferenciát szervez Metszetek a bolsevizmusról és a sztálinizmusról az orosz forradalmak 100. évfordulóján címmel. A részletes program itt olvasható.

Vasárnap, április 16-án az 1945 című film premier előtti vetítésével egybekötött közönségtalálkozó lesz a Puskin Art Moziban. 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik a történet, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A vetítés utáni beszélgetés vendégei Török Ferenc rendező és Szántó T. Gábor író, forgatókönyvíró lesznek. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne felejtsék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

Ezt olvastad?

A 2024-es premiernaptárban még sok a homályos folt, de annyi már most látszik, hogy idén sem maradnak monumentális alkotások nélkül
Támogasson minket